vrijdag 3 juni 2016

Broekstreker Stertocht 01-05-2016


Ook dit jaar loop ik de Broekstreker Stertocht weer waarvan de start in Ekehaar in het Dorpshuis is en georganiseerd wordt door Wandelgroep De Eekhof. Ik vind dit altijd een leuke tocht om te wandelen want de stertocht is verdeeld in 4 verschillende routes. De routes lopen over verharde en onverharde wegen door de mooie natuur van het Drentse landschap met beekdalen, houtwallen, vennen en door al het moois wat je onderweg tegenkomt.
Elke route is 12,5 km lang en zo kan er gekozen worden voor 12,5, 25, 37,5 of 50 km. Na elke route kom je weer terug in het Dorpshuis en dat vind ik juist zo mooi aan deze tocht ben je nog fit dan ga je weer voor de volgende route.

Vandaag ga ik er met Karin heen, Janny is verhinderd en Heleen is niet helemaal fit. Ons plan is om 37,5 km te gaan doen, mede omdat Karin in Nijmegen de 4 x 40 km moet gaan doen. Als ik bij het Dorpshuis aankom kom ik tot de ontdekking dat mijn fototoestel nog thuis aan de oplader ligt. Gelukkig heb ik mijn telefoon bij me en dan moet ik hier maar een paar foto's mee nemen want een verslag zonder foto's lijkt me wel wat saai.


Als we ons inschrijven vraag ik of je per keer kan kijken als je weer terug in het Dorpshuis bent of je weer een volgende route kan doen. Hierop wordt bevestigend geantwoord. Want ik ben er niet zeker van of ik de 37,5 wel kan doen want het wandelen valt me de laatste tijd wel zwaar.
Na een kop koffie gaan we van start en direct genieten we al van de mooie omgeving.


Als we net op weg zijn zien we dat er zelfs nog rijp op het gras zit en dat is ook nog wel te merken want het is best nog wel fris.  Bij de start hing en briefje waarop stond dat vanwege de slechte weersomstandigheden van de afgelopen periode een deel van de route minder goed begaanbaar is. Nu dat merken we dan onderweg wel en dat maakt een wandeltocht ook altijd wel leuk.Bij deze tocht krijg je bij iedere controle onderweg ook altijd een drankje en/of een hapje. Dat drankje is altijd heerlijke appelsap en voor mij staat deze tocht dan ook bekend als de appelsaptocht.


Na ruim 2,5 uur komen we weer in het Dorpshuis aan en we nemen hier een kort rust en we beginnen dan aan onze tweede 12,5 km.
Door het geslinger in de bossen heb ik niet zo goed het idee waar we lopen maar in de buurt van Rolde moet Karin even zand etc. uit haar schoen schudden.


Wanneer we weer in de buurt van het Dorpshuis komen gaan we voor ons gevoel wel een vreemde kant op en als we doorlopen zien we nergens meer een pijl staan. We besluiten terug te gaan en zien dat we een pijl gemist hebben (we vinden het wel gek dat wandelaars die daar bij die pijl op een bankje zitten te eten ons niet opmerkzaam maakten dat wij verkeerd gingen)


Bij terugkomst in het Dorpshuis besluiten we de derde route ook te doen nadat we eerst een kop soep nemen. Het zal voor mij echt een uitdaging worden want ik heb dit jaar als langste afstand 25 km gelopen.


Het fijne van wandelen in de bossen vind ik altijd dat je geen lange saaie rechte wegen voor je ziet. Ook deze laatste route is weer echt de moeite waard. Gelukkig hebben ze de routes dit jaar aangepast.


Andere jaren vond ik de laatste route altijd heel saai en er zat altijd een lang recht stuk landweg in. Maar niettegenstaande dit loop ik deze route beslist niet als een jonge hinde. Gelukkig dat Karin haar tempo zo makkelijk kan aanpassen want als ik haar steeds ver voor me zou zien lopen dan zou me dat toch wel erg frustreren.


Als we ons afmelden in het Dorpshuis vind ik het een hele prestatie van mijzelf dat ik het volbracht heb. Karin liep de tocht dit jaar als een jonge hinde, vorig jaar was het voor het eerst dat zij zo lange afstand liep en kostte het haar wat meer moeite.
We drinken nog iets voordat we weer op huis aan gaan.Het was gezellig om de tocht met Karin te wandelen, jammer dat de anderen niet konden want het is een schitterende omgeving om te wandelen. Trouwens alle wandeltochten in Drenthe vind ik altijd de moeite waard.De hele week na de wandeltocht was ik zo stijf als een bonenstaak maar dat neemt niet af dat ik erg genoten heb van deze tocht. De Broekstreker Stertocht is een tocht die altijd hoog op mijn lijstje staat en daar komt door die stijfheid nog geen verandering in. Ik kan daar natuurlijk altijd nog de 12,5 km in de toekomst doen.

4 opmerkingen:

 1. Amai, Noortje, gefeLIESiteerd ! Zo'n eind ! Vanuit de luie stoel hier was 't leuk meelopen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijdens die laatste 12,5 km verlangde ik op het eind ook wel naar een luie stoel hoor!

   Verwijderen
 2. Ik doe het je sowieso niet na hahaha.. mijn langste tocht ooit was 30km..! Maar ik heb ook wel jarenlang die driedaagse in het Wienerwald gelopen en dat was 21/22km per dag.. en dan stijgen en dalen dus dat is omgerekend ook zo'n 30km. Maar het is fijn als je het (nog) kunt hè.. klapje op je schouder hoor ( je línkerschouder.. rechts zal ik maar niet doen hehe)! Ikzelf ben nu al stijf van een 5km-tochtje langs de molens in Kinderdijk! hahaha!
  Zóveel moois te zien daar in Drente en daar kom ik niet zo snel, heb er dus echt van mee genoten! En die smartphones maken tegenwoordig echt prachtige foto's hè.. alleen de afmeting is net wat anders hehe.. maar een verslag zónder foto's is inderdaad saai! :-P
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bang dat ik in de toekomst ook niet meer zulke lange tochten kan doen. Ik heb tegenwoordig ook al last van mijn knieën. Ik denk dat de leeftijd toch een rol gaat spelen.

   Verwijderen