vrijdag 13 november 2015

Uitje Giethoorn 06-11-2015


Het is weer eens tijd dat ik met mijn schoonzusje Gerda een leuk uitje ga doen. Deze keer hebben we gekozen voor een rondvaart in Giethoorn met een high-tea erna. Hoewel Giethoorn nu niet echt ver van onze woonplaats ligt gaan we er de dag ervoor al naar Hotel Steenwijk. We doen wel vaker een uitje met een hotelovernachting.


Het voordeel is dat Steenwijk maar 15 minuten rijden van Giethoorn afligt dus betekent dat we niet vroeg hoeven op te staan en dat we lekker op ons gemak kunnen ontbijten.
Maar eerst zeggen we na het inchecken hoe laat we 's avonds willen eten in het restaurant. Bij het hotelarrangement hebben we ook een 4 gangen diner.
We zoeken onze kamer op om onze bagage weg te brengen en niet veel later gaan we naar de foyer en tegen half acht gaan we naar onze tafel voor het diner.


Als voorgerecht hebben we rauwe ham met meloen gevolg door Ossenstaart bouillon vergezeld met verse groenten. Als hoofdgerecht gaat mijn schoonzusje Gerda voor Parelhoenborst en ik kies de Gebakken Doradefilet. 


Als nagerecht gaan we voor een kaasplankje met een glas port. We zeggen tegen elkaar dat het 4 gangen dagmenu zeker de moeite waard is.

Na een goede nachtrust gaan we 's morgens naar het ontbijtbuffet en hierna zetten we koers naar Giethoorn.
Giethoorn is omstreeks 1230 gesticht door een groep flagellanten of zelfgeselaars. Deze eerste bewoners kwamen uit gebieden rond de Middellandse Zee, die door grote rampen als watersnood en pest werden geteisterd. Zij vonden hier grote hoeveelheden horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn en uiteindelijk Giethoorn. Het karakteristieke dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers van vroeger gingen ongeorganiseerd te werk. Ze haalden op de voor hun gunstigste plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het op het land om het te laten drogen. Daarna werd er turf van gestoken. Het merengebied rond Giethoorn is door deze vervening ontstaan. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen in het dorp zijn daardoor als het ware op eilandjes gebouwd. Via een verhoogde brug zijn deze vanaf het voetpad door het dorp te bereiken. Het vervoer vindt in Giethoorn van oudsher plaats over water in zogenaamde punters of vlotten. Dit alles geeft Giethoorn een schoonheid, die haar weerga niet kent.
Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.
bron: internet


We hebben het arrangement voor de rondvaart en de high-tea bij de Rietstulp geboekt en gaan daar dus ook heen.


Hier worden we ontvangen met een kop chocolademelk en een Blokzijlster brok (een soort kruidboterkoek)

Na een poosje kunnen we instappen in de rondvaartboot. Wij hebben een dorpentocht en een natuurtocht. De natuurtocht gaat door de Weerribben en Wieden.
Als ik naar de lucht kijk hou ik mijn hart vast er komen donkere wolken aan en het zal direct wel gaan regenen. Jammer voor de foto's want ik moet deze toch al door een raam maken.

Nationaal Park de Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Natuurmonumenten beheert het zuidelijke deel: De Wieden. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen.

Als je niets doet in een laagveengebied (moeras) verandert het langzaam weer in land. Het water groeit dan dicht met waterplanten zoals riet, krabbenscheer en lisdodde. Na enkele tientallen jaren is de vegetatie al zo dicht dat je er overheen kunt lopen. Dit dichtgroeien heet verlanden. Vervolgens groeien hier boompjes tussen, waardoor het uiteindelijk moerasbos wordt. Om de afwisseling in het gebied te behouden, maakt Natuurmonumenten regelmatig nieuw open water in De Wieden, zoals vroeger de verveners deden. Hierdoor begint het zogenaamde verlandingsproces opnieuw. In sommige gevallen ontstaat dan het zeldzame trilveen. De Wieden is één van de laatste West-Europese natuurgebieden waar je dit “drijvende land” tegenkomt.


In de zomer worden de hooilanden in De Wieden gemaaid. Hierdoor bloeien er elk jaar weer prachtige bloemen, zoals dotterbloem, koekoeksbloem, ratelaar en orchideeën. Op die bloemen komen weer insecten af, zoals de zeldzame grote vuurvlinder en zilveren maan. In de winter oogsten de rietsnijders een groot deel van het riet, maar een deel blijft staan als schuil- en nestgelegenheid voor rietvogels.

Intussen is het ook flink gaan regenen waar ik al bang voor was. Toch is de rondvaart heel intressant want de schipper vertelt ons heel veel over het gebied en ook over de flora en fauna.
Wanneer we bij een uitkijktoren komen mogen we even aan land en kunnen we vanaf de toren over de omgeving uitkijken.
Gelukkig is het nu even droog. Wat opvalt is dat er in Giethoorn erg veel Chinezen zijn en zij varen in fluisterbootjes rond, niet zo lekker met de regen want deze bootjes zijn niet overdekt.
We gaan weer terug naar het dorp.


Na twee uur komen we weer bij restaurant de Rietstulp waar we de High-tea geserveerd krijgen.


Wanneer we al flink vol zitten krijgen we ook nog enkele warme gerechtjes geserveerd. Al met al smaakt het heerlijk maar het is wel heel erg veel.
In het restaurant hangen verschillende metalen wandborden en ook in de toiletruimte.
Dan is er een eind gekomen aan ons gezellig uitje. We kijken nog even in een souvenirwinkeltje want Giethoorn is natuurlijk ook erg in trek bij de buitenlanders.
Bijschrift toevoegen


Ondanks dat het weer niet echt heel erg geschikt was voor dit uitje hebben we het toch heel leuk gehad.

16 opmerkingen:

 1. Nou ja.. jullie zaten tenminste overdekt in die boot.. dus de regen valt dan toch wel mee. Je kunt vaak in het echt beter door beregende ramen kijken dan er foto's door maken hè. En al die info die de gids gaf..! Lijkt me best een hele mooie rondvaart hoor! De foto's dié je maakte vallen me nog 100% mee trouwens.. je hebt je best gedaan in héél moeilijke omstandigheden, meer kan een mens ook niet doen hè!
  Het diner in het hotel ziet er prima uit (mjamm dat bordje kaas ook.. heerlijk!).. ik had best aan willen schuiven! Maar die high-tea slaat alles.. heb in Londen wel eens mindere gehad..! wat een enorme uitstalling! Dus zéker op culinair gebied een héél geslaagde trip.. en wat gezelligheid betreft vast ook wel! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig hadden wij een overdekte boot. Die Chinezen zaten in de stromende regen in hun bootjes wat mij nu niet echt zo fijn leek.
   Ja een high-tea vind ik altijd leuk om te doen. Doe dit dan ook regelmatig met mijn zusje, schoonzusje of vriendinnen.
   Ja een kaasplankje vind ik ook altijd lekker, ik dacht wel dat jij dat ook wel wat vond. Ik meen me een foto te herinneren met een stuk kaas erop toen jullie laatst op vakantie in Zuid-Frankrijk waren.
   Altijd fijn als je een gids hebt die veel info geeft.

   Verwijderen
 2. Giethoorn: voor mij onbekend (wel van naam hoor... maar was er nog nooit). Ik heb nog veel te ontdekken in Nederland maar ik vrees dat dat niet zal lukken. Al moet ik zeggen dat we de laatste jaren ons best doen en af en toe de grens eens overwippen :-).
  Ondanks de regen werd het zo te zien een heel fijne uitstap! Genieten met een grote G! Zeker als je al die lekkere dingen er nog bovenop kreeg :-).
  Fijn weekend Noortje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je nog nooit in Giethoorn was vind ik niet zo vreemd. Het ligt ook niet vlakbij België. Ik heb nog veel in Belgie te ontdekken. Zeker sinds ik regelmatig de mooie plekjes van België op mizzD haar blog zie. Alleen is er wel een verschil met jou zo als het er nu uitziet. Toch hoop en wens ik dat je nog regelmatig een leuk uitstapje kan en mag doen.

   Verwijderen
 3. Amai, Noortje... ! Wat een leuke, heel korte vakantie ! Alles erop en eraan ! Wahw !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een kort uitstapje vind ik ook altijd heel gezellig. Het is altijd of je veel langer weg bent dan die paar dagen.

   Verwijderen
 4. Fijn met je schoonzusje op stap, met zo'n naam moet ze natuurlijk wel heel aardig zijn :-)
  't Was dit keer gezellig om met je/jullie mee te varen. Handig ook dat jullie droog zaten. Laatst hoorde ik toevallig een reportage op de radio dat Giethoorn overspoeld wordt door Chinezen, busladingen vol.
  Waar wij afgelopen juni in Engeland op vakantie waren, precies hetzelfde geval. Dorpje rondlopen, honderd foto's schieten en de bus weer in.
  't Is voor ons niet zo lang geleden dat we in Giethoorn waren, 't blijft een leuk plaatsje, waar het in alle jaargetijden goed toeven is. 's Winters ook, vooral als de sloten en wiedes bevroren zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat van die vele Chinezen had ik ook onlangs in de krant gelezen. Er waren er zelfsdie er fietsten. Het was al een poosje geleden dat ik in Giethoorn was. Ik denk ook dat het er in de winter heel mooi zal zijn als als er bevroren is. En als er sneeuw ligt zal het er ook wel sfeervol zijn neem ik aan.

   Verwijderen
 5. Bij het lezen van je verslag en het zien van de foto's beleefde ik ons uitstapje weer opnieuw. Is voor herhaling vatbaar, zeker om ook nog eens in een ander seizoen te doen. De boottocht bleek zeer geschikt voor dit type weer, de foto's met de regendruppels zijn ook erg sfeervol.Zo heeft elk jaargetijde z'n eigen charme.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ondanks dat het weer niet top was hebben we toch erg genoten.

   Verwijderen
 6. Hoi Noortje, nou jij hebt wel weer een mooi uitje gehad! En een mooi verhaal van gemaakt! Wij hebben trouwens een ander webadres (waar nog steeds aan gewerkt wordt) : www.trochrinnen.blogspot.com , staat ook nog een tijdje op de oude website. Daar hebben we jouw blog ook gelinkt, rechts onder, nieuwste items worden daar ook automatisch weer gegeven. Kunen we je mooi ff in de gaten houden. Groetjes Albert, Meintsje en Snowy.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is een leuke uitstap geweest zie ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is altijd gezellig als ik met mijn schoonzusje een uitstapje maak.

   Verwijderen
 8. Soms hoef je het helemaal niet ver te zoeken, ons kikkerlandje kan echt leuke hotels hebben. Met in de buurt leuke dingen te doen en te bezichtigen. Dit ziet er prachtig uit, tijd om daar een keer de buurt te verkennen als ik dit zo zie!

  BeantwoordenVerwijderen