We schreven ons in voor de 30 km en we wisten al van tevoren dat we waarschijnlijk bij de rust in Het dorpshuis van Weerdinge zelfgemaakte kippensoep konden kopen (alleen voor die soep zou je de laatste dag al wandelen) dus daar verheugden we ons al voordat we startten op. Eerst dronken we nog een kop koffie en toen gingen we van start. Eerst richting Vakantiepark De Fruithof om vervolgens via een achterpoort in de bossen te komen.
Ik vind het altijd heerlijk om in de bossen een wandeltocht te lopen omdat het meestal geen eindeloze lange paden zijn. Wel moet ik dan altijd goed opletten om niet over wortels te struikelen.
Het was lekker om even van de voeten te zijn geweest maar we moesten weer verder want we hadden nog maar 1/3 van onze tocht er op zitten.
Gelukkig was het wel droog toen we weer buiten kwamen.
Natuurlijk komen we onderweg Hunebedden tegen want in Drenthe zijn daar wel veel te vinden.
We hadden besloten om de rust in Dorpshuis Valthe over te slaan maar omdat ik het gevoel had dat mijn sokken niet meer goed zaten moest ik er toch even gaan zitten om ze wat op te trekken.
We waren nog maar net van deze rustpost vertrokken toen we het erover hadden dat ik beter op verharde grond loop dan op onverharde toen ik me verstapte bij een trottoir. Ik verzwikte mijn enkel en ik had het geluk dat Heleen me vastgreep anders was ik lang uit op de straat gevallen. Even deed het flink pijn maar gelukkig trok de pijn er weer snel uit en kon ik na even te hebben stil gestaan zonder problemen verder.Onze tweede rust wilden we houden in Hotel Hunzebergen in Exloo en heerlijke rustlocatie wisten wij van andere jaren. We dronken er wat op het terras.
We bleven er niet al te lang zitten hoewel het er heerlijk zat maar we moesten nog ongeveer 12 km via een poort achterop het terrein kwamen we weer op onverharde grond.
We kwamen langs een infobord waar knoflookpad opstond. Ik had nog nooit van een knoflookpad gehoord.
De knoflookpad (Pelobates fuscus) dankt zijn naam aan de
geur die hij afgeeft om vijanden af te schrikken. Het is een wat plompe
padachtige kikker met opvallend uitpuilende ogen. De iris is oranje en de pupil
verticaal. Hij is variabel van kleur (van licht gelig tot bruin) op de rug met
een patroon van donkere vlekken. Het vlekkenpatroon is opmerkelijk, het ziet er
bij de meeste uit als een pijl. Aan de achterpoten hebben ze een speciale
verhoornde graafknobbel, waarmee ze zich heel snel in kunnen graven. Ze graven
holen om overdag in te schuilen. Knoflookpadden kunnen hoog en snel springen en
ze kunnen ook heel goed zwemmen.
De knoflookpad roept in de voortplantingsperiode,
omstreeks maart/april, meestal onder water om een vrouwtje. De eisnoeren worden
om waterplanten heen gewikkeld. Na 10 tot 20 dagen komen de larven uit het ei.
De larven kunnen erg groot worden, tot 20 cm.
Nadat we bij een rotonde linksaf moesten slaan wisten we beiden dat het er een open stuk kwam waar het bij erg zonnig en warm weer snikheet is en bij regen en wind een heel naar stuk. Eerst zagen we nog deze spijkerbroeken die met tuinplantjes gevuld waren
Toen kwam het snikhete open stuk en er was nauwelijks wind. Voor mij beslist geen pretje maar ik moest toch over dit pad heen.
Ik was blij dat we na een poosje weer onder de bomen liepen en de zon wat minder erg op ons scheen. We slingerden wat in het bos rond want we moesten weer naar de achterpoort van Vakantiepark de Fruithof.Toen ik de hoogspanningsmasten zag wist ik dat we dicht in de buurt van het vakantiepark waren maar toch duurde het nog wel even voordat we de poort zagen. We moesten over smalle paadjes en zelfs onder een mast door.
Nadat we het Vakantiepark weer verlieten kwamen we snel weer in bosgebied en gingen richting het monument voor het Onderduikershol.
Het onderduikershol bij Valthe was een van de twee
schuilplaatsen in het Valtherbos tussen Valthe en Emmen die tijdens de Tweede
Wereldoorlog werd uitgegraven en werd bewoond door een groep Joodse
onderduikers. In beide bosholen, door de duikers zelf "keet" genoemd,
zaten in wisselende samenstelling in totaal zestien Joden.
Dichter bij Odoorn is een wandel/fietsroute van ongeveer 7 km door het Drentse dorp Odoorn. Langs de route staan panelen met
daarop gedichten. De gedichten op de panelen hebben betrekking op de rijke
cultuur en geschiedenis van Odoorn.
Het was een prachtige wandeling hoewel het voor mij wel veel te warm was. De kippensoep smaakte zoals we verwacht hadden weer heerlijk. Gelukkig dat Heleen erbij was om mijn val te breken anders was ik er vast niet goed vanaf gekomen.