Drents Friese Woud wandelvierdaagse 23/5 t/m 26/5 - 2013


Dit jaar zal ik proberen om de wandelvierdaagse van Diever voor de zevende keer te volbrengen. De weersverwachtingen zijn niet al te best en mijn wandelmaatjes laten bij deze tocht verstek gaan. Geen ideale voorwaarden voor mij maar ik ga het natuurlijk toch proberen.

Ook dit jaar staan we weer op een camping in Wapse en ook dit jaar ontmoet ik weer de wandelaars van de vorige jaren. Zoals ieder jaar haal ik de startkaart al op woensdag op. Het is altijd weer gezellig om in het Dingspilhuus te komen. Op de routes die er al hangen zie ik dat we deze keer toch weer wat andere routes lopen en andere rustposten hebben dan vorig jaar. Dit vind ik altijd wel leuk. Diever wordt vandaag al overspoeld door wandelaars en er hangt dan ook een gezellige sfeer in het dorp.

Donderdag 23 mei 2013.
Als ik om 7 uur 30 vertrek is het gelukkig droog. De tocht voert ons vandaag naar Doldersum en naar Vledderveen. Als ik ongeveer 4,5 km gelopen heb komt de mobiele stempel en rustpost al in zicht. Ik vind het nog veel te vroeg om nu al een rust te nemen en ga dus na het stempelen gelijk weer verder. Bij deze
Dozen bananen bij de eerste rust
rustpost krijgen we een banaan. Ook bij de volgende rust in Doldersum besluit ik om gelijk weer verder te gaan want ik heb er dan nog maar 8,5 km op zitten en op de routebeschrijving zie ik dat de rust in Vledderveen op 13,6 km is. De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden door de bossen. Het is werkelijk een prachtige route en hoewel er regelmatig dreigende donkere luchten zijn blijf het gelukkig nog steeds droog. In Vledderveen neem ik even een korte rust in het Dorpscentrum. De route voert me weer terug naar Doldersum en nu neem ik wel een rust in Doldersum. Ik zie dat ze hier een broodje kroket hebben en dat lijkt me wel wat. Als ik buiten op het terras zit heb ik met 2 wandelaars een gezellig gesprek over wandelen
Als je erg moe bent zal zo'n stoeltje
best goed zitten
en over het lopen van een Kennedymars. Ondanks dat het gezellig is ga ik toch weer verder. Gelukkig is het nog steeds droog maar toch zie ik wandelaars die een regencape aan hebben. Zij zeggen dat ze een buitje hebben gehad en bij de laatste stempelpost hoor ik dat zij daar zelfs even een hagelbui hebben gehad. Nadat ik hier gestempeld heb is het nog een uurtje wandelen en dan kan ik me afmelden in het Dingspilhuus.

Het was vandaag een prachtige route. Ondanks dat de weersvoorspellingen zeer slecht waren heb ik geen regen gehad. gek toch dat de weersvoorspellers er tegenwoordig zo vaak naast zitten, niet dat ik dat vandaag zo erg vond maar het valt wel op. Mijn Gps geeft aan dat ik 30,5 km gewandeld heb. dezelfde afstand die de organisatie op de routebeschrijving heeft staan.


Vrijdag 24 mei 2013.
Vandaag gaat de route via Wittelte naar Uffelte en dan weer terug richting Diever. Het is nog erg koud als ik naar de startlocatie gaat, nl maar 3,5 graden en er zit zelfs ijs op de voorruit van de auto. Wat een verschil in temperaturen met vorig jaar toen ik deze 4daagse liep.Bij de eerste rust die al op 5,5 km in stoeterij de Potstal is hou ik toch even een rust omdat de volgende rust een mobiele post is en ik deze rustposten niet zo
leuk vind. Ik neem hier een koffie en een gevulde koek. Hier krijgen we ook een appel. Ik ga al snel weer
Toch zijn we in Drenthe en niet in
de bollenstreek
verder en ik heb op de routebeschrijving gezien dat er een rust is in restaurant "Frederikshaven" en dat dit ongeveer op de helft van de tocht is, dus dat zal mijn volgende rust zijn besluit ik.In het verleden is hier al eens eerder een rust geweest bij deze 4 daagse. De route voert vandaag over landwegen, bospaden en over graspaden. Regelmatig maak ik onderweg een praatje met medewandelaars. Er is ook iemand die zegt zo erg te genieten van de boslucht omdat zij deze eigenlijk nooit ruikt.
Wat ben ik dan eigenlijk bevoorrecht, ik wandel zo vaak in een bosrijke omgeving. In "Frederikshaven" hou ik een wat langere rust en ga dan weer terug richting Diever. Ook nu is het goed wandelweer en gelukkig is het ook nu weer droog. Ik heb zelfs tijdens de rust een vestje uitgetrokken want met deze vrij lage temperaturen heb ik me in laagjes gekleed. Als ik weer bij de stoeterij de Potstal kom ruik ik soep en deze ziet er ook smakelijk uit. ik neem hier een kom, het is wel jammer dat er geen zitplaats is maar dat is eigenlijk wel te verwachten bij een rustpost waar iedere afstand komt. De laatste 5 km leg ik ook zonder problemen af en na een klein uur kan ik mijn in het Dingspilhuus afmelden.

Ook vandaag was het een mooie route hoewel ik die van gisteren mooier vond. Mijn GPS geeft aan dat ik slechts 26,9 km gewandeld heb, precies hetzelfde als op de routebeschrijving staat.
Een van de vele stookhuisjes die nog bij veel boerderijen
te zien zijn

Zaterdag 25 mei 2013.
Vandaag gaat de route eerst naar Leggeloo waar de eerste rust is. Het is een mobiele post en ik ga na het stempelen gelijk door. Vandaag krijgen we een mandarijn. Het gaat nu richting Dwingeloo waar goed te zien is dat koning Willem Alexander en
De oranje getooide Siepel
koningin Maxima hier a.s. dinsdag op bezoek komen. Zelfs de kerktoren is in het oranje ingepakt. (de Hervormde kerk van Dwingeloo heeft een opvallende uivormige torenspits. In de volksmond wordt de toren "de Siepel" genoemd, de Drentse benaming voor ui) In café " 't Hof van Dwingeloo" neem ik een rust en trakteer ik mijzelf op koffie met appelgebak. Het is ook tijd om weer een vestje uit te doen. De route gaat nu verder naar Lhee. De route van vandaag gaat hoofdzakelijk over verharde wegen wat ik eigenlijk niet verwacht had. Andere jaren was de route veel meer door bos en over onverharde paden als we richting Dwingeloo gingen. Ik kom in gesprek met een Belg die ik al jaren tijdens deze 4daagse zie want hij heeft een soort rugzak op zijn rug waarin zijn hond zit. Hij vertelt me dat hij al 6 jaar deze
De eigenzinnige hond in zijn rugzak
4daagse met zijn hond loopt. Iedere zaterdag en zondag wandelt hij met zijn vrouw en hond tochten. Als het geen onverharde paden zijn wil de hond niet lopen en wil deze in de rugzak. Zijn vrouw en hij vertellen dat de hond nogal eigenzinnig is. De hond weegt 11 kg dus het is nogal een gewicht om dit op je rug mee te dragen als een tocht net als vandaag hoofdzakelijk over verharde wegen gaat.
Nadat ik gestempeld heb in de rust en stempelpost "Zonnetij" in Lhee gaat het weer richting Dwingeloo waar ik bij de rust een cola light neem en even ga zitten want het is wel lekker om even van de voeten te zijn. Hierna is het nog 10 km dus 2/3 van de tocht heb ik er al zitten. Het valt me op dat ik 's morgens bij het begin van de tocht steeds door wandelaars wordt ingehaald en dat ik aan het eind van de tocht zelf steeds wandelaars inhaal. waarschijnlijk kom dit doordat er dan ook wandelaars zijn die 10 en 20 km lopen en 's morgens bij het vertrek lopen de meer getrainde wandelaars.Wandelaars die bijna ieder weekend 30 km of meer wandelen.

Het was weer goed wandelweer. Eigenlijk wel koud voor de tijd van het jaar maar daar kan je je op kleden. Ook nu geeft mijn GPS weer dezelfde afstand aan als wat er op de routebeschrijving staat, namelijk 28, 1 km.

De rust in Dwingeloo


Zondag 26 mei 2013.
Alweer de laatste dag van de 4daagse van Diever. Gisterenavond heb ik op Buienrader gezien dat er tussen 7 en 9 uur een regengebied boven Diever zou overtrekken. De lucht is wel erg grijs als ik naar de startlocatie ga maar het is wel droog en hopelijk blijft dit zo. Als ik aan de koffie zit denk ik dat ik Albert en Meintsje zie van  de website Albert http://www.troch-rinnen.nl/ die ik volg. Ik herken hen aan hun hondjes die ze vaak met hun tochten meenemen. Ik ga naar ze toe en stel me voor en inderdaad zijn ze het, leuk om elkaar in real life eens te zien. Als het 7 uur 30 is vertrek ik voor de tocht van vandaag. Vandaag voert de route me via Dieverbrug naar Hoogersmilde en weer terug richting Diever. Al snel heb ik aansprak aan iemand en aangezien ze ongeveer hetzelfde tempo als ik heb wandel ik vandaag de hele tocht met haar op. In tegenstelling tot de andere dagen neem ik nu bij vier van de vijf rust en stempelposten een rust. Thea, de
Stempel en rustpost " 'Wildryck".
dame waar ik vandaag mee oploop is gewend om bij iedere post te rusten. Persoonlijk vind ik het wel wat te veel van het goede om om de vijf kilometer een rust te houden maar omdat het wel gezellig met haar is doe ik maar mee.
Vandaag gaat het grootste gedeelte door bosrijk gebied en al gezellig pratend snellen de kilometers onder mijn voeten weg. Wanneer we de rust hebben in restaurant "Het Rietendak" zie ik bij het toilet een bordje hangen waarop staat gebruik toilet € 0,20 en vullen flesje met water € 0,25. Dit heb ik nog nooit bij een wandeltocht meegemaakt en ik vind dit
niet erg klantvriendelijk en zeker niet omdat de consumpties er ook niet echt goedkoop zijn. Gelukkig is het niet echt dorstig weer dus ik denk niet dat ze veel verdiend hebben aan het water. op sommige paden is wel te zien dat het vannacht flink geregend heeft want soms is het wel even goed uitkijken hoe je moet lopen. Als tenslotte Diever weer inzicht komt moeten we om het dorp en in het dorp nog wel wat extra lopen om aan de 29,9 km te komen die op de routebeschrijving staat en die mijn GPS ook aangeeft.

Het was weer een mooie 4daagse. De routes van dag een en daag vier vond ik het mooist hoewel de andere twee dagen ook mooi waren. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet zo goed waren en er veel regen voorspeld was heb ik geen drup regen gehad.
Ik heb weer mooi in vier dagen 120 km gelopen en eigenlijk zonder problemen.

De routes zijn goed aangegeven dus verkeerd lopen
is haast niet mogelijk.


De mobiele rust en stempelpost

4 opmerkingen:

 1. Leuk wij staan er ook nog op! mooi verhaal noortje, je maakt er wel werk van, was leuk je te leren kennen, we komen elkaar vast wel weer tegen. diever was erg mooi, en het weer was gelukkig goed. Denk dat we volgend jaar de 4D Diever ook doen, nog nooit helemaal gedaan. Even kijken hoe het dan met het werk uitkomt. Zaterdag Pieter Stuiversant en de week erna de FLAL-jubileum loop. We lopen ook in Someren, zal me morgen ff opgeven. Groetjes uit Ouwsterhaule.....Albert en Meintsje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja..die 120km heb je weer in de pocket..en ze leken me echt de moeite waard! Prachtig verslag! Maar dat je mobiele rusten niet leuk vindt..? ik vind die vaak juist heel gezellig en niet duur.
  In ieder geval weer een mooie training voor Nijmegen ook hè! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Noortje,
  Je hebt een mooi verslag gemaakt zowel in woord als in beeld. Ik heb dat ook gedaan en is te zien op http://www.henrifloor.nl/teksten/algemeen/dfww.htm
  Ik heb hierbij een link geplaats met omschrijving "links medewandelaars". en daar heb ik ook een link naar jouw verslag geplaatst.
  Met vriendelijke wandelgroeten,
  Henri Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt er dus nu al een 4-daagse opzitten. Lijkt een heel mooie tocht, als ik je verslag zo lees. Misschien ook wel iets voor mij volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen