zondag 12 oktober 2014

Napoleon Bonaparte tocht Den Helder 11-10-2014

De tocht dankt zijn naam aan keizer Napoleon. Van 15 tot 17 oktober 1811 bezocht Napoleon Bonaparte het strategisch gelegen Den Helder, de noordelijkste oorlogshaven in zijn keizerrijk. Uit angst voor de Engelsen liet hij een reeks indrukwekkende verdedigingswerken bouwen. Ze vormen het decor voor de Napoleon Bonapartetocht die Wandelsport Vereniging Koninklijke Marine voor de 18de keer organiseert. 

Manlief had over deze tocht gelezen in het Wandelsportmagazine en het leek hem wel wat om  vooral over het Marineterrein te wandelen bij deze tocht. Wel moest er dan 10 km gewandeld worden wilden we het Marineterrein en de verdelgingswerken zien. Voor manlief een hele afstand en bovendien 2 uur rijden heen en 2 uur rijden terug.

Ruim voor 9 uur zijn we in Den Helder en wanneer we ons inschrijven bij het Marine museum is er wel een tegenvaller (vooral voor manlief) want i.v.m. verscherpte beveiligingsmaatregelen hebben de deelnemers aan de tocht géén toegang tot het Haventerrein. Zal wel komen door I.S. en de bombardementen op Irak van de F-16's neem ik aan.
Ook zijn de afstanden aangepast, de 10 km is 11 km geworden. na een bak koffie gaan we dan op pad voor 11 km, de 4 km vond manlief toch iets te kort. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.


Als we het museumterrein verlaten zien we dat er veel auto's naar het veer voor Texel gaan, het is immers ook najaarsvakantie.


We passeren Het Koninklijk Instituut Marine, waar officieren hun opleiding krijgen.

We zijn nog maar net op weg of we passeren mooie gebouwen.Op eens voel ik druppels en zie ook de donkere lucht, Het zal toch niet gaan regenen? Ik heb deze keer geen regenkleding meegenomen, Manlief zei vanmorgen dat hij gisteren bij het weerbericht gehoord had dat het een goede dag zou worden. Nu het duurt niet lang meer of ik moet toch een wegwerp regencape aan doen want het begint toch wel wat meer te regenen.
We komen langs de Marine Haven waar we dus helaas niet heen mogen.


We wandelen nu door Den Helder en komen langs Fort Dirksz. Admiraal. 
Fort Dirks Admiraal is een voormalig fort met drie bastions. Het fort werd door de Fransen in de jaren 1812-1813 gebouwd onder de naam l’Ecluse. Het fort kreeg op 28 juli 1814 de naam Dirksen Admiraal, Genoemd naar Cornelis Dirkszoon, tijdens de Tachtigjarige Oorlog burgemeester van Monnickendam.
Het fort werd tot batterij omgebouwd in de periode 1880-1890. Onder de Duitse bezetting  werd het omgebouwd tot luchtdoelbatterij.
bron: internetWe lopen nu richting Churchillpark en het regent nu wel flink maar we laten ons niet uit het veld slaan. Het is wel jammer want in het park staan heel veel bankjes en het zou heerlijk zijn om hier een korte rust te houden.Niet veel later moeten we over een lange weg richting de Dijk. Dit weggetje gaat door weilanden waar heel veel paarden lopen (er loopt er zelfs één los op het weggetje maar dit zal wel niet de bedoeling zijn)


De vuurtoren "de Lange Jan" is ook in de verte te zien.


Wanneer we op de Dijk lopen zien we Texel liggen. Het is jammer dat het regent want het is nu niet zo duidelijk te zien en ook foto's nemen op dit moment wil niet omdat er steeds condens op de lens zit. We passeren Fort Erfprins, Napoleon's meest noordelijke bolwerk van zijn rijk.
Als we de Dijk weer af zijn passeren we een hofje waar een borstbeeld is van schipbreukelingenredder Theodoor Rijkers.


Veel wandelaars blijven boven op de Dijk lopen en gaan zo weer terug naar het Marinemuseum maar wij lopen de route volgens de routebeschrijving. Wij willen alles zien, zoals b.v. het reddingsmonument uit 1935.


We lopen nog langs verschillende grachten en niet heel veel later lopen we de Oude Rijkswerf op en melden we ons af in de Geschutmakerij.

Ondanks dat het regende en dat we de Marine Haven niet op mochten was het toch wel een geslaagde tocht. Mijn GPS gaf 11,07 km aan. Ik vond het van manlief een hele prestatie en voor hem wel heel erg sneu dat we de Marine Haven niet op konden. Wie weet misschien wil hij volgend jaar nog wel een keer op herhaling.
7 opmerkingen:

 1. Ooh.. ja, dat is wel een domper.. als je zó'n eind moet komen en het leukste gaat niet door! Dan zou ik zéker voor de rest ook alles willen zien hoor.. regen of niet! Mijn principe is dat ik niet langer in de auto zit dan dat ik wandel.. dus die 11km is voor 4 uur rijden al op het randje hehe. Maar wél knap van je man om dat toch zomaar 'even' te doen.. chapeau! :-)
  Maar het was zo te zien wel een hele interessante tocht, met veel te zien (mooie foto's!) en dat scheelt altijd hè!
  Hier was het zaterdag ook bar slecht.. alleen 's ochtends scheen even de zon, dus ja, als je dan vertrekt zou je kunnen denken dat het een mooie dag zou worden ja!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vind het ook knap van manlief. Als het geen massale tochten zijn en er ook kortere afstanden zijn denk ik dat hij me nog weleens zal vergezellen. Voor hem wel fijn dat ik nog steeds last van mijn spieren heb want dan is mijn tempo minder hoog dan anders.

   Verwijderen
 2. Noortje, ondanks het regenweer was het een prachtige wandeling. Zoveel moois te zien, gebouwen, oude fort enz. Het paardje was ook super mooi gefotografeerd. Leuk dat jullie nu met zijn tweetjes kunnen wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie komen al wandelend nogal eens ergens, leuk om jullie tochten - zittend achter de laptop - mee te beleven.
  Inderdaad jammer dat niet alles toegankelijk was.
  Bij ons in de omgeving (Boxmeer-Cuijk-Gennep) worden ook veel wandeltochten georganiseerd en zijn veel fiets- en wandelroutes.
  Wat wordt jullie volgende tocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik Cuijk lees denk ik aan de vierdaagse, al 5x kwam ik door Cuijk want ik geweldig vond. Vooral over de pontonbrug gaan vond ik een feest. Dit jaar liep ik 30 km en dan kom je helaas niet door Cuijk. Of mijn volgende tocht er een wordt met manlief durf ik niet te zeggen, hij is eigenlijk geen wandelaar. Misschien dat het weer een tocht wordt met een van mijn wandelmaatjes maar er staat nog niets op mijn programma

   Verwijderen
 4. Alweer een mooie wandeling!
  Bedankt voor het beetje geschiedenis, altijd leuk bij te leren zeker met de foto's erbij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Atti,
  Wat leuk dat Willem met je mee wandelt. Ik heb met plezier je verhalen gelezen.
  Binnenkort gaan we zeker weer eens samen wandelen. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen