maandag 19 mei 2014

Spirittocht Delfzijl 17-05-2014

Vandaag organiseert wsv Spirit voor de 68e keer hun Spirittocht. Het is de tweede keer dat ik deze tocht loop. De vorige keer dat ik deze tocht in 2010 liep regende het bijna de gehele tijd en had ik de hele tocht regenkleding aan. Vandaag ziet het er niet naar uit dat ik dit nodig heb sterker nog ik denk dat ik zelfs geen fleece nodig zal hebben, de weersverwachting is geweldig.

Ik schrijf me in voor 25 km
De slogan van wsv Spirit voor deze tocht is: Wandel mee op het randje van land en zee. Bij aankomst in sporthal De Ringen schrijf ik me in voor de 25 km. Als ik mijn GPS aanzet en mijn fototoestel te voorschijn haal zie ik tot mijn grote schrik dat de accu van mijn fototoestel leeg is, dat is balen!


De tocht voert me richting Biessum en vervolgens door Uitwierde. Hier hebben enkele wandelaars moeite met de route en ik ben er even ook niet gerust op of ik wel goed loop maar gelukkig kom ik weer een pijl tegen waar 25 km bijstaat dus het gaat gelukkig wel goed. Ik vind het wat lastig omdat er heel veel witte pijlen op de weg staan en dat brengt je gemakkelijk in verwarring. Op mijn route beschrijving zie ik dat ik nu richting Holwierde ga. In Holwierde kom ik langs de kerk. Het valt me op dat het erge slaperige dorpjes zijn waar ik doorheen kom want ik zie er niet veel mensen en rondom de huizen is er ook weinig te zien. Wel is het jammer dat ik geen foto's kan nemen want ik zie deze keer wel allerlei dingen die zeker een foto waard zouden zijn. (Ja Mizzd je zult het geloven of niet maar nu zag ik overal ook mooie en grappige dingen om te fotograferen)
Intussen heb ik er ruim 8 km opzitten en op mijn routebeschrijving zie ik dat het niet meer zo lang zal duren of ik ben bij de controle en rust in De Struunschuur in Losdorp. Ik ben wel toe aan een kop koffie en ik hoop dat ze er ook appelgebak hebben.
Gelukkig word ik niet teleurgesteld want ze hebben er werkelijk heerlijk appelgebak en het is een aardige locatie voor een rust. Er is van alles te zien in de grote schuur en ook in de kleinere. Zelfs op het toilet kijk je nog je ogen uit. Veel dingen uit grootmoeders tijd en dus heel herkenbaar. Het is lekker om er even buiten te zitten. Het is zelfs zo warm dat ik een plekje in de schaduw opzoek. Ondanks dat het er heerlijk toeven is moet ik tocht wel weer verder want ik ben nog niet eens op de helft van mijn tocht. Verder gaat het weer richting Spijk.
Wanneer ik Spijk uit ben word ik ingehaald door een dame die me vraagt of ik ook aan de wandel ben, nu dat is natuurlijk wel te zien als je wandelschoenen draagt en een rugzak op je rug hebt. Het is duidelijk dat ze een praatje met me wil maken. ik zie direct dat ze de Spirittocht niet wandelt want ze draagt sandalen met blote voeten en heeft niets bij zich.
Ze vertelt me dat ze iedere dag ongeveer 5 km wandelt. Het is wel gezellig om met haar een stukje op naar Bierum te lopen maar ik ben toch blij dat ze in Bierum rechtdoor gaat waar ik rechts moet, want haar tempo is wel wat lager als dat van mij en dat wil wat zeggen want ik heb niet echt een erg hoog wandeltempo. Even later hoor ik een man achter me roepen dat ik verkeerd ga, gelukkig dat er net iemand achter me liep anders had het misschien wel even geduurd voordat ik het in de gaten had want ik was in de veronderstelling dat ik een heel stuk rechtdoor moest.
De route gaat nu richting Uiteinde. Ik zie geen wandelaars voor me of achter me en ik hoop niet dat ik verkeerd loop. De man die me aanriep dat ik verkeerd ging sloeg af bij een splitsing voor 40 km. Nu op
Hoogholtje
hoop van zegen maar dat ik weer een pijl tegen kom want op de routebeschrijving staat dat ik op een pad tussen akkers door moet. Ik vind dat de pijl dat ik linksaf moet wel erg lang op zich laat wachten maar dan zie ik deze gelukkig toch.
Ik moet net zoals bij de Borgerswoldtocht weer over zo'n eng hoogholtje (Een hoogholtje is in de provincie Groningen de benaming voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen te laten passeren. aan beide zijden bevindt zich een trap of steile opgang , vaak met dwarslatten) Wanneer ik het pad tussen de akkers verlaten heb en op de Uiteinderweg loop zie ik in het veld twee grote loslopende herdershonden tot mijn grote schrik. Ik doe al allerlei schietgebedjes dat ze niet naar mij toe zullen komen maar gelukkig zie ik even later dat hun baasje bij hun is want deze zit bij de slootkant. Wanneer ik vlak bij Nansum ben is er de wagenrust. Hier krijgen de
Op weg voor de laatste 6 km
wandelaars wat te drinken, een stukje kaas, een stukje worst en een stukje komkommer. Nu gaat het naar de dijk. Veel wandelaars kiezen er voor om onder langs de dijk te lopen. Hoewel er boven op de dijk gras is kies ik er toch voor om hier te gaan wandelen want dan loop je echt op het randje van land en zee en dat is immers de slogan van de tocht. Jammer, jammer en nog eens jammer dat de accu van mijn fototoestel leeg is. De schapen met de lammetjes zijn bijna te aaien en ik zou zeker een paar mooie foto's hebben kunnen maken. Het is heerlijk om boven op de dijk te lopen ondanks de vele schapenkeutels. Heerlijk is ook het verfrissende windje. Het mag een wonder heten dat het zulk fijn weer is want in Delfzijl staat bijna altijd een kille tot koude wind.Via Uitwierde en Biessum kom ik tenslotte weer terug in sporthal De Ringen.
Ik ben er niet zeker van of ik het laatste stuk wel helemaal goed gelopen ben want ik zag alleen maar pijlen in tegengestelde richting. Bij het afmelden hoor ik dat de wandelaars voor me hetzelfde probleem hadden.

Volgens mijn GPS heb ik 26,9 km gewandeld dus het zou best kunnen dat ik het laatste stuk verkeerd ben gegaan want volgens de routebeschrijving was de tocht 25,8
Het was prima wandelweer en de verzorging was ook goed. Jammer dat ik zelf geen foto's heb kunnen nemen. De foto's bij deze tocht zijn van internet gehaald en van de site van wsv Spirit.
Mochten er foto's van iemand opstaan die dit niet wil laat mij dit dan weten dan verwijder ik deze direct.De wagenrust.


3 opmerkingen:

 1. Da's echt brute pech, Noortje... Mooie, grappige dingen en een lege batterij... Wandel dan de 'Spirit'tocht... !
  't Was toch leuk om even met je mee te wandelen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige tocht leek me Noortje.. en ja, ik was ook op die grasdijk gaan lopen om het water te zien hoor! :-)
  Bedankt voor je lieve reacties op m'n berichtjes over Axel hè. Ik was het vergeten dat Axel er toen in Scheveningen toen wij elkaar ontmoetten er ook bij was.. hij is maar één keertje mee geweest dus dat was echt wel toevallig dan. Maar inderdaad.. ik werd vaak door die hond herkend ja. Grappig eigenlijk hè.
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi.. het wás een goudkleurige medaille hoor.. die van Axel! :-)
  Goooh kan niet eens een béétje gokken hoeveel kilometers wij samen gelopen hebben! elke dag zo'n kilometer of 8 denk ik ( daar deden we wel 2 uur over, maar hij moest natuurlijk ook veel snuffelen en plassen, dus dat hield op hehe).. en soms met mij op zo'n georganiseerde tocht.. en dan nog vele wandelingen op vakantie.. en soms liep ik met 'm naar m'n zussie in Zwijndrecht als we het goed weer ervoor vonden.. deden we drie uur over, inclusief pauzetje bij het Waaltje in Rijsoord! Het was een beresterke hond toen ie wat jonger was en hij wandelde graag mee. Echt geen idee hoeveel kilometeres we liepen, maar het waren er echt wel behoorlijk wat! :-)

  BeantwoordenVerwijderen