maandag 5 oktober 2015

AA- en Hunzetocht Rolde 03-10-2015


Vandaag organiseert Wsv De Zwaluwen uit Assen voor de zesde keer de AA- en Hunzetocht in Rolde.
Rolde is een dorp in de gemeente Aa en Hunze in de provincie Drenthe, gelegen op de Rolderrug. Het is oorspronkelijk een esdorp en kent ook verschillende brinken.

Deze keer ga ik met mijn wandelmaatje Janny deze tocht wandelen. Nadat we ons voor de 15 km hebben ingeschreven drinken we nog een kopje koffie en gaan dan op pad. 


Het is al goed te zien dat de herfst in de lucht zit want overal zie je spinnenwebben op struikjes en in bomen zitten. Om deze tijd van het jaar vind ik het altijd moeilijk om te besluiten wat ik moet aantrekken voor een wandeltocht omdat het 's morgens nu al best fris is. Toch heb ik voor vandaag alleen voor een fleece jack gekozen omdat het de voorspelling erg goed is.
We lopen al snel Rolde uit en even zijn we het pad kwijt en niet alleen wij want er staan nog meer wandelaars vertwijfelt te kijken. Ik kan me niet voorstellen dat we op een stuk pad langs de N 33 moeten lopen. Als we de route omschrijving bekijken blijkt het dat we een pijl gemist hebben of dat deze pijl er niet (meer) is.


Onze route voert ons soms over hele smalle paadjes waar aan aan de enen kant een prikkeldraad hek staat. Later wordt het pad nog smaller en is er aan de ene kant het prikkeldraad hek en aan de andere kant een greppel met water erin. Ik vind dit nu niet echt het heel fijn pad en ik kom dan ook maar zeer langzaam vooruit.De route voert ons nu vooral over asfaltweggetjes weer terug naar Rolde waar we dan de controle en rust hebben in de startlocatie. Omdat wij voor de 15 km gekozen hebben lopen wij dan de 5 km route 
nog achter de 10 km aan die we er intussen hebben op zitten. Wel drinken we hier nog iets (helaas hebben ze geen appelgebak) en beginnen dan aan het laatste stukje van onze tocht.


Vorig jaar liep ik de 5 km route van deze tocht met manlief en de tocht ging toen voor een deel door het bos. Ik ben dan ook benieuwd of ik wat paddenstoelen en zwammen zal kunnen spotten. Bij Mizzd heb ik er al heel veel op haar blog gezien en zij zei dat ze bij ons toch ook wel moesten zijn. Kan nu niet zeggen dat ik er veel zie maar wat ik zie zet ik op de foto.
Al kletsend verdwijnen de kilometers onder onze voeten. We komen beiden tot de conclusie dat dit stuk toch wel heel wat mooier is dan de eerste 10 km. De bladeren van de bomen zijn nog vrij groen


We komen langs de Joodse begraafplaats maar ik vind dat deze er nu niet bepaald goed onderhouden uitziet.We passeren een stukje hei en moeten dan nog een klein stukje door een bospad voordat we weer in de bebouwde kom komen.
Niet lang daarna lopen we weer op de startlocatie af waar we ons afmelden en ons wandelboekje uit de bak van 15 km zoeken.
Na een broodje kroket gaan we weer op huis aan.


Het was een leuke tocht met ideaal wandelweer. De laatste 5 km vond ik mooier dan de eerste 10 km. Het was leuk om ook weer eens met Janny een wandeltocht te doen.
Mijn GPS gaf aan dat we net geen 15 km gelopen hebben.


17 opmerkingen:

 1. Heel fijne start, Noortje, in het licht van de opgaande zon, gevolgd door een moeilijk paadje. Je zag mooie paddenstoeltjes en natuurschoon. Tof dat jij zo vaak op stap kan met wandelmaatjes !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit is lekker najaarsweer om te wandelen en als je dan ook nog een wandelmaatje hebt is dat helemaal tof!

   Verwijderen
  2. Ja dit is lekker najaarsweer om te wandelen en als je dan ook nog een wandelmaatje hebt is dat helemaal tof!

