zaterdag 17 maart 2012

Wemeltje Kruit Wandeltocht 17-03-2012


Vandaag gaan Janny en ik naar Gasselte om daar een wandeltocht van de FLAL te wandelen. Het is overigens onze eerste tocht van de FLAL van het seizoen 2011-2012 die we dit seizoen doen en we verheugen ons er op want de tochten van de FLAL zijn altijd bijzonder mooi. De tocht is vernoemd naar Wemeltje Kruit.


Wie was Wemeltje Kruit?
Wemeltje Kruit (1887-1963) was een koopvrouw en een markant dorpsfiguur, die Wemelie werd genoemd, in de Drentse plaats Gasselte.
Wemelie was een dochter van de arbeider Jan Kruit en van Geesje Smeeman. Zij trouwde op 18 december 1926 te Gasselte met Kornelis Borcheld. Wemelie verdiende de kost door met haar fiets met koopwaar rond te trekken langs de plaatsen in de omgeving van de Hondsrug en huis aan huis haar waar uit te venten. Haar bezoek in een plaats kondigde ze aan door op zondagmorgen in de kerk ter plaatse te gaan zitten, waardoor de bewoners wisten dat zij die week langs zou komen. Zij woonde in een woonwagen op het terrein van de huidige ijsbaan in Gasselte. Later kreeg zij een woninkje bij de inmiddels verdwenen camping de Hoefslag.
Aan de Kerkstraat te Gasselte bevindt zich nu een standbeeld van Wemelie in karakteristieke houding met haar fiets
De Drentse dichter Gerard Nijenhuis  schreef het gedicht Wemelie Kruut, waarvan dit een fragment is:
"Zij die wat vreug, die 'n aanbod dee
van gaoren en band en jarretels
'n centenkraom -
Zij was 't die vrij was
as 'n vogel in zien vlucht."

We zijn nog maar net gestart en zien al een schaapskooi
We schrijven ons in het Dorpshuis “de Trefkoel” in voor de 25 km. De tocht voert ons langs zandverstuivingen, over heide, langs heel veel vennetjes en ook voor een groot gedeelte door de bossen. Eerst gaan we richting Borger waar we in Bospark Lunsbergen een rust hebben. Hier nemen we koffie en trakteren we onszelf op appelgebak. We hebben er dan bijna 10 km opzitten.. Na deze rust vervolgen we onze weg weer door de prachtige omgeving van Gasselte en voordat ik het weet lig ik opeens weer eens op de grond. Gelukkig is de grond in het bos meestal zacht en kom ik er weer zonder nadelige gevolgen vanaf. Het is wel goed uitkijken want af en toe struikel ik haast weer. Zelfs Janny heeft af en toe last van een boomwortel die zich op ons pad bevindt.
Het valt niet mee om met zo'n groot potlood te schrijven
Als we de wagenrust passeren houden we even een korte rust. Hier drinken we even iets en eten we ons broodje. We hebben nu nog een goede 5 km te gaan en voordat we het weten zijn we weer bij het dorpshuis terug. Natuurlijk drinken we hier nog wat voordat weer op huis aan gaan.


Het was een prachtige tocht en heerlijk wandelweer. Mijn GPS gaf aan dat we ietsje meer dan 25 km gewandeld hebben. Gelukkig heb ik geen nadelige gevolgen overgehouden van het vallen.Tijdens de tocht waren er veel schapen te zien
Kunst in het bos
Het lijken wel potloden 

1 opmerking:

  1. Oei oei..zomaar vallen..je lijkt mij wel, ik heb daar ook geregeld last van hehe! Gelukkig net als jij meestal ook zonder ernstiger gevolgen dan een onbedaarlijke slappe lach hahaha!
    Heel mooie tocht liepen jullie..en leuk die info erbij!
    Ik zag via Google bij een webshop, anthoshoes.nl, nog van die NB956 in voorraad..in 2E en in D. Daar kun je misschien ook eens kijken? Voor bestellingen boven de 25 euro worden geen verzend- en admin. kosten gerekend dus dat scheelt.
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen