zaterdag 2 augustus 2014

Nijmeegse vierdaagse 15 t/m 18 juli 2014

Zondag 13 juli 2014
Bezoek vierdaagse mis en ophalen startbewijs

Vandaag ga ik voor het eerst de Vierdaagsemis in de St. Stevenskerk bezoeken.
Het thema van de dienst is "Vol vreugde zullen jullie uittrekken en in vreugde zullen jullie huiswaarts keren"
Ik vind het een mooie dienst en het zingen van het vierdaagselied aan het eind van de dienst vind ik heel bijzonder.
Natuur gaf ons een motor mee
van ‘t allerbeste merk.
Gaf ons een hart en longenpaar
gezond, gaaf, goed en sterk.
En een paar flinke benen
een groot geluk op aard’.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.
Wij lopen de Vierdaagse mee
vol levenslust en moed.
Als goede lopers blijven wij
altijd op goede voet.
Want wij zijn één voor allen
en allen zijn wij één.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen..

Bij het ophalen van het startbewijs 's middags is mijn rij, zoals ieder jaar, weer bijzonder lang maar eindelijk heb ik dan de benodigde paperassen en mijn polsband om.  

Maandag 14 juli
Ik ben er klaar voor. Op de camping waar we staan heb ik een kaart gekocht waarmee ik iedere dag heen en weer kan met de bus naar de Wedren. De bus stopt vlak voor de camping en de tijden zijn afgestemd op de starttijden van de verschillende afstanden. Ook heb ik vanavond mijn knie laten intapen door een van de sportmasseuses die op de camping aanwezig zijn en gelijk een massage voor donderdagavond afgesproken na de Dag van Groesbeek (bij meerdaagse tochten heb ik de laatste tijd wat last van mijn rechter knie}
Dinsdag 15 juli
De dag van Elst
Het voordeel dat je maar 30 km loopt is dat je niet zo vroeg je bed uit hoeft want de starttijd is pas 7 uur 30. Ik hoef pas de bus van 6 uur 30 te nemen en ik ben dan om 7 uur op de Wedren. Wanneer ik de Wedren op loop staat er al een zeer lange rij en ik schuif gewoon netjes achteraan wat heel veel mensen niet doen en dit schijnbaar ook heel gewoon vinden om zich er gewoon voorin tussen te voegen.
Eindelijk ben ik dan gescand en begin ik aan mijn vierdaagse voor de zesde keer. Het lopen gaat in het begin
zeer langzaam. Er zit weinig tempo in de massa en dat al op de eerste dag. Maar als ik in Lent ben gaat het gelukkig wat sneller. Omdat het de eerste keer voor me is dat ik de 30 km loop ben ik al snel in Elst. Dit keer dus niet langs het recratiegebied De Rijkerswoerdse Plassen. In Elst hou ik gewoonte trouw een pauze bij de kerk in het gebouw De Ruimte waar ik ook gebruik maak van het toilet. Hier zijn geen wachttijden en je kunt er lekker zitten om iets te drinken. Even weg uit het rumoer en de drukte want hier komen alle afstanden weer samen.
Via Valburg gaat het naar Oosterhout waar ik nog even een korte pauze houd en ik in een feestzaal van het plaatselijke café het toilet bezoek en er een broodje kroket neem. Dan ga ik "De Dijk" op. Een lang lint van wandelaars is er alleen maar te zien

Ik vind "De Dijk" ook deze keer weer meevallen en al snel doemt de Waalbrug voor mee op. Even een andere slinger als anders om erop te komen i.v.m bouwwerkzaamheden.
En ik wandel Nijmegen weer binnen waar de wandelaars onthaald worden door de toeschouwers alsof we er al 4 dagen hebben opzitten. Om even voor 16 uur meld ik me af en neem de bus terug naar de camping.
Vandaag was de afstand i.p.v. 30 km. 32.5 km.

Woensdag 16 juli
De dag van Wijchen
Ik word wakker van harde muziek en als ik naar buiten kijk zie ik dat de vijftig kilometers lopers al langs onze camping lopen. Het is al een gezellige boel en ik heb er vandaag zin in want ik ontmoet Heleen, een van mijn wandelmaatjes, om 7 uur op de Wedren. Zij loopt vandaag een dag illegaal met me mee. Wat ik natuurlijk geweldig vind. Al kletsend vliegen de eerste 10 km onder onze voeten vandaan en komen we bij de camping waar ik met manlief sta.

Het is lekker om even te zitten en te genieten van een bak vers gezette koffie maar ondanks dat we lekker zitten gaan we toch weer snel verder. In Alverna staat de meute nagenoeg stil en nemen vele foto's als we dichterbij komen zien we dat Erik Hulzebosch er staat te zingen dus wordt hij door ons ook op de foto gezet. 
We gaan Wijchen in en het voordeel van de 30 km is dat je niet die vervelende lus om Wijchen hoeft te doen. Het is behoorlijk warm en er moet goed aan het vochtgehalte gedacht worden.
Wanneer we in Wijchen zijn houden we een rust voor een kop soep voor het zoutgehalte en natuurlijk drinken we er ook wat want het is erg transpireren vandaag. We kunnen in een grote zaal binnen zitten waar het heerlijk koel is.
We kunnen er weer tegen en gaan op weg naar Beuningen, het valt me op dat hier in tegenstelling tot anders niet veel water bij particulieren langs de route te krijgen is. Zou de economische crisis hier mee te maken hebben? Gelukkig als we Beuningen uit gaan zijn er wel weer wat tuinslangen etc. Ik loop altijd bij erg warm weer met een natte doek om mijn nek.
Via Weurt gaan we het Waterkwartier in en langs de Waalkade terug naar de Wedren. Op de Wedren wacht Marina ons op. Fantastisch dat Marina er is, het was haar streven om er te zijn en het is haar gelukt! Ook vandaag was het meer dan 30 km, namelijk 33,1. Na een biertje ga ik terug naar de camping om te douchen en ontmoeten manlief en ik Marina en Heleen in Arnhem bij de Wok, waar we de dag gezellig met elkaar afsluiten.
Heleen en Marina bedankt voor deze geweldige dag!

Donderdag 17 juli
Dag van Groesbeek
Vandaag moeten de heuvels bedwongen worden. Deze dag van de vierdaagse heeft altijd iets bijzonders voor me omdat op de Zevenheuvelenweg ons Dagblad gelukstelegrammen bezorgd voor de wandelaars uit het Noorden en ook nu is me gezegd dat ik er langs moet.
Vandaag ben ik pas na 8 uur gescand er zit geen schot in, ik sta duidelijk in de verkeerde rij. Maar eindelijk dan toch kan ik aan de derde dag beginnen. Ik heb besloten om in Malden mijn eerste rust te nemen bij Intratuin, ik weet dat ze hier heerlijke puddingbroodjes hebben.

Jammer dat het in tegenstelling met vorig jaar de bediening niet erg vlot is en tot overmaat van ramp is als ik aan de beurt ben ook de koffie net op en moet ik hier ook nog op wachten. maar ondanks dit smaakt het puddingbroodje heerlijk. Na een korte pauze ga ik weer verder. In Mook gaat de 30 km rechtstreeks naar Groesbeek over de Mookerheide. Een lange weg met gelukkig veel schaduw want het is ook vandaag weer erg warm. De weg is al een voorproefje voor de Zevenheuvelenweg want het is wat je noemt vals plat.
 
