zondag 5 april 2015

Groene Stads Wissel Amersfoort 19-03-2015 deel 2


Intussen komen MizzD en ik bij de prachtige Koppelpoort uit. Deze sprookjesachtige land- en waterpoort was onderdeel van de voormalige stadsmuur. Gecombineerde land- en waterpoort. Gebouwd rond 1425 als onderdeel van de tweede stadsmuur. De Koppelpoort wordt voor het eerst genoemd in 1427 in een rekening voor herstelwerkzaamheden. De naam is waarschijnlijk afgeleid van "coppel", wat zoveel betekent als gezamenlijke weide. Een oudere naam voor de poort is “Spoeipoort” omdat door het spuien van water de stad daar de waterstand in de grachten kan reguleren.
De Koppelpoort werd tijdens de belegering van 1427 voor het eerst aangevallen. Amersfoortse vrouwen wierpen kokend bier vanaf de muren naar beneden en de aanval werd afgeslagen.
(Want van de veertiende tot de zeventiende eeuw was de bierbrouwerij de belangrijkste nijverheid van de stad)
We komen langs het proeflokaal van het bekendste bier van Amersfoort "De Drie Ringen" waar we het bier zouden kunnen proeven maar hier zien we maar vanaf, ik lust af en toe wel een biertje vooral na een georganiseerde wandeltocht maar niet bij dit weer en bij zo'n wandeling als vandaag.
Je kunt nu echt zien dat we in de oude binnenstad zijn. Mizzd fotografeert weer dat het een lust is 

We lopen nu op een prachtig gebouw aan, het is het Museum Flehite wat gevestigd is in drie muurhuizen, die omstreeks 1540  gebouwd zijn. 
In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke drie woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal. Het museum brengt de geschiedenis van de stad vanaf de  middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog in beeld. 
Nu lopen we richting Muurhuizen en we kijken uit of we een gelegenheid zien om te lunchen, niet dat ik haast omval van de trek maar omdat het wel fijn zal zijn om even van de voeten te zijn. Muurhuizen  is een min of meer cirkelvormige straat rond het centrum van de stad; twee derde van de cirkel heet Muurhuizen, het overige derde deel heet Breestraat en Krankeledenstraat. 
De straat is genoemd naar een reeks huizen, de zogenaamde Muurhuizen die gebouwd zijn in de voormalige eerste stadsmuur. In de 14e eeuw was de welvaart in Amersfoort zo hoog, dat het inwonertal fors toenam en er een tweede stadsmuur moest worden gebouwd. Op de fundamenten van de oude muur worden dan de eerste huizen gebouwd vanaf ongeveer 1500 met het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden is er een grote diversiteit aan vormen ontstaan.Deze Muurhuizen staan nog altijd in de binnenstad aan de straat...Muurhuizen! Het is een leuke straat om doorheen te wandelen en de bijzondere panden te bekijken en je waant je dan ook een beetje in de Middeleeuwen.




Deze Zonnewijzer bevindt zich aan de achtergevel van Museum Flehite, gemaakt door Naan Rijks (ca 1993)
Het duurt nu niet meer zo erg lang of we komen op De Hof. De Hof is het grootste plein in de Amersfoortse binnenstad. Het plein maakt deel uit van het Rijksbeschermd gezicht Amersfoort.
Er zijn heel wat terrasjes en we kijken dan ook overal op de menukaart of ze ergens een geitenkaas-salade hebben. Eindelijk zien we dan toch een restaurantje die het op de kaart heeft staan en gaan we naar binnen.  

Heerlijk om even van de voeten te zijn en onze bestelling voor drinken wordt al snel opgenomen maar we verwonderen ons over het feit dat men niet komt vragen wat we willen eten. 


Als we vragen of we wat kunnen bestellen vertelt men ons dat de lunchtijd voorbij is en we enkel wat borrelhapjes kunnen bestellen. Nu we kiezen daarom voor een worstplankje want we moeten toch wat in de maag hebben bij ons wijntje. Ook is het fijn dat we even van het toilet gebruik kunnen maken voordat we onze wandelroute weer vervolgen.




















We passeren de Sint Joriskerk waarvan ik alleen de deuren op de foto zet.


We zetten nu koers naar het Onze Lieve Vrouwekerkhof en zien daar dan de Onze Lieve Vrouwetoren. Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laat-middeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. De locatie van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland.



De toren heeft een bijzondere bronzen deur, de zogenaamde Pelgrimsdeur.
met een oppervlak van circa 20 m2 is het de grootste bronzen deur van Nederland en telt drieëntwintig panelen en weegt 1.700 kilogram. De deur is gemaakt door kunstenaar Eric Claus. Centraal in het ontwerp van Claus is de afbeelding van de Blauwe Mantelmadonna, met in de mantel de afbeelding van de zeven smarten en de zeven vreugden. Maria biedt als patrones van de toren beschutting aan De Pelgrim van alle tijden. Tegelijkertijd is het kunstwerk ook een ode aan de pelgrims die in de vijftiende eeuw met hun bijdragen de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren mogelijk maakten. De afbeelding op de deur verwijst naar de geschiedenis van de middeleeuwse pelgrimage naar Amersfoort, de Vrouwevaart geheten. In het jaar 1444 werden rond een weggeworpen pijpaarden Mariabeeldje wonderlijke verschijnselen waargenomen. De mirakels rond dit beeldje overtroffen die van alle andere bedevaarten in de toenmalige Nederlanden. De pelgrims offerden gezamenlijk een geldbedrag waarmee de toren gebouwd kon worden.


Eigenlijk zijn we zo goed als aan het einde van onze route gekomen maar we moeten nog een foto bij "De Kei" maken. In haar tienerjaren is Mizzd hier tijdens een fietsvakantie door haar zussie heaven op de foto gezet en natuurlijk moet ze hier nu weer op. Het heeft wel even wat voeten in aarden voordat we deze gevonden hebben maar dan zien we hem toch en poseert ze er voor.
We willen ook graag de Kamper-
binnen- poort nog zien maar bij navraag blijkt deze nog een stukje verder weg te zijn en we willen ook nog ergens een hapje eten voordat we weer aan onze terugreis beginnen. We lopen weer stukje terug en letten wel op dat we niet te veel van de winkelstraat afdwalen want we zijn geen van tweeën bekend in Amersfoort. Als we even later weer in de Langestraat komen zie ik een restaurant waar ik op de menukaart zie dat ze een geitenkaas-salade hebben. Het restaurant heet Hemels dus het kan niet anders of het eten moet daar wel smaken.
Nu gelukkig hier is de geitenkaas-salade wel te bestellen en dat doen we dus ook. Nu hier hebben we geen spijt van want het smaakt heerlijk. Het wordt tijd dat we richting het station gaan. Er is bijna een eind gekomen aan een mooie en een gezellige dag. De Groene Stads Wissel Wandeling is zeker de moeite waard. Een mooie combinatie van bos en de Oude Binnenstad. Ik wist eigenlijk niet dat Amersfoort zo'n mooie Oude Binnenstad had. En dan te bedenken dat we nog maar een deel van al het moois in de Oude binnenstad hebben gezien zag ik later thuis op internet. Van Mizzd krijg ik net voordat we naar de perrons van de treinen gaan nog een "kleine geitje", dank nog hier voor! Mizzd haar trein komt iets eerder dan die van mij dus kan ik haar uitzwaaien. Mijn trein komt niet veel later dus zoek ik mijn perron op. Mijn reis verloopt voorspoedig en even na 22 uur 30 stap ik mijn huis weer binnen. Het was een heerlijke en gezellige dag die wat mijn betreft zeker voor herhaling vatbaar is.






Wil je meer foto's en een uitgebreider verslag zien bekijkt dan het blog van Mizzd deel 3 , deel 4 en deel 5 . Mizzd maakt namelijk heel veel foto's haar fototoestel maakt altijd overuren en daarbij komt ook nog dat ze altijd hele uitgebreide verslagen maakt.





6 opmerkingen:

 1. Lijkt me een mooie wandeling met al die mooie historische panden. Zal het zeker onthouden. Groetjes en tot binnenkort, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard om er eens een stadswandeling te doen.

   Verwijderen
 2. Niet alleen historisch mooi, Noortje, je genietdag met MizzD ! Ook helemaal anders door jouw lens gezien !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was in alle opzicnten een genietdag. Pracht wandeling en heel aangenaam gezelschap.

   Verwijderen
 3. Haha.. genietdagje inderdaad... kijk ze eens gelukzalig aan haar wijntje nippen..! hahaha! eigenlijk hadden we wel weinig gedronken die dag hè.. gelukkig was het niet zulk warm weer dat we liepen te zweten maar toch.. volgende keer gaan we meer erg in de tijd houden hoor. Maar ja.. er was ook zóveel moois te zien.. we konden wel blíjven kijken hè! :-)
  Het was zéker voor herhaling vatbaar, wat mij betreft ook hoor.. zalig dagje!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik dacht later ook we hebben weinig gedronken. Kwam waarschijnlijk ook omdat het een bos en stadswandeling was. Als het alleen een stadswandeling geweest was hadden we denk ik wat vaker wel ergens even gaan zitten. Doen we de volgende keer.
   Ja van dat wijntje geniet ze zo te zien wel heel erg.

   Verwijderen