200 jaar Adrillenmarkt Winschoten 02-11-2015


Aangenomen wordt dat de eerste Allerheiligenmarkt (Adrillenmarkt) in 1815 plaats vond, echter vanaf 1850 wordt het in de boeken van Winschoten als zodanig genoemd. Omdat 1 november niet altijd op dezelfde dag viel is er besloten de jaarmarkt op de 1e maandag van november te houden. Een marktdag, waar na uitbetaling door de boeren aan hun meiden en knechten er geld was, om in te kopen voor de winter en bovenal ook om te feesten. Er werd een koe of een varken gekocht die vet gemest werd en vervolgens geslacht werd om in de winter vlees te hebben.

Ook andere waar werd aangekocht waardoor het een gouden dag was voor de Winschoter winkeliers. De cafés puilden uit, vroeger vooral onder het genot van jenever of een citroentje.

foto van internet gehaald

Door allerlei invloeden zijn in 200 jaar Adrillen vele veranderingen doorgevoerd. De veemarkt die in de gloriejaren een speciale schapenmarkt kende, kleinvee zoals konijnen en kippen verdwenen tot zelfs het helemaal cancelen van de veemarkt door de MKZ crisis.

De warenmarkt is wel altijd hetzelfde gebleven. Jaar in jaar uit komen de kooplieden graag naar Sodom (bijnaam voor Winschoten) om hun waren aan de man te brengen.
Sinds de jaren ’70 is de kermis weer aan Adrillen gekoppeld nadat deze voorheen er altijd aan vooraf ging.

Hoewel er veel veranderd is blijft de Adrillenmarkt nog steeds een grote trekpleister voor de Oost-Groningers.Dit jaar zijn er om dat het de 200ste markt is ook allerlei Straatartiesten die voor extra feestvreugde zorgen. Aangezien manlief van oorsprong ook uit Winschoten komt gaan wij, indien het ons past, er ook altijd heen.

Het is jammer dat het mistig weer is dat doet niets af aan de gezelligheid die er in het centrum van Winschoten heerst. Wij zijn er rijkelijk vroeg en dat zorgt ervoor dat het nog niet al te druk is op de markt.


Dreuge bonen

We komen bij een paling- en zalmrokerij voorbij en gaan dan richting de stand van de Rotery die ook nu weer allerlei versnaperingen verkoopt voor een goed doel.







Ik koop ook een zak Mollebonen. Er schijnt een recept voor soep in te zitten.
Ik ben benieuwd want het is een oud Gronings recept.


Intussen komt de burgemeester met de stadsomroeper en zijn gevolg ook voorbij. Het gevolg is in middeleeuwse klederdracht wat wel een leuk gezicht is.

Hierna gaan wij het Marktplein op om even over de kermis te lopen. Natuurlijk is het hier nog niet druk omdat het nog erg vroeg is. De schooljeugd heeft vanmiddag pas vrij.




Bij de marktpleinkerk staat een bord dat men welkom is in de kerk en wij gaan daarom er ook naar binnen.

In de kerk is te zien dat er met graffiti ook mooie dingen te maken zijn want er staan allemaal mooie flessen die door de leerlingen van een school gemaakt zijn.



In deze kerk zijn ook mooie glas-in-lood ramen en er is ook een tentoonstelling van doopjurken er hangen er heel wat. Zelf heb ik mijn eigen doopjurk ook nog maar ik weet eigenlijk niet of ik die wel voor zo'n tentoonstelling in bruikleen zou willen geven omdat deze wel heel teer is (ik zou bang zijn dat er iets mee zou gebeuren) Toch hingen er ook wel jurkjes bij die ook al behoorlijk oud waren.


Als we weer buiten zijn hebben we wel zin om even te zitten en we zien dan dat er ergens erwtensoep te bestellen is, nu dat lijkt ons wel wat met dit sombere weer.
Het is lekker om even van de voeten te zijn en de erwtensoep smaakt ook goed.


Als we weer buiten komen zien we al snel een Turkse Schoenpoetser die schoenen voor niets poets. Natuurlijk is hij een van de straatartiesten en hij vraagt of hij mijn schoenen mag poetsen. Natuurlijk vind ik dit goed en hij maakt de omstanders met zijn maffe karakter erg aan het lachen. Ik had al in het streekblad gelezen dat het geen Turk was maar je zou het niet zeggen. Hij lijkt op een Turk en spreekt ook echt Turks.




Steltlopers 

Witte Wonderklanken
Deze figuur sleept zijn mobiele muziekinstallatie  in een karretje achter zich mee.

Blurp, die je een poot kan geven of een ferme schouderklop
Er zijn nog heel veel meer straatartiesten maar die heb ik niet op de foto. Voordat we op huis aan gaan gaan we nog langs de viskraam want dat is traditie om paling en/of makreel te kopen op de Adrillenmarkt.