Maar dan komt Groesbeek in zicht en hier is het altijd een waar feest om door te komen. Heel veel toeschouwers aan de kant van de weg en als je dan de Zevenheuvelenweg op gaat dan wordt het helemaal een feest. Een en al camper langs de kant. 
Natuurlijk ben ik benieuwd naar mijn telegrammen die de camper van het Dagblad van het Noorden voor me heeft. Nu ik word niet teleurgesteld. Er zijn maar liefst 24 telegrammen voor me en er wordt me gezegd dat ik de meeste telegrammen gekregen heb. Iedereen dank hiervoor!!
Voordat ik het weet zijn de heuvels bedwongen en loop ik Berg en Dal binnen. G
elukkig is er op het laatste stuk naar Nijmegen veel water te krijgen en af en toe ook tuinsproeiers waar ik lekker onderdoor loop om wat af te koelen.
Vandaag was de afstand 30,3
's Avonds wordt ik lekker gemasseerd door de sportmasseuse op de camping.

Dag 4
Dag van Cuijk
Deze dag wordt wel de dag van Cuijk genoemd maar de 30 km lopers komen niet door Cuijk dus voor mij dit jaar geen pontonbrug wat ik wel heel jammer vind en ook niet door Linden.
I.v.m. de warmte mogen de 30 km lopers een half uur eerder starten en wat een meevaller om 6 uur 45 beginnen ze al met scannen en omdat ik een bus eerder genomen heb sta ik vandaag nagenoeg vooraan en ben lekker op tijd weg.
Ook vandaag komen we vlak langs onze camping voorbij en ik heb met manlief afgesproken dat hij bij restaurant St. Walrich zal staan en dat we daar samen iets zullen drinken.
Ik dacht dat de 30 km niet over de dijk langs de Maas gaat maar dat is een tegenvaller voor me want die moet de 30 km ook over en ik vind deze dijk veel erger als die bij Lent. Ik ben blij als ik deze gehad heb en hier begint voor mij weer een onbekend stukje want de 30 km gaat door Heumen. Ik vind het erg warm en ik ben blij dat ik regelmatig de doek om mijn nek kan natmaken. Ik kan eigenlijk slecht tegen de warmte en dit geeft me dan weer wat verkoeling.
Ik weet dat Janny, ook een van mijn wandelmaatjes, bij het Raboud ziekenhuis zal staat en het laatste stuk met me zal meelopen. Dit is een heerlijk vooruitzicht want intussen heb ik begrepen dat de intocht sober zal zijn i.v.m. de crash van de MH 17, misschien wel begrijpelijk maar toch wel heel jammer voor de wandelaars, vooral als je voor het eerst de vierdaagse loopt
Ieder jaar staat deze "Waterman" hier
Het valt me op dat er vandaag zelfs op het laatste stuk ook door particulieren veel water wordt aangeboden.
Het Raboud ziekenhuis komt in zicht en niet veel later voegt Janny zich bij me nadat ze me gladiolen heeft overhandigd, geweldig dat ze speciaal hiervoor zo'n verre reis gemaakt heeft. Voordat ik het weet komt het keizer Karelplein in zicht. Opeens hoor ik mijn naam roepen en zie ik Irma staan en overhandig ze me een bos gladiolen (wat een verrassing om haar daar te zien, hier had ik helemaal niet op gerekend)
Niet veel later ga ik onder het finishdoek door en ga ik mij afmelden.

Vandaag was de route precies 30 km.
Voor de zesde keer op rij heb ik het weer volbracht.
 • Ik vond het afzien de twee laatste dagen door het warme weer
 • Ik vraag me af of er in de toekomst ook niet in 2 groepen gestart moet worden bij de 30 km want het waren wel uitzonderlijke lange rijen
 • De 30 km route heeft soms wel saaie stukken, staan weinig tot geen toeschouwers langs de weg.
 • De dag van Cuijk geldt niet voor 30 km lopers
 • Jammer dat de dag van de intocht zo sober was
 • Voordeel bij de 30 km hoef je niet die vervelende lus om Wijchen te maken
 • Hulde aan de omwonende die er voor zorgden dat er water was
 • Dank iedereen voor de telegrammen, berichtjes, presentjes etc.
 • Geweldig Marina, Heleen, Irma en Janny dat jullie er waren. 
 • Voordeel van 30 km is dat je niet zo erg vroeg hoeft op te staan
Misschien volgend jaar toch maar weer de 40 km want deze afstand vind ik toch gezelliger.


