zaterdag 18 mei 2013

Hannekemaaierstocht 18-05-2013

De Hannekemaaierstocht wordt voor de tweede keer georganiseerd. De eerste keer was het nog een tweedaagse tocht, dit jaar is het zelfs een driedaagse tocht. Janny en ik lopen alleen vandaag. Iedere dag is de route ongeveer 25 km. De route voert vandaag van Rolde naar Eext en via Anderen weer terug naar Rolde.

De tocht dankt de naam aan de Hannekemaaiers, de tienduizende Duitse seizoensarbeiders, die drie eeuwen lang elk voorjaar te voet de grens overtrokken. Op hun rug gereedschap en een grote plunjezak met wat extra kleren en grote hoeveelheden spek. Dat was thuis veel goedkoper.
Vooral uit het arme en overbevolkte Westfalen kwamen de mannen hun geluk beproeven op het rijkere Nederlandse platteland. Van de zeventiende tot de negentiende eeuw kwamen ze hier turf steken, klei graven voor de steenfabrieken, helpen bij de oogst en grasmaaien. De seizoensarbeiders kregen de bijnaam hannekemaaier: een samentreksel van ‘Hanne’, de verkleinvorm van Johann, en ‘maaien’.
De hannekemaaiers waren gewild bij de Nederlandse boeren. Ze stonden bekend als harde en goedkope werkers. Omdat ze niet veeleisend waren, lag het gevaar van uitbuiting op de loer.
In 1800 constateerde een Duitse reiziger geschokt dat de arbeiders zich door boeren ‘als slaven lieten behandelen, ze samen met het vee in de stal sliepen, hun zelfmeegebrachte brood aten, stinkend water dronken en uiteindelijk ziek terug naar huis terugkeerden’. Tijdens de zomermaanden hadden ze dan twintig tot zeventig gulden weten te sparen.
Door de industrialisatie eind negentiende eeuw verdwenen de hannekemaaiers uit Nederland. Ze konden nu in Duitse fabrieken geld verdienen. Landbouwmachines namen het meeste werk over op het platteland.
bron:  www.innl.nl

Het startbureau is bij Camping 'De Weyert" in Rolde en er zijn nog niet zo erg veel wandelaars als ik er arriveer. Janny komt binnen als ik mijn kop koffie op heb en hoewel het al bijna 8 uur is, is er nog niemand van de organisatie aanwezig. Verschillende wandelaars besluiten om al te vertrekken omdat de route bepijld is en er gaan ook een paar wandelaars naar Blijham waar ook een wandeltocht is. Wij besluiten gewoon te wachten op de organisatie en om ongeveer 8 uur 15 arriveren ze dan ook eindelijk. Niet zo'n erge goede beurt van de organisatie maar het is niet anders.
Proviand voor onderweg
Het duurt even voordat we kunnen vertrekken omdat we een speciaal Hannekemaaiers broodje, een stukje droge worst of een ei, een flesje water en een mini trix meekrijgen. Eindelijk zijn we dan zo ver dat we aan onze tocht kunnen beginnen. Voor alle zekerheid hebben Janny en ik onze regenbroek maar aangetrokken want de weersvoorspelling is niet al te best. De tocht voert ons over brede paden over de zandruggen en holle wegen. Holle wegen zijn wegen die door uitspoeling en veelvuldig gebruik als het ware tussen twee "hellingen" komen te liggen en daarom holle wegen worden genoemd. 
In het Gietenerveld passeren we een Kogelvanger en bij de rotonde bij Gieten komen we langs een oud bosperceel. We hopen dat we in Eext ergens langs komen waar we een rust kunnen houden maar we komen nergens langs waar we iets kunnen drinken Voordat we in Anderen komen komen we over een prachtig natuurgebied "Het Eexterveld".
Het Eexterveld is een onderdeel van het Stroomdallandschap Drentse A, en ligt in het zuiden van de driehoek Gasteren - Anderen - Eext. Dit reservaatsdeel van Staatsbosbeheer is ongeveer 100 ha groot. Het is een overblijfsel van een vroeger uitgestrekt heidegebied, dat ook de naam Eexterveld droeg. Het Eexterveld bestaat nu uit hooiland, voormalig gras- en akkerland (70 ha, destijds uit heide ontgonnen), bos (Westerholt en Kienveen) en enkele hectaren heide. In het Eexterveld ontspringt het Scheebroekerloopje, een beekje in het stroomgebied van de Drentse A. In het Eexterveld grazen Schotse Hooglanders.
Doordat er heel wat Hooglanders lopen en deze heel wat "vlaaien" op de grond deponeren is het wel heel goed uitkijken dat je hier niet intrapt. Ondanks dat het in dit gebied niet zo gemakkelijk loopt is het een heel mooi stuk in de route. Omdat ik steeds naar de grond moet kijken om niet in de drassige grond weg te zakken of om in een 'vlaai'te stappen blijf ik regelmatig stil staan om rond te kijken om van de mooie omgeving te genieten.
Er lagen wel heel veel vlaaien
op het Eexterveld
Wanneer we Anderen binnenlopen zien we een bord staan bij een hotel waarop staat dat ze eigengemaakt gebak hebben. Nu daar hebben we wel zin in dus we gaan het Droomhotel in. Nu hier hebben we geen spijt van. Het is werkelijk heerlijk gebak (citroengebak) en het is een hele mooie locatie (klein en knus) Ik heb met de eigenaresse te doen, wij met onze wandelschoenen maar gelukkig lijkt het mee te vallen. We worden er in ieder geval heel gastvrij onthaalt. Na deze rust hoeven we nog maar 4 km te wandelen dus dat is moeite niet meer. Het duurt dan ook niet zo lang meer of we zien de toren van de Jacobuskerk in Rolde alweer.We passeren een stukje van de voormalige spoorlijn Stadskanaal-Assen en het Hunebed in Rolde om vervolgens weer bij de camping de Weyert aan te komen waar we ons afmelden.
Wandelmaatje Janny

Hunebed in Rolde

Nog een stukje van voormalige spoorlijn
Stadskanaal-Assen

Gelukkig lagen ze wat veraf

Samen met mijn wandelmaatje van vandaag
Ondanks dat de organisatie te laat in het startbureau was heb ik genoten van de prachtige tocht. zoals altijd was het gezellig om met mijn wandelmaatje janny deze tocht te wandelen. Ondanks dat de weersverwachting niet zo best was viel het weer toch mee. We hebben gelukkig nauwelijks regen gehad Mijn Gps gaf aan dat we bijna 24 km gewandeld hebben..

1 opmerking:

  1. Prachtig! zó leuk om jouw tochten daar in het hoge noorden 'mee te kunnen wandelen' op deze manier..ik kom daar anders nóóit hè! :-)))
    Was wél ooit eens in Assen en heb ook wel hunebedden in het echt gezien..maar die in Rolde is wel een hele speciale vind ik..je vraagt je toch af hoe die mensen in die tijd die enorme keien omhoog hebben gekregen hè, om ze op die onderste te leggen?!
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen