dinsdag 29 augustus 2017

Bezoek Zandsculpturen Garderen 05-08-2017


Weken geleden had ik al met mijn lieve (blog)vriendin Mizzd afgesproken om de Zandsculpturen in Garderen samen te gaan bezoeken. We bezochten deze al eerder samen al een keer en dat hebben we toen beiden zeker de moeite waard gevonden.

Mizzd was zo goed om mij bij de camping op te halen. Garderen ligt niet zo heel ver van Voorthuizen vandaan waar wij op een camping stonden. We dronken eerst koffie en manlief kon zo ook met haar kennismaken. Regelmatig laat ik hem mooie foto's van haar vakantiepostjes zien.
Als Dordtse had ze wel een heel toepasselijk cadeautje meegebracht: namelijk Dordtse Schapekopjes. Een koektrommel met werkelijk heerlijke koekjes erin. Ik had voor haar ook een presentje "Zwienenkeutels" de naam klinkt niet zo fris maar ik heb intussen begrepen dat ze wel smaakten (het schijnt een soort chocoladetruffel te zijn)
Langzaamaan werd het tijd om naar de Zandsculpturen te gaan.
Nadat we de auto geparkeerd hadden en we de beeldentuin inliepen zagen we dat er dit jaar ook Houtsculpturen te bewonderen waren.
Vooral in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland is woodcarving een populaire kunstvorm. Maar ook in Nederland wordt het steeds bekender. De carvers hebben een arsenaal aan kettingzagen met zaagbladen variërend van 20 cm tot wel 1.50 m. Maar in hun handen is het een precisie-instrument. Letterlijk alles kunnen ze maken!
Toen we de schommel zagen hangen werden we weer even kind.
In de beeldentuin, die trouwens vrij toegankelijk is, staan zo als ieder jaar klompen die een reus niet zouden misstaan. De klompen zijn vrolijk beschilderd en de beschilderingen hebben altijd te maken met het thema van het jaar. Dit jaar is dus "Erop uit in eigen land" De klompen zijn beschilderd met ansichtkaarten met "Groeten uit...."
 
Hoewel er in de beelden tuin ook genoeg moois te zien was gingen we toch al vrij snel bij de Zandsculpturen naar binnen.
Mizzd liet de toegangskaarten zien, die ze via internet gekocht had, en toen kon het bewonderen van de sculpturen beginnen. 
 Het valt niet mee om alles in de kofferbak en het aanhangwagentje te proppen 
 Die koffer gaat ook niet zo erg makkelijk dicht
 Mama mijn beer moet ook nog mee!
 Voor het eerst niet mee op vakantie. Vader geeft de regels waar hij zich aan moet houden maar of hij echt luistert betwijfel ik
 Een bezoek aan een pannenkoekenrestaurant is ook een leuk uitje
 Uit eten gaan is ook zo gek nog niet
 Een overnachting in een bruidssuite doe je meestal maar één keer in je leven
 Inchecken in een hotel en de hond moest heel nodig
 Bij de VVV ideeën op doen om iets leuks in de omgeving te gaan doen 
Wild spotten

Toen we de sculpturen buiten wilden gaan bekijken was het net beginnen met regenen en we besloten daarom om eerst maar naar de spellen te gaan kijken die in een overdekte ruimte waren. Er waren veertig zandschulpturen die stuk voor stuk een bordspel uitbeelden. Hier ging het erom of je het uitgebeelde spel herkende. Precies iets voor Mizzd en mij want we zijn beiden gek op puzzelen.
Het duurde wel even voordat we wisten welk spel op de onderstaande foto wordt uitgebeeld maar door met gespitste oren te lopen hoorde ik eerste woord wat bij dit spel hoort. Het achterste gedeelte wisten we wel.
Trouwens wij waren niet de enige die probeerden wat op te vangen als wij het niet precies wisten. Op een gegeven moment hoorde ik iemand achter me zeggen, toen ik op een bankje zat, schrijf je dat zo? Er werd dus zelfs afgekeken!
Het spel wat op onderstaande foto wordt afgebeeld daar had ik nog nooit van gehoord maar de kleinzoon van de dame die bij me had afgekeken kende dit spel wel en zo wisten we tenslotte alle namen van de afgebeelde spellen.
Toen we uit de overdekte ruimte met de spellen gingen kwamen we in een ruimte waar alles aan gedaan was om het op het op het Rijksmuseum te laten lijken met de een nageschilderde "Nachtwacht"
Ook was er een ruimte die ingericht was met schilderijen van de Friese kunstschilder Wiebe van der Zee. hij is vooral bekend van zijn aquarellen van koeien en andere boerderijdieren.
Intussen was het droog geworden en konden we de sculpturen buiten gaan bezichtigen.
Grappig dat er ook een zandsculptuur was van Kasteel Doorwerth wat ik de dag ervoor nog bezocht had.
Je mocht natuurlijk niet aan de zandsculpturen komen behalve aan een speciale sculptuur waarop zelfs stond "Voel hier het zand". Natuurlijk voelden wij hier even aan.
Lang Nek van de Efteling was natuurlijk ook aanwezig want de Efteling is toch wel een heel bekend Uitje in eigen land.
 Ook de pretparken ontbraken natuurlijk niet bij de Uitjes evenmin als de kinderboerderij.
Zo zagen we in een middag we prachtige gebouwen, streken en bekende attracties die Nederland rijk is. Natuurlijk heb ik maar een paar foto's geplaatst anders zou het een wel heel lang verslag geworden zijn.
Nieuw dit jaar was de ruimte waar tien bekende gebouwen compleet uit zand waren uitgebeeld. De ruimte was schemerig en de gebouwen waren stuk voor stuk sfeervol verlicht. Het was alleen jammer dat de bordjes waarop stond welke gebouwen het waren niet goed te lezen waren.
 Alle provincies kwamen aan bod. Het was echt een ode aan de Nederlandse recreatie. Zo ontbraken de hunebedden van Drenthe natuurlijk ook en de Kaasmarkt van Alkmaar niet.
Mizzd haar camera maakte natuurlijk weer overuren, zandsculpturen, bloemen en planten alles moest eraan natuurlijk weer aan geloven.
Ook het Kameleondorp Terherne ontbrak niet bij de uitjes. Evenmin als het wadlopen en het begin van het Pieterpad in Pieterburen.
Tielse Flipje was ook aanwezig en verder zag ik een sculptuur die het Bermtoerisme moest voorstellen maar volgens mij is dit iets wat toch wel een uitje is wat nauwelijks niet meer plaats vindt.
 Hier zag in de Panda's toch heel wat beter als tijdens mijn bezoek in het Ouwehands dierenpark van een tijdje geleden.
Het werd langzaam tijd om de zandsculpturen te gaan verlaten want het liep tegen sluitingstijd. we keken nog even rond in de beeldentuin en daarna bracht Mizzd mij weer terug naar de camping en dronken we met elkaar nog iets voordat zij met de terugreis naar huis begon.

Mizzd haar verslagen zijn altijd veel uitgebreider en bevatten ook altijd heel veel foto's. Klik op de volgende linken om de mooie en uitgebreide verslagen van Mizzd van ons uitje te lezen en te bekijken deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5, en deel 6. De verslagen zijn zeker het bekijken waard!

Het was weer een mooie dag en ik hoop dat we nog regelmatig samen een UITJE IN EIGEN LAND kunnen doen.
Mizzd bedankt voor de fijne en gezellige dag die ik weer met je mocht beleven.

7 opmerkingen:

 1. Er zit 'herkenbaars' tussen, Noortje. Toch hebben jullie een andere kijk ! 't Blijft een verrassend mooie tentoonstelling !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Mizzd schrijft en fotografeer altijd zo mooi uitgebreid.

   Verwijderen
 2. 't Was inderdaad weer een fantastisch leuke dag.. maar jouw verslag doet echt niet onder voor die van mij hoor! Behalve dan dat er op een paar foto's van jou steeds zo'n vervelend mens met een bruin jasje aan in de weg staat van al het moois..!! hahahahahaaa!
  Heb genoten van de dag en geniet van je verslag weer na!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die vrouw met dat bruine jasje leek me wel te achtervolgen, hahahaha. Toch was ze niet zo hinderlijk als die vrouw die over me schouder stond af te kijken.

   Verwijderen
  2. Hahahaha.. maar aan die afkijkende vrouw had je nog wat.. die wist die laatste opgave van de puzzel hè! :-)))

   Verwijderen
  3. Anders hadden we dat antwoord misschien wel niet gehad. Ik vond het trouwens wel tof dat ze het ons zo gaf.

   Verwijderen
 3. Wat gaaf dat ze zo iets kunnen maken van zand. Ik dacht vroeger dat mijn zandkastelen al heel groot waren hahaha nou die zijn hiernaast piepklein. Zelf ben ik pas terug van een weekendje weg Breda, daar heb ik me zeker niet verveeld en zou zo nog een keer terug willen.

  BeantwoordenVerwijderen