zondag 31 augustus 2014

Jumbo familie Fietsdag 30 augustus


Vandaag stonden mijn voeten eens op fietspedalen, eens iets anders dan wandelen.
Manlief had in het huis aan huisblad gezien dat De Jumbo supermarkten op 30 en 31 augustus een fietsdag organiseerde.
Het leek hem wel een goed plan om hier aan deel te nemen en ook mij leek het wel iets. De tocht zou ongeveer 25 km zijn en ik was benieuwd of ik bij deze tocht nog ergens zou komen waar ik nog nooit eerder geweest was.

Om 10 uur zijn we bij de Jumbo supermarkt om ons aan te melden. We krijgen een tasje met wat gezonde versnaperingen mee voor onderweg.
Als we op de routebeschrijving kijken zien we dat het een gecombineerde route is voor de supermarkten in Winschoten, Oude Pekela en Veendam.
Ook begint de route niet direct bij de supermarkt en moeten we eerst naar een punt rijden waar we de route kunnen oppikken.
Als ik op de plattegrond kijk denk ik dit wordt een route die hoofdzakelijk over rechte landweggetjes gaat.
We gaan door het centrum van Veendam langs de Ubbo Wilkens fontein


Ubbo Wilkens was van 1907-1910 en van 1920 tot zijn overlijden in 1921 burgemeester van Veendam. Van 1910-1920 was hij gedeputeerde van de provincie Groningen. Bij zijn overlijden had hij de gemeente een legaat van 3000 gulden nagelaten voor de bouw van het fontein. Het duurde tot 1934 voordat het fontein in gebruik werd genomen.Het fontein memoreert de aansluiting van Veendam op het waterleidingnet. Iets waar Ubbo Wilkens, destijds als burgemeester, veel waarde aan hechtte.

Ook passeren we het hertenkamp en dan gaan we richting Meeden om daar de fietsroute op te pikken. In Meeden staan verschillende herenboerderijen hoewel sommigen niet meer als boerderij dienst doet.


Wanneer we bijna bij het punt zijn waar we de route kunnen oppikken verschijnen er hele donkere wolken aan de lucht en we vrezen voor een flinke bui regen. Nu het duurt niet erg lang of de regen komt met bakken uit de lucht vallen. Er zit niets anders op om een boom te zoeken waar we enigszins beschut onder kunnen staan.

Ik ben even bang dat het voorlopig blijft regen want de lucht is zo donker maar na enige tijd klaart het gelukkig toch op en kunnen we aan onze fietstocht beginnen.

Al snel komen we op een hobbelig schelpenpad, langs een bosrand en soms door een tunnel van bomen. Het is een prachtig pad waarvan ik het bestaan niet wist. Bij het begin van het pad staat een bord dat het doodlopend is. Af en toe schijnt de zon nu ook en we fietsen zo te zien achter de bui aan.
De route voert ons naar Oud-Pekela en komen er langs de watertoren welke een rijksmonument is

De route voert ons even later over een smal dijkje langs de Pekel Aa en vervolgens door het nieuwe natuurgebied Tusschenwegen. In dit natuurgebied ben ik nog niet eerder geweest en ik had geen idee dat het zo groot was. 

Het natuurgebied is in 2007 aangelegd en dient als waterbergingsgebied bij een hoge waterstand  in de Pekel Aa als buffer gebied. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
In het natuurgebied lopen ook Schotse Hooglanders en ik ben er altijd een beetje huiverig voor als ze dicht bij me staan en ik ze moet passeren. Ze kijken wel even naar ons maar trekken zich niets van ons aan en we vervolgen onze weg gelukkig zonder problemen


Het duurt nu niet lang meer of we zijn bijna in Winschoten. Even hebben we weer problemen met de routebeschrijving die we eigenlijk niet zo duidelijk vinden. Opeens komen we er achter dat er op de plattegrond nummers van fietsknooppunten staan. Hadden we maar eerder wat beter gekeken dan had het makkelijker gegaan. Nu kunnen we van nummer naar nummer fietsen. Als we op de Veluwe zijn fietsen we ook altijd zo routes en dat gaat prima.

De route voert ons nu naar Westerlee over kleine landweggetjes waar enkele voormalige arbeidershuisjes staan. Bij al deze huisjes zie je grote tuinen. Vroeger verbouwde iedereen zijn eigen groente, aardappelen etc. natuurlijk. Nu hebben de meesten er mooie zitjes in en veel bloemen.Van Westerlee gaat het weer naar Meeden en komen we weer op het punt waar onze route begon.

Via Muntendam gaan we terug naar Veendam en laat ik manlief stoomgemaal Wijdeveld zien.
Het voormalig stoomgemaal Wijdeveld is gebouwd in 1890 en zorgde vroeger voor de bemaling van de polder De Wiede, tussen Munten en Veendam wat nu een natuurgebied is.
Het was een fietstocht die zeker de moeite waard was. In totaal hebben we ongeveer 35 km gefietst omdat we eerst naar een punt van de route moesten fietsen. Gelukkig is het maar bij de enige flinke bui in het begin van de tocht gebleven. Ondanks dat de tocht in de buurt van onze woonplaats was hebben we toch weggetjes en paadjes gezien die we nog niet eerder hadden genomen. Het natuurgebied Tusschenwegen vond ik heel mooi en zeker de moeite waard.

7 opmerkingen:

 1. Dat was een goed idee van mij,niet?
  Wat hebben we er van genoten.

  Manlief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie fietstocht ! Je beschrijft 'm ook knap, met toffe foto's !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie fietstocht!
  Mooie foto's ook trouwens... die met de zonnebloemen vind ik super! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer van die regenbui, maar gelukkig was die rap voorbij. Zo zie je maar dat je soms niet ver weg moet om nieuwe dingen te spotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja.. zo'n fietstochtje is ook heel leuk om te doen! Maar ik heb dan weer een man hier die dat soort dingen alleen maar keihard wil doen.. en het liefst dóór het bos in plaats van over de paden.. en dat mountainbiken zie ik dus niet zo zitten! hahaha!
  Maar dat je altijd nieuwe dingen ontdekt op zulke tochten ( wandelend of fietsend) dat is een feit en dat is ook het leuke eraan hè. :-)
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was al heel wat dat manlief met het voorstel kwam. Hij fietst tegenwoordig meestal nog maar kleine stukjes. Vroeger deden we hele tochten als we op de Veluwe waren. Maar dit wil niet meer zo goed nadat hij 2 nieuwe knieën gekregen heeft. Eén knie is namelijk niet helemaal goed gelukt. Ik denk dat hij binnen afzienbare tijd wel een e-bike nodig heeft. Hij moet een wat langere fietstocht altijd met pijn bekopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat was zo te lezen en te zien een prachtige fietstocht. Leuk om dan toch weer nieuwe dingen te ontdekken. Prachtig die schotse hooglanders. Nog bedankt voor je berichtje.
  Groetjes
  lia.

  BeantwoordenVerwijderen