zondag 6 mei 2012

Wandelen op het randje van Nederland 06-05-2012

Vandaag vindt de 27 ste editie van de wandel/vaartocht “Wandelen op het randje van Nederland" plaats georganiseerd door wsv Wandelen langs de Groninger Ommelande. Omdat er altijd meer animo voor deze tocht is dan plaatsen hebben Janny, Heleen, Linda, Henk en ik ons al ruim van tevoren ingeschreven. Er kon gekozen worden om eerst te wandelen naar Nieuw-Statenzijl  en vervolgens met M.S. de "Boschwad" terug te varen of eerst te gaan varen en dan terug te lopen naar Termuntenzijl.

Omdat wij gekozen hebben om eerst te gaan varen hebben we nog ruimschoots tijd om eerst koffie te drinken voordat we aan boord gaan van de “Boschwad”. Als we aan boord komen is er alleen nog plaats op het dek. Gelukkig zitten we enigszins beschut want we horen van medewandelaars, die deze vaar/wandeltocht al vaker gedaan hebben, dat het als we de haven uit zijn best erg fris kan zijn. Om precies 10 uur vertrekt M.S. de “Boschwad” uit de haven van Termuntenzijl. 
De boot brengt ons over de Eems en de Dollard langs prachtig natuurschoon. We zien uitgesleten prielen (Kleine, ondiepe stroompjes, in de Waddenzee, waarin het zeewater heel rustig beweegt) met steile wanden en ook zien we zelfs 2 zeehonden. Geweldig om Noord-Oost Nederland vanaf zee te zien liggen. Om ongeveer 11 uur 30 gaan we in Nieuw Statenzijl van boord en beginnen we aan onze wandeltocht. We hebben de wind in onze rug dus dat loopt lekker. We kiezen ervoor om onder langs de dijk te lopen, we hoeven dan niet steeds over allerlei hekjes te klimmen. De schapen die op de dijk lopen weten niet wat hun overkomt omdat het een drukte van belang is op en langs de anders zo rustige zeedijk, ze hollen steeds heen en weer.                                     
Wanneer we bij het voormalige Ambonezenkamp komen staan er 2 auto’s van de organisatie met broodjes, fruit, zuivel- en frisdrank, koffie en thee. Hier houden we even een korte rustpauze en maken dankbaar gebruik van het aangebodene. Al snel vervolgen we onze weg weer en nadat we ongeveer weer 1 uur gelopen hebben staan er weer auto’s van de organisatie met de broodjes etc. Ook deze keer nemen we allemaal weer iets.

Verder gaan we weer en het duurt niet lang of we zien in de verte de kerktoren van Termunten. Langzaam komt deze steeds dichterbij en wanneer we deze gepasseerd zijn duurt het niet lang meer of we komen weer aan in Café Restaurant Jachthaven waar we ons afmelden.

Als Janny, Henk en ik naar de auto terug lopen vinden we toch dat we niet in Termunten geweest kunnen zijn zonder vis te hebben gegeten dus besluiten we om een bakje kibbeling te nemen wat er na zo’n wandeling wel ingaat.
Zo'n bakje kibbeling gaat er na een
wandeling van 20 km wel in
Het was een leuke, mooi en gezellige tocht. Vooral omdat het een combinatie van varen en wandelen was. Gezellig om met zijn vijven te wandelen (we trainen allemaal voor Nijmegen) Leuk om nog zeehonden gezien te hebben. Het weer was ook goed om te wandelen. Volgens de GPS was de tocht ruim 18 km. Het was een goed georganiseerde tocht waar de inwendige mens zeker niet vergeten was.

Het is genieten van het uitzicht op de boot
Uitkijkpost om vogels te spotten
Een korte rust bij de auto's van de organisatie

Mijn wandelmaatjes hebben er bijna 20 km opzitten

Ook ik kan me afmelden


4 opmerkingen:

 1. Liep de Bevrijdingstocht vandaag..slechts 5km hoor, want er lopen kleintjes mee en ook m'n pa van 81! Maar het was reuze gezellig ondanks het slechte weer..de eerste 10 minuten is het droog geweest, daarna heeft het gestaag geregend! Echt wel zonde want de routebouwer had zelfs van de 5km een fantastische mooie groene tocht weten te maken. Maar wij hebben dat dus toch wel gewaardeerd en ervan genoten.
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha..je verslag staat er nu..wat een aprte tocht, met zo'n stukje varen erbij! En zo goed verzorgt, dat zie je toch niet zoveel. Dat was ongetwijfeld genieten voor jullie op deze 'training voor Nijmegen'! :-)))
  (zondag was het hier ook beter weer hoor..zaterdag was echt knudde)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brr..wat een fouten! 'aparte' en 'verzorgd' moet dat natuurlijk zijn!

   Verwijderen
 3. Leuk verslag! Die enkel waarvan ik last had gisteren is niet de enkel die ik geblesseerd heb. Ik denk dat het komt door mijn doorgezakte voeten, linkse voorvoet doet altijd erg veel pijn met wandelen. Ik heb ook andere schoenen uitgeprobeerd, die wel heerlijk lopen (dus geen pijnlijke voorvoet) maar weer blaren opleveren. Het is altijd wat met dat wandelen! En ik heb natuurlijk een aantal weken niks gedaan en nu gelijk 2 x 40! Tja.....

  BeantwoordenVerwijderen