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijke foto's zo van de natuur zeg! Ik zou er wat vaker mijn neus in moeten steken. heel erg veel wandelplezier nog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zomaar een wandelingetje maken doe ik niet zo snel ergens anders maar een georganiseerde tocht wel. Je ziet dan ook heel vaak mooie dingen onderweg.

   Verwijderen
  2. Zomaar een wandelingetje maken doe ik niet zo snel ergens anders maar een georganiseerde tocht wel. Je ziet dan ook heel vaak mooie dingen onderweg.

   Verwijderen
 3. Wat een mooie wandeling lijkt me dat. Dat is dan weer het voordeel van wandelen boven hardlopen denk ik: je hebt meer tijd om om je heen te kijken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hardlopen is niks voor mij. Ik zou veel te bang zijn om te vallen want ik ben iemand die nog weleens de grond kust.

   Verwijderen
 4. Ooh.. en dan heb je meteen een paar vliegenzwammen te pakken.. noem het maar niks.. ik ben jaloers! :-)
  Rottig paadje leek me dat daar langs dat prikkeldraad.. je zult de enige niet geweest zijn die dat niet zo leuk vond! Maar het bos in is in deze tijd van het jaar toch wel geweldig fijn hè.. ook al begint het blad pas net te kleuren!
  Ik neem m'n wandelboekje eigenlijk altijd zelf mee, zelfs als ie heel dik geworden is van alles wat ik erin geplakt heb. Ben altijd maar bang dat iemand het verkeerde meeneemt.. waarom weet ik eigenlijk niet hehe. Maar in die grote rugzak van mij is toch altijd plaats genoeg!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk steeds om me heen maar ik zie eigenlijk nergens nog paddestoelen en zwammen bij mijn woonomgeving. Tijdens de wandeltocht waren dit dan ook de enige die ik zag. Ik heb natuurlijk in het bos steeds rondgekeken of ik er zag.
   Ja het bos is in de herfst het mooist. Dat paadje vond ik heel eng en dan vooral nog als er wandelaars achter me komen die er totaal geen probleem mee lijken te hebben en ik hun hete adem in mijn nek voel. Er was ook bijna geen ruimte om ze te laten passeren.
   Ik heb er nog nooit aan gedacht dat iemand anders mijn wandelboekje zou kunnen meenemen, moet daar trouwens niet aandenken.

   Verwijderen
 5. Ah ja.. die inhalers.. vreselijk! Heb dat bij de Bloesemtocht eens gehad.. een smal aarden paadje.. helemaal modderig en met grote plassen dus iedereen liep voorzichtig.. en dan zo'n lomperik die niet kan wachten en je wel even inhaalt.. gleed ie half uit, schopte in de plas en kreeg ik de volle laag op m'n broek.. dank u!
  De tijd van de paddenstoelen is nog maar net begonnen hoor.. er komen er vast nog wel meer! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet ik wéér te schrijven dat ik die foto met die stralen door de bomen, met die wandelaartjes er onderdoor in de verte, geweldig mooi vind! :-)

   Verwijderen
  2. Dat fotograferen van mij is meer geluk dan wijsheid. Ik moet ook erg wennen aan mijn nieuw cameraatje.

   Verwijderen
 6. olala, jij zag hem al, de rode paddenstoel met witte stippen, prachtig hé
  ook heel mooie tweede foto
  een toffe wandeling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vond het wel leuk dat ik de paddenstoel zag want ik kijk steeds rond maar zie er eigenlijk nog geen dus dan is het helemaal top dat ik zo'n mooie zag.

   Verwijderen
 7. Interessant, hoe je ons steeds weer een ander stukje van Nederland in detail laat zien.
  Ik vind dat je weer mooie foto's gemaakt hebt, echt 'herfstig'. Leuk al die paddenstoelen.
  't Lijkt me inderdaad niet lekker lopen langs zo'n greppelpad en dan heb je nog niet eens appelgebak gehad ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is heerlijk om met zulk prachtig najaarsweer in de bossen te wandelen. Trouwens mijn voorkeur gaat altijd wel uit naar boswandelingen.

   Verwijderen