Vandaag reis ik af naar Amersfoort om samen met Mizzd hier een Groene Wisselwandeling te gaan wandelen. De wandeling hebben we van de Groene wisselwandelingen site gehaald. Omdat ik nog een vrij reizenkaartje van mijn NS voordeelurenabonnement heb mag ik pas na 9 uur reizen en daarom kom ik pas even voor 12 uur in Amersfoort aan. Mizzd staat al op me te wachten en na een toiletbezoek beginnen we aan onze wandeling die 12 km lang is.
Op onze routebeschrijving staat dat we door een fraaie villawijk de Amersfoortse Berg zullen beklimmen. Nu dat beklimmen valt wel mee want ik merk er eigenlijk niets van. Wel zien we prachtige villa's en huizen staan en Mizzd en ik geven over veel huizen onze mening. In het van begin van onze tocht passeren een beeld van een hert voor de Bergkerk. Het beeld is van brons en "De Reebok" genaamd. Het beeld is gemaakt door H.M. Wezelaar uit Amsterdam en in 1953 door de gemeente Amersfoort aangekocht.
Het is duidelijk te zien dat "Het Bergkwartier", onder Amersfoorters ook wel bekend als "De Berg", een groene, welvarende wijk is.
foto is van MizzD |
Eigenlijk treffen we het wel met het weer want toen ik vanmorgen in de trein zat werd het steeds somberder hoe meer ik naar het midden van het land kwam maar het zonnetje schijnt nu wel steeds. Het duurt niet meer zo lang of we gaan richting Heiligenbergerbeek.
De Heiligenbergerbeek begint ten noorden van Woudenberg en stroomt naar Amersfoort. De beek is 8 kilometer lang. Vroeger heette de beek de Lunterse beek. Door het graven van het Valleikanaal (1935 – 1939) werd de Lunterse Beek (of Lunterense Beek) in tweeën gedeeld. Het gedeelte ten noorden van Woudenberg heet sindsdien de Heiligenbergerbeek. De beek ontleent zijn naam aan het landgoed Heiligenberg, één van de landgoederen waardoor en waarlangs de beek stroomt.
rijksmonumentenlijst. Ook zien we in de verteal de Onze Lieve Vrouwen toren.
MizzD kijkt op de routebeschrijving of alles nog goed gaat want ze wil "de Kei" niet missen |
We komen nu door een wijk met wat oudere huizen en dan zien we de stadswal met de mooie Monnikendam. De waterpoort Monnikendam werd omstreeks 1420 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur uit 1380-1451. De poort bestaat uit twee torens die zijn verbonden door een boog.
Bij de poort stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de stad in. Behalve voor de verdediging, was Monnikendam ook van belang voor de waterhuishouding. Door het neerlaten van een waterschot kon men bij hoog water de poort afsluiten en het water buiten de stad houden. De poort is waarschijnlijk genoemd naar de Augustijner monniken die op de Sint Andrieskamp gevestigd waren.
We komen langs de Stadsmuur Achter de Kamp. Sinds 1978 is dit een reconstructie van een stuk van de tweede stadsmuur zoals deze er tussen ca 1380 en 1560 heeft uitgezien.
De stadsmuur is ongeveer 7 meter hoog. Om kostbare bakstenen te sparen is de muur opgebouwd met spaarbogen, zodat niet overal de muur een maximale dikte van 80 cm. heeft. In de muur zitten schietgaten, waardoor een haakbus (middeleeuws handvuurwapen) op de vijand kon schieten. Aan stadszijde loopt over de bogen een weergang met kantelen, waarachter de verdedigers van de stad zich konden verschansen.
Op oude fundamenten is aan de buitenzijde een muurtoren opgemetseld met een leien puntdak ( Ook heeft de muur een arkeltorentje, een kleine uitkijktoren, die ook beschutting aan de wakers bood. Muurtorens en arkeltorentjes zaten afwisselend op min of meer vaste afstand van elkaar in de muur.
Voordat we bij de Koppelpoort komen passeren we op onze route ook nog twee kunstwerken. Als eerste De Stier, een kolossale stalen stier die je niet over het hoofd ziet. Hij is gemaakt door Thijs Trompet.
In 2005 is ongeveer op de locatie waar het kunstwerk
staat bij archeologisch onderzoek de oude loop van de Eem aangetroffen. Als
onderdeel van de opknapbeurt en herinrichting van het plantsoen is dit
kunstwerk geplaatst. Het resultaat is een metalen loopbrug samengesteld uit buizen,
kranen, koppelingen, slangen, een douche en een verwarmingselement, feestelijk
gepoedercoat in luchtig zilver. Via de brug kan je de nu niet meer zichtbare
Eem oversteken.
Een meer uitgebreider verslag van de tweede helft van mijn verslag is te zien op Mizzd haar blog
Later volgt deel twee van deze mooie Groene Stads Wissel wandeling
Hier en daar overlappen de logjes mekaar, Noortje, maar toch is 't anders. Je schrijft anders, kijkt anders, en we zien andere fotootjes van MizzD, waar we bijna altijd selfies/twelfies zien. 't Is minstens zo mooi door jouw ogen, door jouw pen...
BeantwoordenVerwijderenLie(f)s.
Dank je dat je mijn logje ook mooi vond. Ik denk vaak dat een ander het mooier en beter kan beschrijven.
VerwijderenTjonge.. wat een mooi en uitgebreid verslag Noortje.. je geeft nog véél meer info dan ik deed hoor! Leuk om de tocht nog een keertje te beleven door jouw lens.. is altijd anders, zoals Lies ook al schrijft. Maar wat boven alles uitsteekt, is dat we toch een bijzonder geslaagde dag hadden daar in het prachtige Amersfoort hè! :-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjesss!
Ik weet niet wie er meer info gaf hoor! Ja het was een fijne en gezellig dag hè
VerwijderenHad het verslag al gelezen bij MizzD maar jouw versie ervan mag er best zijn. leuk om te lezen hoe 2 mensen eenzelfde tocht anders beleven en zien.
BeantwoordenVerwijderenFijn paasweekend gewenst.