dinsdag 15 mei 2018

Borgerswoldtocht 05-05-2018De tocht dankt zijn naam aan het park Borgerswold. Dit park is 450 hectare groot waarvan 100 hectare water. Het ontstond in 1971 als zandafgraving in het veenlandschap ten westen van Veendam – Wildervank. Witgeschilderde ophaalbruggetjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Er zijn nu vele recreatieve voorzieningen voor jong en oud.
Deze tocht loop ik bijna altijd omdat het een thuiswedstrijd is. Ik had gedacht dat ik de tocht zonder wandelmaatjes zou moeten gaan lopen maar ik kreeg een WathsApp'je van Heleen dat ze wel mee ging. Gezellig want uit ervaring weet ik dat het meestal lange stukken weg zijn die je moet lopen. Heleen stelde voor om voor de 25 km te gaan en van mijn huis heen en terug naar de startlocatie te lopen dan zouden we ongeveer 30 km wandelen.
Na inschrijving en een kop koffie vertrokken we voor onze wandeltocht. Al snel gingen we het Borgerswold in. Iedere keer al ik daar wandel neem ik me voor om er eens wat vaker te gaan fietsen of te gaan wandelen maar toch blijft het hier meestal bij.
Ik vind het altijd jammer dat je maar zo weinig in het Borgerswold loopt maar dan moet je natuurlijk een kortere afstand gaan lopen dan de 25 km die wij altijd bij deze tocht doen. 
Het werd al snel warm en we moesten onze jasjes uit doen.
Nadat we door de wijk Langebosch gekomen zijn waar wel hele mooi huizen staan gingen we een dam over om vervolgens een lang stuk langs water te moeten lopen. Af een toen moesten we hier voor mountainbikers opzij stappen.
ook kwamen we langs de Noord Nederlandse Zweefvliegclub maar helaas gingen er geen vliegtuigjes in de lucht terwijl wij er langs kwamen.
Hierna kregen we voornamelijk lange rechte stukken om te lopen. Toen we er 13,6 km hadden opzitten kwamen we bij de rust. Deze was in Theeschenkerij Romala's Home in Kiel-Windeweer. 
Het was een prachtige locatie voor een rust. Leuke zitjes en een prachtige tuin. En wat zeker ook belangrijk was het appelgebak smaakte voortreffelijk.
Kiel-Windeweer is ongeveer 100 meter breed en acht kilometer lang. Het is een voorbeeld van de duidelijke lintdorp zoals Groninger veenkolonies die kennen. Een lintdorp ook wel, wegdorp, straatdorp, dijkdorp of streekdorp genaamd is een lang uitgestrekt dorp dat zich heeft ontwikkeld langs een kanaal, dijk, weg, oeverwal of kreekrug. Hierdoor ontstaat langgerekte, aaneengesloten bebouwing die ook wel lintbebouwing of lineaire bebouwing wordt genoemd. 
Kiel-Windeweer is ongeveer 100 meter breed en acht kilometer lang. 
Dus het werd een lang stuk rechtdoor lopen, aan de ene kant het Kielsterdiep en aan de andere kant woonhuizen.
Opeens zag ik in de dakpannen van een boerderij met donkere dakpannen twee eenhoorns en een vogel afgebeeld. Ik vond dit wel heel apart
Omdat we nu toch wel veel lange en in mijn ogen saaie stukken moesten lopen heb ik eigenlijk geen foto's meer gemaakt. Ik denk dat Mizzd als je hier gewandeld had vast wel heel veel foto's gemaakt zou hebben want haar camera en haar ogen zien altijd heel veel moois.
We kwamen op het fietspad waar ik laatst even zo angstig was met die zachtjes rijdende motorrijder achter me. Nu was het op dat fietspad aardig druk i.v.m. het prachtige weer. We maakten nog even een klein lusje over het golfterrein om ons tenslotte in het buurthuis "Het Scheepskwartier af te melden".  
De afstand van de tocht was 26,8 km maar met het lopen naar en van de startlocatie hebben we toch wel 30 km gelopen. Op de terug weg naar huis zag ik deze kat lekker liggen slapen in de struiken die mij als kattenliefhebster direct opviel.  
Het was voor mij alweer bijna te warm om te wandelen. Ik was blij dat Heleen erbij was want ik vind die lange wegen niet leuk om te wandelen. Wandel je eerst in het mooie Borgerswold en dan die lange saaie wegen. Ik zou aan het eind liever door het Borgerswold komen of zowel aan het begin van de tocht als op het eind.

10 opmerkingen:

 1. Niet alleen de ogen van MizzD zien moois, Noortje, ook die van jou !
  'k Geniet dus op afstand mee, van je tocht !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, maar Mizzd maakt natuurlijk altijd heel veel foto's en ik niet.

   Verwijderen
 2. Lies heeft gelijk.. je doet niet voor mij onder wat oplettendheid betreft hoor!
  Heb je je ideeën over de route al eens bij terugkomst aan de inschrijftafel meegedeeld? soms luisteren die wandelclubs weleens naar suggesties voor mooiere routes! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind toch dat jij altijd meer ziet. Dat heb ik ook ondervonden als we b.v. ergens samen een stadswandeling deden.
   Misschien moet ik de volgende keer dat eens zeggen hoewel het maar een hele kleine wandelclub is die het moet organiseren. Ik had deze keer met de man achter de afmeldtafel te doen en ook met de routebouwer. Er waren mensen die zeiden dat de route slecht was aangegeven en zij waren ook verkeerd gelopen (ze gingen min of meer met hen in discussie of de pijlen wel goed stonden) Wij konden dat ons niet indenken er stonden overal pijlen en je had ook nog een routebeschrijving.

   Verwijderen
  2. Oh ja.. dat ken ik.. lopen ze zelf te kwekken en niet op te letten en dan gaan ze klagen bij de organisatie dat er te weinig pijlen hingen.. pfff! als wíj (de zussies en ik) verkeerd lopen weten we heus wel dat we door ons geklets niet opgelet hebben hoor! :-) Maar als een tocht heel mooi was zeg ik dat vaak wel.. en als het minder was soms ook wel.. het is dan aan hen om te zien of ze er wat mee doen hè. Vaak is het echter wel zo dat het niet anders kán.

   Verwijderen
  3. Ik denk dat het ook niet zo gemakkelijk is om een wat langere tocht hier samen te stellen zonder lange stukken met die vele lintdorpen hier in. Ze maken wel ieder jaar de tocht in een andere richting. Ook moeten er natuurlijk nog rustposten in zitten wat ook niet zo eenvoudig is in kleine dorpjes. Vorig jaar was b.v. een cafetaria een rustpost.

   Verwijderen
 3. ja, dat is toch prachtig mooi, honderd meter breed en acht kilometer lang! Uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is juist het unieke aan die lintdorpen vind ik maar het zijn wel lange rechte stukken als je er een wandeltocht door loopt.

   Verwijderen
 4. Wat heb je mooie foto's van gemaakt. Het was hele wandeling geweest voor jullie. Wat hebben jullie mooie route genomen. Waar je park tegen komen is lekker rustig. Daar kun je lekker bijkomen van mooie wandeling. Prachtig. Daken van boerderij hebben leuk gedaan. Warme weer krijg je heel warm. Hadden toen ook gemerkt. Ik was in mijn gezicht helemaal verbrand door de zon. Knal rood. Ik heb je foto's en je verhaal genoten.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het park is echt een hele mooie plek in onze gemeente. Dat dak van die boerderij vond ik ook zo leuk. Als er erg veel zon is en je wandelt niet in de bossen dan is een zonnebrandcrème wel een vereiste eigenlijk.

   Verwijderen