Ondanks dat het flink mistig was was het wel een gezellige Adrillenmarkt. We hebben er weer van genoten en hopen er volgend jaar weer heen te kunnen.



11 opmerkingen:

  1. Wat een leuk, nostalgisch feest, Noortje, met zoveel straatartiesten. Je kan er wel een dag rondlopen ! Gerookte paling vind ik onweerstaanbaar, en je erwtensoepje... -> krijg je hier echt niet met spek opgediend, super ! 'k Geniet mee...
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het was echt heel gezellig. Heerlijk vind ik ook gerookte paling. Erwtensoep krijg je hier volgens mij altijd met roggebrood en spek.

      Verwijderen
  2. Mooie traditie, zo'n jaarmarkt. Leuk ook met al die artiesten en jij hebt je schoenen weer lekker gepoetst.
    In mijn geboortedorp Wierden (Twente) was er tot de Mkz-crisis ook jaarlijks een 'koeienmarkt' of Sint-Maartensmarkt, ook de eerste maandag in november. Alle scholen in het dorp hadden vrij en wij gingen er 's morgens al heel vroeg naartoe, tegen een uur of zes. Hier liepen we op onze klompen tussen de koeien en handje klappende (handelende) boeren, die vaak tegen een uur of acht al zo veel alcohol achter de kiezen hadden, dat ze flink aangeschoten over straat gingen. De cafés waren namelijk ook al héél vroeg open. Wij schoolkinderen keken onze ogen uit.
    Toen ik al werkte, nam ik nog heel lang een snipperdag op deze dag. Best jammer dat dit allemaal verleden tijd is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik vind zo'n jaarmarkt die al een lange geschiedenis heeft ook altijd leuk. Vroeger hadden de scholen hier ook altijd die dag vrij maar nu alleen nog 's middags. Ik denk dat die koeienmarkt in Wierden veel gemeen had met de Adrillenmarkt hier.
      Die schoenenpoetser was ook zo leuk, ongewild speelde ik mee in zijn act.

      Verwijderen
  3. Hartstikke leuk zeg, die markt en dan vooral de historie ervan. Jammer dat er geen echte veemarkt meer bij is, maar zo te zien was er toch al genoeg te beleven! Die mistfoto van de toren vind ik super! Benieuwd of je mollenbonensoep smaakt.. ben zelf gek op bruinenbonensoep, maar zo te zien zal het daar niet op lijken hehe. De snert ziet er ook lekker uit!
    Grappig, die schoenenpoetser.. helemaal in z'n rol! :-)))
    Maar wat is er ooit toch in Winschoten gebeurd dat men het Sodom noemt?.. dat is toch van Sodom en Gomorra zeker?? :-)))
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja er was echt genoeg te beleven maar aangezien manlief nog steeds veel last heeft van zijn hielspoor gingen we toch op tijd weer naar huis. Er waren ook nog allerlei optredens van artiesten maar dat hebben maar aan ons voorbij laten gaan.
      Ik ben ook gek op bruinenbonensoep. Maak het zelf in de winter regelmatig volgens het recept van mijn moeder. Heerlijk!
      De mollebonensoep heb ik nog niet gemaakt maar ik denk dat het een vrij eenvoudige soep is die goed vult want het is een oud recept en er heerste in dit deel van Nederland nogal veel armoede vroeger.

      De bijnaam Sodom is afkomstig uit de Joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Winschoten woonde, men vond dat de overige bevolking er maar losse zeden met betrekking tot seksualiteit en gokken op nahield. Het is dus inderdaad van Sodom en Gomorra welke in de bijbel als zeer slechte steden beschreven worden.
      (De joodse gemeente van Winschoten groeide in de negentiende eeuw snel tot percentueel de grootste van ons land, ná Amsterdam)

      Trouwens een andere naam voor Winschoten is in de regio Rozenstad. Er bevindt zich een heel mooi Rosarium In Winschoten.

      Verwijderen
  4. Schitterende markt lijkt me... veel te beleven! Was het maar zo ver niet... Ik zoek het recept voor de mollebonensoep eens op. Ik ken het alvast niet.
    Veel groetjes,
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van die Mollebonensoep kon ik geen recept op internet vinden. Gelukkig dat het recept in de zak met de bonen zit. Anders weet ik niet hoe ik het moet maken.

      Verwijderen
    2. En? Is de soep gelukt? Of maakte je ze nog niet? Groetjes x

      Verwijderen
    3. Ik heb de soep nog niet gemaakt maar je hoort hoe deze was als ik hem gemaakt heb hoor.
      Lieve groeten.

      Verwijderen
    4. Intussen heb ik de soep gemaakt maar ik was er niet echt dol op. Zal het dus niet meer maken. Ik vind mijn bruinenbonensoep wel 200x lekkerder.

      Verwijderen