maandag 30 november 2015

Fjoertoer Egmond 28-11-2015


Dit jaar gaan Heleen en ik voor de 2de keer deelnemen aan de Fjoertoer wandeltocht in Egmond. Een sprookjesachtige avondwandeltocht. Vorig jaar hebben we na afloop al direct het hotel geboekt voor dit jaar want dan was je verzekerd van een startbewijs. De hele week heb ik het weerbericht al in de gaten gehouden voor het weekend maar dat zag er steeds niet al te goed uit.

Heleen komt me in de loop van de morgen ophalen en dan vertrekken we naar Egmond. Na een voorspoedige reis komen we bij hotel Golfzang aan op de boulevard.


Er staat een flinke wind en de golven op zee hebben witte koppen.


Nadat we ons hebben ingecheckt gaan we naar de kamer en daarna gaan we Egmond in om bij Hotel Zuiderduin onze goodiebag op te halen en gaan we in een restaurant in het centrum iets drinken. 
We zien op de kaart dat ze apfelstrudel met vanillesaus en slagroom hebben. We zijn van mening dat je goede brandstof nodig hebt voor zo'n wandeltocht dus de keuze is snel gemaakt.


Langzaam wordt het tijd om naar het hotel terug te gaan en onze spullen voor de wandeltocht op te gaan halen. Onze starttijd is 16 uur 50 maar wij hebben ook een maaltijd besteld in Hotel Zuiderduin.


We kunnen dan nog op ons gemak eten voordat we mogen starten. Ook dit jaar is er weer soep, warm eten, broodsoorten met verschillend beleg, toetjes en fruit. Tegen de tijd dat wij naar ons startvak mogen begint het te regenen. Maar ondanks dat zit de stemming er bij de wandelaars goed in. Na een warming-up mogen we vertrekken. De 19 km gaat richting Egmond aan de Hoef. Omdat het bijna doorlopend wat regent maak ik helaas geen foto's maar het sprookjesachtige kan ik met mijn cameraatje toch slecht vast leggen. In Egmond aan de Hoef is er veel te zien want de bewoners hebben er echt werk van gemaakt om veel te verlichten. We gaan er door de Slotkapel. De Slotkapel is alleen verlicht met kaarsen en waxinelichtjes. 


Ondanks de regen zit de stemming er bij de wandelaars nog steeds goed in en we gaan nu richting 't Woud.


Het is leuk om te zien dat bijna alle wandelaars iets van lichtsnoeren om hebben. We komen langs een legervoertuig wat ook door een lichtsnoer verlicht is. Ondanks dat het weer niet top is genieten we van de route. Heleen en ik komen tot de conclusie dat de 19 km tot nu toe mooier is als de 13 km die we vorig jaar liepen.
Onderweg zien we verschillende licht- en geluidsbeelden. Intussen hebben we er 8 km opzitten.Even later zien we langs het fietspad mooi verlichte rupsen, cocons en vlinders. Gelukkig dat deze wat beschut liggen want er staat wel een hele erge harde wind.
Ook komen we langs dansers die ondanks de regen een mooie show geven maar omdat het maar blijf regenen blijven we er niet lang staan.
We komen langs de Schaapskooi waar een herder met verlichte schapen loopt, helaas is er op de foto weinig van te zien maar het was een heel mooi gezicht.

Herder met schapen
Intussen is het veel harder gaan regenen en hebben we de wind ook meer in ons gezicht. We komen bij het Zeehuis wat er mooi verlicht bij ligt.


We lopen nu naar Bergen aan Zee en we hebben nu wind tegen. Dat kan nog wat worden op het strand want we moeten er 5 km op lopen voordat we in Egmond zijn. We pakken ons alvast wat beter in, mutsen en capuchons op en de camera's worden veilig opgeborgen.. Opeens waait de stempelkaart van Heleen weg die ze onder haar jack aan het keycord draagt. Dat is ook wat! We krijgen vlak voordat we het strand opgaan nog een stempelpost en Heleen krijgt een stempel op een stukje karton. Dan betreden we het strand. Mijn eerste gedachte is hoe kom ik in Egmond met zoveel wind en de regen pal in mijn gezicht. Vol goede moed begin ik aan de laatste 5 km. Om me heen zie ik alleen maar zwoegende wandelaars die niets zeggen. Ik ben Heleen al snel kwijt want goed vooruit kijken is niet mogelijk want door de zuidwesten wind met windkracht kracht 8 wordt je gezandstraald. Opeens bemerk ik dat ik in mijn schoenen sopt. Dat is mij nog nooit overkomen in mijn Goretex schoenen maar ik heb dan ook nog nooit met zulk extreem weer gewandeld.
Mijn tempo is niet hoog want ik word regelmatig ingehaald door wandelaars. Op een gegeven moment zie ik wagens van de KNRM van Bergen aan Zee naar Egmond rijden waar veel wandelaars zitten.  
Langzaam komt de vuurtoren van Egmond aan Zee dichterbij. Wanneer ik nog ongeveer 1 km moet wordt me gevraagd of het nog gaat door, ik meen, iemand van de KNRB. Ondanks dat ik soms nauwelijks vooruit kom gaat het nog wel.
Wanneer ik het strand af ga zie ik Heleen die op me staat te wachten En samen gaan we ons afmelden en nemen we onze pin in ontvangst. Hoewel Heleen wel haar keycord moet laten zien omdat haar controlekaart weg is. 
We zijn trots op onszelf dat we onder deze omstandigheden de tocht toch hebben uitgelopen.
We gaan direct naar het hotel want het enige waar me naar verlangen is een warme douche.

