Bezoek Kasteel Doorwerth 04-08-2017


Manlief kwam met het voorstel om Kasteel Doorwerth nog eens te gaan bezoeken maar bij mijn weten was ik daar nog nooit geweest.
Kasteel Doorwerth ligt prachtig in de uiterwaarden. Het is een middeleeuws kasteel dat waarschijnlijk oorspronkelijk van hout was. Het werd gebouwd op een eilandje in de Rijn, zodat het moeilijk te veroveren was. De kasteelheren waren heer en meester in het gebied en het kasteel was

dan ook het centrum van het bestuur. Vanuit het kasteel kon men de druk bevaren Rijn goed in de gaten houden en tol heffen voor de kasteelheer. In 1260 werd het kasteel in brand gestoken door de troepen van de bisschop van Utrecht. Hendric van Dorenweerd herbouwde twintig jaar later het kasteel van steen. In de loop der tijd werden er nog verscheidene gedeelten aangebouwd. In 1944 werd het kasteel grotendeels verwoest. Na de oorlog begon de restauratie, die in 1983 na 37 jaar is voltooid.


















Het plaatsje Doorwerth kreeg zijn naam van dit twaalfde eeuwse kasteel dat in de uiterwaarden ligt. De naam Doorwerth betekent waarschijnlijk waterrijk of bosrijk oord - beide gaan op voor dit dorp.

'Doorn" betekent bos of water en "weerd" is oord. Ook voor Doorwerth geldt dat de plaats in de loop der tijd op verschillende wijzen gespeld werd: Doorenwert, Doirenwerdt, Doerenwerde, Dorenwaard, etc. Sinds 1800 kent het dorp de huidige naam Doorwerth. Toen in 1817 de burgerlijke gemeente werd vastgesteld, en daarmee de officiële naam werd vastgelegd, was graaf William Bentinck heer van Doorwerth. Hij was in Engeland opgegroeid, wat mogelijk de reden was dat de ‘h’ achter de naam Doorwert gezet werd.


Bij het kasteel staat een monumentale robinia, die volgens de overlevering in 1579 geplant is - in elk geval is het de oudste van Nederland. Een bordje bij de boom meldt dat de boom in 1601 door de Fransman Pierre Robin uit het oosten van de Verenigde Staten is meegenomen en niet lang daarna in Doorwerth is geplant. De boom is één van drie; de andere twee werden in de oorlog vernield. Inmiddels heeft de robinia een stamomvang van 7 meter.



Zoals bij de meeste kastelen in Nederland is ook in kasteel Doorwerth van het interieur weinig tot vrijwel niets bewaard gebleven. Wat er nu staat is speciaal voor de bezoeker bijeengezocht om een geloofwaardige indruk te geven van hoe het er vroeger uitgezien kan hebben. Sommige vertrekken hebben een middeleeuwse stijl, andere lijken weer uit de 16e en 17e eeuw te stammen.

De keuken bevat nog de bakoven, ijzeren fornuis en warmwaterreservoir die in de 19e eeuw zijn aangelegd. Keukengeluiden uit luidsprekers geven de indruk dat de keukenbedienden ieder moment kunnen binnenkomen om de maaltijden voor de adellijke bewoners te bereiden.




De wapenkamer bevat een middeleeuws harnas, terwijl de bed- en eetkamer naar voorbeeld van 17-eeuwse schilderijen zijn ingericht. Zo zie je van iedere bewoningsperiode wel iets terug in het kasteel.

Ook werd het besterven van gevogelte uitgebeeld. Nadat gevogelte of wild is geschoten moet het voor het gestroopt wordt enige tijd "besterven". Het vlees van zeer vers wild is bijna taai te noemen en net als het vlees van slachtdieren heeft het tijd nodig om bepaalde door enzymen op gang gebrachte processen te ontwikkelen waardoor het mals wordt. 
Bij het zien hiervan moest ik gelijk aan mijn Oma denken want daar hing ook vaak wild en gevogelte te besterven. Zij woonde naast een jager en kreeg vaak wild of gevogelte van hem.


We kwamen een gemak tegen. Ik vind het altijd grappig om deze in kastelen etc. te zien.






 Natuurlijk was er ook een hang waar jachttrofeeën hingen maar ik heb het persoonlijk niet zo op opgezette dieren dus ik liep al snel door die gang heen.


 Met dit bronzen watervaatje beschikten de 15 eeuwse bewoners van het kasteel over stromend water.


In het kasteel bevinden zich ook nog 2 museums nl: Museum Veluwezoom en het Nederlandse Jachtmuseum. Deze museums bezochten we vluchtig.
Voordat we naar de uitgang gingen keken we nog even de gevangenis in. Sinds de 19de eeuw is er een gevangenis ingericht met een spijkerplafond. het verhaal gaat dat men het plafond met een mechanisme kon laten zakken om de gevangenen te martelen. Of er echt mensen gevangen hebben gezeten, is niet bekend; want een mechaniek om het plafond te laten zakken is nooit aangetroffen!



Ik heb genoten van het bezoek aan het kasteel. Trouwens ik was er nog nooit eerder geweest. Het bleek dat manlief er heel lang geleden al wel eens geweest was maar hij kon zich er toch niet zo heel veel meer van herinneren.


4 opmerkingen:

  1. We zagen dat kasteel ook nog in zand in Garderen hè.. ik ben er echt ook nog nooit geweest hoor, maar het is de moeite zo te zien, dus wie weet! :-)
    Als ik in zo'n hokje gevangen zat en men zéí alleen al maar dat dat plafond kon zakken, zou ik me al heel erg gemarteld voelen hoor.. psychisch martelen bestaat ook hè!
    Zo'n gemak lijkt me inderdaad wel tochtig.. ik zou er letterlijk en figuurlijk niet op m'n gemak zitten hahahahaha!
    Leuk uitstapje!
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelderland is rijk aan kastelen en landhuizen. In zeven kastelen kun je kennis maken met het leven, de architectuur en kunst van vroeger tijden. inderdaad leuke uitstapjes als we met vakantie op de Veluwe zijn en het is een wat regenachtige dag.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ja mooi om te zien hoe de rijken vroeger in een kasteel leefden.

      Verwijderen