9 opmerkingen:

 1. Prachtig verslag, Noortje !
  Super dat je 't haalde ! Nog eens GELUKWENSEN !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker weten dat jij een topwandelaar bent! Heel leuke laatste foto!
  Wat een verslag.. geweldig!
  Ik moet zeggen dat ik het uiteraard ook wel begreep.. dat van die sobere intocht, maar aan de andere kant gingen sommige muziekevenementen e.d. gewoon door.. en ik vond het voor jullie, wandelaars, die toch een enorm mooie prestatie neergezet hebben, echt sneu dat er nu geen klein feestje gevierd werd hoor.. dat verdienden jullie wel. Ze hadden ook iets anders kunnen verzinnen.. een minuut stilte voor de start of zo. Tja.. voor zo'n ramp bestaat natuurlijk geen draaiboek.. logisch.
  Mijn zus liep trouwens ook graag met zo'n natte doek om haar hals als het warm was.. ik niet hoor.. ik had aan m'n schouderband een dróóg doekje.. om m'n gezicht mee af te drogen.. heb een hekel aan zweet dat in m'n ogen loopt hehe.
  Maar een Vierdaagse zou ik nooit kunnen lopen.. dus nogmaals chapeau!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was inderdaad wel gek dat de vierdaagse feesten 's avonds wel gewoon doorgingen. Veel wandelaars hebben dit heel gek gevonden. Ik heb meerdere wandelaars gehoord die het meer passend hadden gevonden om b.v. een stukje als stilte gebied op de route te houden om zo bij de slachtoffers stil te staan. sommige wandelaars wisten niet eens dat er geen muziek bij de intocht was. Hadden niets van de ramp meegekregen. Vooral de wandelaars van de langere afstanden. Ik kreeg trouwens ook pas halverwege de route te horen dat er geen muziek zou zijn bij de intocht, via van lichtborden.

   Verwijderen
  2. Ja.. zo'n stiltegebied was ook mooi geweest.. ik dacht daarbij aan Cuijk.. omdat er uit die gemeente ook een paar slachtoffers te betreuren waren.. maar ik lees nu dat niet alle afstanden daar doorkwamen.
   Van het lied zingen wij altijd alleen dat laatste stuk, vanaf wij lopen de Vierdaagse mee.. wist niet dat er nog een stukje vóór kwam hehe.
   En bij die Hulzenbosch was ík hard doorgelopen hoor hahahaa!
   Groetjes, mizzD

   Verwijderen
 3. Mooi verslag met leuke foto's, topper
  liefs, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verslag. Maar gelet op wat jij zegt over de verschillen met de 40 ben ik toch blij dat ik de 40 nog (kan) lo(o)p(en). Bovendien liep ik weer samen met mijn dochter die wel de 40 moest lopen. Wel zo gezellig. Maar gefeliciteerd dat je het hebt gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Noor,
  Leuk verslag en ik vond het fijn, gezellig en leuk om een dag met je mee te lopen. Toch de sfeer proeven. Je hebt het gehaald ondanks de warmte. Toppie! Op naar volgend jaar.
  Liefs Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik post morgen wel hoor.. heb al weken een postje klaar staan onder de planknop. Ben er zelf alleen even niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elk jaar een geslaagd feest hoor! Afgelopen jaar was een leuke editie maar ook dit jaar weer een groot succes. Heb je toevallig nog een zak met bbq vlees verloren?? haha.. http://www.gelderlander.nl/algemeen/specials/vierdaagse/feesten/zak-slagersvlees-tussen-gevonden-voorwerpen-vierdaagse-1.5116071

  BeantwoordenVerwijderen