zaterdag 11 januari 2014

Tweede tocht winterkwartet wv.Bargermarke Exloo

Eindelijk trek ik de wandelschoenen weer eens aan want rust roest natuurlijk. Dat ik een tijdje niet gewandeld heb heeft zowel prettige als minder prettige oorzaken. De prettige oorzaken waren mijn rondreis naar Panama en Costa Rica en een vakantie naar Turkije. De minder prettige oorzaak was dat ik door een scholier op mijn fiets ben aangereden en daardoor een gekneusde knie opliep.

Vandaag vertrek ik naar Exloo waar wv. Bargermarke haar tweede tocht van het Winterkwart organiseert. Wandelen in de omgeving van Exloo staat voor wandelen in de bossenen dat . Het startbureau is in hotel-
Het startbureau
café-restaurant 't Wapen van Exloo waar ik ruim voor 8 uur 30 arriveer en me inschrijf voor de 20 km. Er is nog genoeg tijd voor een kop koffie en nadat de meute vertrokken is begin ook ik aan mijn wandeltocht.
Wanneer ik de routebeschrijving bekijk slaat de schrik me wel om het hart, 170 nummers die zoals er op de routebeschrijving  staat overeenkomen met de pijlen. Omdat ik direct al aardig wat pijlen zie denk ik het zal wel meevallen maar dat blijkt niet zo te zijn want na een pijl met een nummer erop volgen er soms heel wat pijlen zonder nummer voordat het volgende nummer weer verschijnt. Het is somber weer en het miezert ook steeds wat. Ik moet nu ik zonder een van mijn wandelmaatjes wandel goed opletten dat ik de goede richting volg. En jawel hoor ik krijg het weer voor elkaar om verkeerd te lopen want ik zie op de pijl die ik tegenkom geen nummer welke op mijn routebeschrijving staat. Toch loop ik nog even door naar een pijl met een volgend nummer misschien staat daar wel een nummer van mijn route op.
Hier liep ik dus mis
Helaas niet dus! Op mijn vraag aan de wandelaars die achter me lopen welke route dit is zeggen zij de 30 en 15 km. Een stuk terug was er een splitsing maar die heb ik verkeerd gelezen vanaf een afstandje. Er zit dus niets anders op dan terug te lopen. Een vriendelijke wandelaar legt me nog wel uit hoe ik binnendoor weer op de juiste route kan komen maar daar begin ik toch maar niet aan zo in de bossen. Ik heb toch al steeds het gevoel dat ik in een rondje loop (ik ben trouwens benieuwd om het thuis te zien op de PC als ik hier de route van mijn GPS op heb gezet) De paden zijn niet altijd erg goed te begaanbaar er liggen veel afgebroken takken en omgewaaide bomen. Af en toe houdt
het miezeren op en is het regen te noemen maar gelukkig niet zo erg dat het nodig is dat ik mijn regenbroek aan trek. Ik verlang naar een kop koffie en ik ben dus blij als ik Bij Het Land van Bartje kom waar de
Niet elk paadje was even gemakkelijk
controle en rust is. Heerlijk om hier even de inwendige mens te voorzien van het nodigen. Maar ik blijf er niet te lang want ik ben nog maar op de helft van mijn tocht. Wanneer ik buiten kom merk ik dat het nu toch wel aardig regent maar daar is niets aan te veranderen. Het is maar goed dat er vlak achter mij twee dames lopen want opeens hoor ik roepen: "loopt u ook de wandeltocht? Op mijn bevestigend antwoord zeggen ze dat ik verkeerd ga. Ben ik nu zo sufferd of is de routebeschrijving anders dan ik gewend ben? Wandelend over bospaden en paadjes verdwijnen de meters
onder mijn voeten. Ik passeer grafheuvels op het Noordsche Veld.
Iedere keer ben ik weer blij als ik een pijl zie met een nummer erop wat ook op mijn routebeschrijving staat. Ik zie nauwelijks nog wandelaars en ben er wel wat huiverig voor dat ik misschien weer verkeer zal lopen. Ik word door een man ingehaald die mij vertelt dat hij ook al twee keer verkeerd is gelopen dus ik ben toch niet de enigste sufferd. Ik vind het gewoon lastig dat er voor alle afstanden gele pijlen zijn, weliswaar met nummers erop maar gekleurde pijlen zijn voor mij denk ik toch gemakkelijker. Ik bereik Exloo weer en tegen 14 uur meld ik mij af.

Het weer was niet echt geweldig om in de bossen te wandelen maar ik heb wel genoten van de wandeling. Ik heb wel lang gedaan over de 20 km (volgens de routebeschrijving was de tocht 21 km en mijn gps gaf 23,5 km aan door het verkeerd lopen) Toch vond ik het nog niet echt slecht omdat ik in oktober voor het laatst een tocht gewandeld had.Wat ik het meest geweldig gevonden heb is dat ik een das een bospad heb zien oversteken, zoiets maak je toch zelden mee.
I.v.m. de regen niet veel foto's kunnen nemen.

Hunnenbedden 3 opmerkingen:

 1. Fijn om weer te starten, Noortje !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ik toch ook wel vaak als ik alleen loop hoor.. je hoeft maar nét eventjes niet op te letten en je mist een pijltje hè. Ooit eens 5km omgelopen omdat ik net een slokje uit m'n waterflesje nam.. tja, dan zie je dat pijltje op de grond niet! Maar met z'n tweeën kwek je weer teveel en kun je ook het nodige missen. En dan zijn er inderdaad nog de verschillende systemen van bepijling.. het ene ligt je al meer dan het andere.
  Maar je was er weer eens op uit en de omgeving was volgens mij wel heel erg mooi! En ik heb lekker droog mee kunnen genieten hahahaa!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was er ook! Wat minder tekst, wel foto's, vind je op stapvoets.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen