zondag 12 februari 2012

Schutrups Wandeldag Exloo 12-02-2012


Vandaag organiseert Schutrups Schoenen uit Exloo voor de 14e keer de Schutrups Wandeldag.
Al meerdere keren heb ik deze tocht gelopen die over de hei en door de bossen in en rondom Exloo gaat. Toch is het altijd mooi om in dit gebied te wandelen.
Exloo, in het Drents: Eksel, is een dorp in de provincie Drenthe, op de Hondsrug. De naam Exloo duidt op de vroegere aanwezigheid van bos in het gebied. De naam van het dorp is waarschijnlijk ontstaan uit de Oud-Saksische woorden ek (eik) en loo (bos).
Het landschap rond Exloo kenmerkt zich door essen, bossen (Boswachterijen Exloo, Odoorn en Hunzebos), heide (Molenveld) en veen (Zoersche Landen).
Mijn wandelmaatje Janny
Deze keer ga ik alleen met mijn vast wandelmaatje Janny. Heleen heeft vandaag toch maar gekozen om de Elfdorpentocht te gaan schaatsen. Gelijk heeft ze, zo vaak kan men tegenwoordig ook geen leuke tochten meer schaatsen. Wanneer we naar Exloo rijden valt er zo nu en dan wat fijne poedersneeuw. Volgens het weerbericht zou dit eigenlijk wat later op de dag komen. Wanneer we in de buurt van Gieten komen missen we de afslag omdat we geen van tweeën opletten. Maar om even 9 uur schrijven we ons dan toch in voor de 25 km. Voor de zekerheid vraag ik ook om een routebeschrijving van de 15 km want het is de eerste keer dat ik weer 25 km probeer te wandelen na mijn gebroken voet. Om half tien gaan we op pad. Ook nu genieten we weer van de prachtige omgeving van Exloo en regelmatig valt er wat fijne sneeuw.  We zijn nog niet zo lang op weg als we geen pijlen meer zien en we komen tot de conclusie dat we een pijl gemist hebben. Er zit niets anders op om een stukje terug te gaan. Wanneer we bijna bij de rust zijn zijn we weer het spoor bijster maar omdat we in de verte wandelaars zien lopen we toch door. We komen op de tien kilometer route en ook zij moeten nog naar de rust. 

Toch wel koud zo'n rust buiten
Bij de rust drinken we iets en eten ons broodje.
We vervolgen ons weg weer op het juiste pad en hebben  dan nog 10 km te gaan. Om 14 uur 30 zijn we terug waar ons een lekkere kom snert wacht. Zoals altijd is het gezellig in de tent waar de Hondsrugzangers voor een gezellige sfeer zorgen. We blijven er nog even zitten voor we weer op huis aan gaan.
Ik zie er toch wel wat winters uit
Mijn GPS gaf aan dat we ruim 26 km gewandeld hebben. Het was mede dankzij de vallende poedersneeuw een mooie winterwandeling. Ik ben blij dat de 25 km vrij goed ging, het geeft me weer een beetje hoop dat ik toch 40 km bij de 4daagse zal kunnen lopen. Zouden we ook 3x verkeerd gegaan zijn als Heleen er bij geweest zou zijn?
Gelukkig hoefde ik geen gebruik te maken
van de dixies
Dit bankje nodigde nu ook niet bepaald uit
om hier even te rusten.

5 opmerkingen:

 1. Wow! knap..alweer ruim 25km!! gaat de goede kant op met die voet van jou hè noortje..ben ik blij om hoor!
  Mooie tocht lijkt me..enne..dat van die pijltjes missen door het geklets..klinkt héél bekend! hahaha!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brrrrr....dat zag er koud uit die Dixies!!
  Ik heb me ook alweer ingeschreven voor Nijmegen hoor! Alleen mijn logeeradres is nog niet zeker, de dames die de voorgaande jaren hun huis openstelden, weten het nu nog niet. Dus da's een beetje jammer. Ben al aan het kijken voor iets anders.....
  Leuk verslag weer. Wat was het koud hè? En een buitenrust? Knap koud!!
  Ga je de Dam tot Dam nog doen? WIj gaan voor de 40 dit jaar!
  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed hoor, dat je weer aan de 25 km zit na je voetprobleem. Geeft inderdaad goede hoop voor de 4-daagse.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow..een hele mooie vakantie dus achter de rug? Ja..dan valt het grijze weer hier nog veel harder tegen! :-)
  De Gorzen is de vroegere vuilnisbelt van Ridderkerk..dat is omgebouwd tot een soort van recreatiegebiedje en ik vind het er heel leuk wandelen ja. Kwam er met onze vorige hond echt elke week..met Axel was het wat minder maar ik heb het herontdekt! :-D
  Ik weet het niet hoor Noortje, of ik meer kilometers maak dan jij..ik denk het eigenlijk niet..met die hond loop ik wel zo'n 1½ uur per dag, maar dat is geen dóórlopen..kwam eens met een stappenteller op zo'n 6km uit..5x6 is nog niet één dag van jouw Vierdaagse! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welke NB's heb je nu? toch niet de 887? want die staan op www.wandel-geest.nl in de aanbieding! Die nieuwe van mij ook, de 749..had ik dat eerder gezien had ik me 30(!!!) euro kunnen besparen!

  BeantwoordenVerwijderen