dinsdag 11 februari 2014

Schutrupswandeldag 09-02-2014

Regen bij de finish
Vandaag organiseert Schutrups voor de 16e keer hun Wandeldag. Het is min of meer traditie dat ik deze tocht wandel. Hoewel er alleen maar een buitenrust is heeft deze tocht toch altijd wel iets bijzonders. Zoals ieder jaar kunnen kinderen samen met de scouting brood bakken, zijn er optredens en is er voor iedereen snert met roggebrood en spek na afloop van de tocht.
Er kan gekozen worden voor 5, 10, 15 of 20 km.


Wandelmaatje Jannie
Omdat mijn wandelmaatje Jannie weer eens een keer met me wil wandelen kiezen we voor de 15 km aangezien zij lange tijd niet meer gewandeld heeft. Om 9 uur 15 beginnen we aan onze tocht. Omdat ik zo gewend ben om er 25 km te wandelen sla ik direct al links af maar we moeten rechts. Toch wel eens leuk om eens anders te beginnen dan voorgaande jaren. Ik zet al snel mijn muts op want ik vind dat er een venijnige wind staat. Het is gezellig om weer eens samen met Jannie te wandelen en we kletsen heel wat af. Bij deze tocht moet je wel goed op de pijlen letten want alle routes lopen door elkaar en je komt ook regelmatig tegenliggers tegen. Wanneer we op de helft van onze tocht zijn horen we flarden muziek een teken dat we niet ver meer van de rust af zijn. En inderdaad duur het niet lang meer en we zien het open stuk bos waar brood gebakken wordt en waar er muziek gespeeld wordt. Hier kunnen we een muntje wat we bij de inschrijving gekregen hebben inwisselen voor koffie, thee of limonade. 
Ook kan men Schelvispekel krijgen.
(Schelvispekel wordt al meer dan 100 jaar op dezelfde traditionele wijze gedistilleerd. Wanneer de vissers gingen vissen bij de Doggersbank, een gebied in de Noordzee, waren zij meestal weken van huis en zochten zij iets om zich mee warm te houden. 
Schelvispekel was het antwoord, gemaakt uit brandewijn en diverse specerijen met een minimale rijping van 6 weken bron:internet) Aangezien het alcoholpercentage hiervan 35% is lijkt mij dit nu niet echt geschikt voor me om dit halverwege de tocht te nemen. We gaan hier wel even zitten om onze koffie te drinken en een broodje te eten. Al snel gaan we weer verder want je koelt toch wel snel af van dat stilzitten.
Niet echt een plek om lang te zitten
We beginnen aan de tweede helft van onze tocht. En al snel komen we aan de rand van Exloo maar we hebben er dan nog lang geen 15 km opzitten en moeten daarom nog een lus maken om Exloo. Het begint nu ook te regenen en we hebben de regen haast pal in ons gezicht en juist op een open stuk. Maar wij als diehards laten ons natuurlijk niet kennen, hoewel prettig anders is.

Ondanks dat ik al heel veel tochten in de omgeving van Exloo gemaakt heb is het toch steeds weer fijn om daar te wandelen. We wandelen weer op het dorp Exloo aan. Nadat we een stempel in
ons wandelboekje gehaald hebben ruilen we onze muntjes in voor de snert met roggebrood en spek. Dit smaakt ons heerlijk na onze wandeling en niet veel later gaan we weer op huis aan.

Ik vond dat er een gure wind stond en ik mocht blij zijn dat Jannie me gezelschap hield bij deze tocht want anders zou ik 25 km gewandeld hebben en langer in de regen gelopen hebben. Mijn GPS gaf aan dat we 15,15 km gewandeld hebben. Het was gezellig om weer eens met een wandelmaatje te wandelen.
Modder hoort er natuurlijk bij
De bar in het bos

Niet alle paden waren even gemakkelijk begaanbaar

De regen en wind pal in het gezicht

3 opmerkingen:

 1. Chapeau, alle twee ! Buiten het gure weer toch gezellige momenten, Noortje... Die schelvispekel zou ik wel eens willen proeven, en snert met roggebrood en spek zou ik zeker niet afslaan..., mmm... !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behalve snert kreeg je dus ook snertweer! :-) Jammer.. en die modderpaadjes kun je missen als kiespijn hè als je nogal gemakkelijk valt..! Maar het was zo te lezen gezellig genoeg om alle tegenslag het hoofd te bieden en jullie hebben er samen een prima tochtje opzitten. Als training voor de Vierdaagse zijn alle kilometers goed lijkt me hè! :-D
  Heb bij de Kilometervretersmars vanuit Maassluis weleens een Schippersbittertje op halverwege de tocht (30km).. en ik ben ook niet zo'n drinker, maar had er toch geen last van.. dus ik zou dat drankje wel geprobeerd hebben denk ik hehe..altijd leuk zo'n proevertje! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen