vrijdag 1 januari 2016

Amsterdam Light Festival 19-12-2015

foto van internet

Het Amsterdam Light Festival zet de stad voor het vierde jaar op rij in de spotlights; tegen het sprookjesachtige decor van de Amsterdamse grachtengordel straalt de stad door vele kunstwerken van licht. 
Tijdens dit ruim vijftig dagen durende lichtfestival zijn in de stad sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland.

Het festival staat dit jaar in het teken van vriendschap
Ook op het water is er een prachtige vaarroute uitgestippeld. Deze Water Colors route voert langs, onder en door meer dan 20 adembenemende kunstwerken van licht. 

Vandaag heb ik met mijn zusje afgesproken om de Water Colors cruise in Amsterdam te gaan doen. Ik heb kaartjes via internet besteld met een kortingscode. Ik moet er wel van het Hoge Noorden voor naar Amsterdam maar ik heb nog een vrij reizenkaartje van mijn NS abonnement wat deze maand gebruikt moet worden. Omdat mijn zusje vandaag moet werken vertrek ik niet al te vroeg. We hebben afgesproken om elkaar op het Rembrandsplein te ontmoeten. Wanneer ik op het Cenraal Station in Amsterdam aankom en naar buiten ga zie ik dat ik niet de enigste ben die het plan heb om de stad een bezoek te brengen.
Het is heel druk in de straten en je hoort meer een buitenlandse taal spreken dan Nederlands. Ik besluit direct maar richting het Rembrandsplein te gaan en moet daarvoor door de Kalverstraat waar je werkelijk over de hoofden kunt lopen. Wanneer ik in een winkel van Rituels binnenga weet ik niet hoe snel ik er weer uit moet gaan. Je kunt niet voor of achteruit, je zou het er benauwd van krijgen.

Ik ga nog even bij V&D in de Kalverstraat binnen en krijg dan al een whatsapp'je van mijn zusje dat ze in aantocht is. Niet veel later ontmoet ik haar buiten voor V&D en gaan we naar het Rembrandtsplein om iets te drinken.


We beginnen met koffie en gebak en kletsen gezellig bij. Ook heb ik het cadeautje voor haar verjaardag bij me want ze is afgelopen maandag jarig geweest en het is te ver van mijn woonplaats om er even te gaan om te feliciteren.
We nemen ook nog een drankje met een borrelgarnituur en dan wordt het langzaam tijd om naar de rondvaart boot te gaan. Wij hebben 18 uur 30 als afvaart tijd. Wanneer we bij de afvaartsteiger komen staat er een verschrikkelijke lange rij maar toch vertrekken we niet veel later dan de opgegeven tijd. 
Helaas zit ik niet bij een raam in de rondvaartboot en is het maken van foto's een probleem (sommige foto's zijn dan ook van het in internet gehaald hoewel dit eigenlijk wel tegen mijn principe is maar ik wilde toch wel graag laten zien hoe sfeervol dit in Amsterdam is) Soms kan ik even buiten achterop de boot staan.


foto van internet

foto van internet

foto van internet

foto van internetNa ongeveer 2 uur stappen we weer aan wal. We besluiten nog ergens iets te gaan drinken maar dat blijkt niet mee te vallen met zoveel toeristen in Amsterdam ondanks dat het weer zo zacht is en dat velen buiten op de terrassen zitten. Via de Zeedijk (in de jaren 1970 was de straat berucht als centrum van de handel in drugs en was een tijdlang voor velen een no-go area) gaan we richting de Dam en vinden we op het Damrak een restaurant waar we nog een plaatsje aan de stamtafel kunnen krijgen.
Dan is het toch tijd dat we van elkaar afscheid moeten nemen want ik wil de trein van 22 uur 30 naar Groningen nemen. 


Als ik al in de trein zit komt er opeens op het bord op het perron te staan dat deze trein niet zal rijden. Dan de trein maar uit om die van een half uur later  te nemen. Even later verschijnt er op het bord dat deze ook niet rijdt. Wat nu te doen? Ik zie wel dat er een trein naar Amersfoort gaat en ik denk bij mezelf dat het wijsheid is om deze dan maar te nemen. In Amersfoort blijkt dat er ook treinen zijn uitgevallen maar er gaat wel een intercity naar Zwolle. 
Daar dan maar in dan ben ik alvast in Zwolle want het wordt zowel steeds later.  In Zwolle verschijnt er op het bord dat door de inzet van hulpdiensten de trein naar Groningen is uit gevallen. Er staan heel wat reizigers op het perron en het verbroedert als je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Eindelijk rijdt er een trein het perron binnen die als eindbestemming Groningen heeft en kunnen we er in. Toch vertrekt deze weer met een flinke vertraging want deze wacht nog op de trein die naar Leeuwarden gaat en waar nog overstappers voor Groningen inzitten. Dat er zoveel vertraging is blijkt te komen doordat vandalen brandgesticht hebben in het toilet van een trein net voor Almere. Nu ze worden bedankt!

foto van internet

Al met al kom ik om 2 uur 15 in Groningen aan waar manlief me van het station haalt want de laatste trein naar mijn woonplaats is al lang vertrokken.

Ondanks de terugreis met de vele hindernissen heb ik toch van mijn uitstapje genoten. Het was gezellig om met mijn zusje deze light festival rondvaart te doen.

7 opmerkingen:

 1. Wat een mooi licht'spel', Noortje ! Gezellig om even met je zusje te varen...
  Gelukkig nieuwjaar !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sjee.. ik dénk dat ik die 'rollende mannetjes' op tv gezien heb.. maar ik was alweer helemaal vergeten dat er zo'n mooi lichtspektakel in Amsterdam was.. prachtig om het door jouw lens te zien. Foto's van internet? ach, ik doe dat ook weleens hoor.. soms kún je gewoon niet anders als je iets goed wilt laten zien hè. Ik zet het er dan alleen wel altijd op dat ze niet van mezelf zijn.. zo hoop ik problemen te voorkomen met copyrights en zo.
  Het Rembrandtplein is altijd gezellig.. ik at daar ooit een lunch bij 'De Drie Gezusters'.
  Die terugreis was 'horror'.. ik zou zeker ook steeds een stukje in de goede richting gegaan zijn.. hoe dichter bij huis hoe beter hè.. hoeft manlief steeds minder ver te komen met de auto eventueel. Gelukkig liet je het je herinnering aan je leuke dag met je zus niet bederven.. nog mijn felicitaties voor haar!
  En voor jou al wat wenselijk is in het nieuwe jaar hè!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was werkelijk een heel mooi licht spektakel. Ik had manlief al wel gebeld dat de kans groot zou zijn dat hij me ergens zou moeten komen oppikken. Maar ik begreep wel dat wanneer je een aansluiting zou missen de NS een taxi zou regelen want in Zwolle werd er in de trein rondgeroepen dat de mensen die hun aansluiting misten zich bij de conducteur konden melden zodat er vervoer voor hun geregeld kon worden.

   Ik heb wel geschreven dat ik sommige foto's van internet heb maar ik zal het ook nog bij de betreffende foto's vermelden.

   Verwijderen
  2. Er zijn meer foto's van jezelf dan ik dacht.. dat betekent dat je heel mooie foto's maakte hè! :-)

   Verwijderen
 3. Mooi al die lichtjes! Wel erg druk en pech met de trein! Wij reizen eigenlijk nooit met de trein op een uitzondering na....we vonden het leuk je ervaringen te mogen lezen...misschien eens iets voor ons volgend jaar. Zaterdagmorgen kun je inschrijven voor de Slachtemarathon...6 uur. Nog een gelukkig nieuwjaar...groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik reis graag met de trein als ik alleen reis. Ik heb dan ook een kortingskaart waarmee ik met 40% korting reis en ook een aantal vrij reizenkaartjes per jaar.
   Die Slachtemarathon lijkt me geweldig maar is niets voor mij. Tegenwoordig vind ik 30 km mijn maximum.

   Verwijderen