Na het douche gaan we nog even wat drinken met een borrelgarnituur.


Intussen heb ik manlief aan de telefoon gehad en hij vroeg of we van het strand gehaald waren. Ik zei natuurlijk niet maar hij vertelde dat op RTV NH was. We kijken even op internet en lezen het volgende:
Deelnemers aan de Fjoertoer worden momenteel van het strand tussen Bergen en Egmond aan Zee gehaald. De weersomstandigheden tijdens de jaarlijkse lichtjeswandeling zijn vanavond zo bar dat diverse hulpdiensten het onverantwoord vinden om de wandelaars door te laten lopen.
Dat bevestigt een woordvoerder van de KNRM aan RTV NH. "Door de regen en de harde wind waren er al veel uitvallers", vertelt ze. "Nog niemand heeft letsel opgelopen, maar om te voorkomen dat mensen onderkoeld raken, worden ze nu van het strand gehaald." De KNRM twittert dat veel deelnemers niet zijn gekleed op de slechte weersomstandigheden

Wij waren nog net op tijd dat we het strand op mochten want anders zouden we deze onvergetelijke barre tocht niet hebben kunnen doen.

Hoewel de laatste 5 km bijzonder zwaar waren hebben we toch van de prachtige tocht genoten.
Hulde aan de organisatie en alle vrijwilligers en hulpverleners die er voor gezorgd hebben dat alles toch zonder vervelende dingen is afgelopen. 


Onze verlichte rugzakken
Dit apparaat kon onze schoenen niet van het
vele zand ontdoen

11 opmerkingen:

 1. Gelukkig hebben jullie het er goed afgebracht...maar genieten..we kunnen ons dat moeilijk voorstellen! Wij waren echt blij dat we er waren en wisten niet hoe snel we thuis moesten komen! Jammer....kost erg veel tijd en energie om zoiets te organiseren....maar kan een keer gebeuren natuurlijk! Groetjes van 2 zieke fjoertoerveteranen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij waren wel blij dat we vlak bij de finish een hotel geboekt hadden hoor! Om nu kletsnat nog naar huis te hebben moeten rijden dat hadden we ook beslist geen pretje gevonden. Ik wens jullie van Harte Beterschap hoor!

   Verwijderen
 2. Hulde aan jullie om zo'n tocht uit te lopen ! Da's mijn eerste reactie, Noortje ! Onvoorstelbaar ! En nog genieten ook... !? Al mijn respect krijgen jullie !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ondanks de barre weersomstandigheden was het toch erg leuk. Ik wist eigenlijk niet dat mijn conditie nog zo goed was dat ik dit zonder echte problemen heb kunnen volbrengen.

   Verwijderen
 3. Toch wel een héél speciale tocht hè, zo feeëriek met al die lichtjes overal! Maar het was wel een héél bar slot..! dat zijn wél de dingen waar je het nog járen over gaat hebben hahaha!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vonden het echt heel erg genieten. Ik heb het hotel alweer geboekt voor de tocht voor volgend jaar want dan ben je verzekerd van een startbewijs.

   Verwijderen
 4. Dus jullie waren eigenlijk op/in het nieuws.......
  't Was inderdaad bar en boos met het weer, maar jullie hebben je er helemaal door laten weerhouden. Hulde!
  Leuke foto-impressie ook, zo kunnen wij een beetje meegenieten, zonder dat we bijna wegwaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was ondanks dat het weer bar en boos was toch een hele fijne tocht die Heleen en ik niet niet snel zullen vergeten. Vorige jaar was het nogal koud tijdens deze wandeltocht maar in het laatste weekend van november kan je van het weer natuurlijk van alles verwachten.

   Verwijderen
  2. Het was ondanks dat het weer bar en boos was toch een hele fijne tocht die Heleen en ik niet niet snel zullen vergeten. Vorige jaar was het nogal koud tijdens deze wandeltocht maar in het laatste weekend van november kan je van het weer natuurlijk van alles verwachten.

   Verwijderen
 5. Prachtige tocht lijkt me... sfeervol verlicht!! Jammer van het gure weer maar jullie kunnen toch weer fier zijn dat jullie het gehaald hebben op eigen krachten!! CHAPEAU!! Veel groeten xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wij waren blij dat wij niet van het strand gehaald zijn en nog net op tijd waren voordat het strand bij Bergen werd afgesloten. Hoewel het een hele zware tocht over het strand was.

   Verwijderen