maandag 30 april 2012

Rotantocht Noordwolde 30-04-2012


Vandaag gaan Heleen en ik naar Noordwolde om hier de Rotantocht te wandelen van wsv "De Blaren".

De tocht dankt zijn naam aan de rotanindustrie die Noordwolde landelijke bekendheid heeft gegeven. Deze industrie ontstond bij toeval omstreeks 1825 toen een Duitse veenarbeider mandjes kon vlechten van de in het wild groeiende wilgentenen. Hij leerde een aantal inwoners wilgenmandjes maken en de verkoop leverde geld op. Later ontstond het idee om rieten stoelen te gaan maken en kwamen er kleine ondernemingen van de grond.

Even na 8 uur arriveren we bij café/restaurant de Duker waar we ons inschrijven voor de 25 km en na een kop koffie vertrekken we voor onze tocht. De temperatuur is al zo lekker dat we alleen maar een fleece nodig hebben. Direct lopen we al buiten de bebouwde kom en het duurt ook niet lang of we moeten onze fleece al uittrekken omdat het steeds warmer wordt. 
De Linde
Ondanks het vele lange wegen en paden zijn geniet ik toch van de voor mijn onbekende omgeving. Vooral het stuk door de Lindevallei vind ik erg mooi. Wanneer we in De Blesse komen hebben we een controlepunt en rust in café Spoorzicht. Hier genieten we van een heerlijk stuk appelgebak (we houden ons zelf voor dat we dat er toch nog wel aflopen) op het terras. Ondanks dat we er heerlijk zitten moeten we toch weer verder want we zijn nog maar op de helft van onze tocht. Het valt ons op dat er maar weinig gevlagd wordt in de dorpjes waar we doorheen komen. Zouden ze hier niet zo koningsgezind zijn? De rest van onze tocht gaat door landelijk gebied en ook nu zijn het hoofdzakelijk weer lange rechte stukken weg. Om ongeveer 13 uur zijn we weer terug bij de Duker waar we bij het afmelden een balpen krijgen.
Alweer terug van de 25 km
Het was prima wandelweer, voor mij zelfs al wat aan de warme kant. De tocht ging hoofdzakelijk over verharde wegen. Gelukkig dat het niet regende en dat er geen wind stond want dan zijn die lange wegen in het open veld nu niet bepaald zo aangenaam om te wandelen. Mijn GPS gaf aan dat we een kleine 25 km gelopen hebben.


Heleen, mijn wandelmaatje
voor vandaag

2 opmerkingen:

  1. Oh, maar zo'n landelijke tocht is met van dat mooie weer inderdaad ook geweldig hè..kun je genieten van de vergezichten over het land en zo..ik hou daar wel van hoor. Een hele andere tocht dan de mijne met Koninginnedag hehe..en wij liepen maar de helft aan kilometers tov jullie, maar het was een hele mooie wandeldag hè!
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rondom Noordwolde kun je genieten van de rust en de mooie dorpjes. Wij liepen die dag van Terherne naar Joure langs het Sneekermeer, heel mooi, maar wij vonden het soms bijna te warm om te lopen.
    Maar je kunt wel heerlijk op een bankje uitrusten met een schitterend uitzicht over het meer.

    BeantwoordenVerwijderen