maandag 22 juni 2015

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Diever 28-05 t/m 31-05-2015


Dit jaar zal ik voor de negende keer deze wandelvierdaagse gaan lopen. In tegenstelling tot voorgaande jaren heb ik me niet opgegeven bij de voorinschrijving omdat ik niet zeker wist of ik deze 4 dagen wel kon wandelen i.v.m. de problemen met mijn spieren. Maar gezien de wandeltochten die ik de laatste paar keren gewandeld heb waag ik het erop. Ik zal deze 4 dagen samen met mijn wandelmaatje Heleen gaan wandelen. Gisteren ben ik met manlief al met de caravan naar de camping gegaan. Hij brengt me deze morgen naar het startlokaal en daar ontmoet ik Heleen, die de komende 3 nachten bij mij blijft logeren, en schrijven we ons in voor 4 x 30 km.Nadat we samen met manlief nog een kopje koffie gedronken hebben vertrekt hij naar huis voor de komende dagen en beginnen Heleen en ik aan onze 30 km voor vandaag.


De route voert ons eerst richting Wapse.
Waar we de eerste rust hebben. We hebben dan inmiddels 5,7 km afgelegd. We houden hier een korte rust en gaan dan weer op weg richting Vledder waar een mobiele rustpost is.
We hebben van tevoren met elkaar afgesproken dat we bij de mobiele rustposten alleen zullen stempelen en op 16 km onze tweede rust zullen nemen.


Onze route voert ons over de voormalige schietbaan.
Deze baan werd in 1870 aangelegd met het idee jonge schutters op te leiden, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is er niets meer mee gedaan. De baan raakte in verval en groeide uiteindelijk dicht met struikgewas. 
Zonde, vond de Maatschappij van Weldadigheid. Met hulp van het Elfde Pantsergeniebataljon van de Koninklijke Landmacht werd de schietbaan in 2011 weer opgeknapt. Nu ligt de baan er weer bij zoals bij de oprichting midden negentiende eeuw. Een dikke laag humus werd weggehaald en zand werd van het pad verwijderd. De nauwelijks herkenbare poort en kogelvanger werden opnieuw in hout opgetrokken.


De lucht gaat nogal betrekken en af en toe vallen er ook al druppels. Als we een man passeren begint deze met ons op te lopen en krijgen we "gratis" een les over planten en bomen. Hij loopt met ons op naar Hotel "Frederiksoord" Op mijn opmerking dat hij wel veel weet over bomen en planten vertelt hij dat hij gids is bij het IVN. Even is het wel leuk wat hij vertelt maar later lijkt het wel of we steeds overhoort worden.

We zijn dan ook blij dat we hotel "Fredriksoord" bereiken
We genieten hier van een lekkere kom soep en zien dat het steeds harder begint te regenen. Toch moeten we weer door want we hebben er iets meer dan de helft van onze tocht voor vandaag op zitten. Gelukkig is het minder hard gaan regenen maar we moeten toch al snel onze poncho's aantrekken want het begint toch weer harder te regenen.


Als we weer een stukje op weg zijn zien we de "flora-man", zo noemen wij intussen de IVN gids, weer. Omdat we geen zin hebben om weer als leerlingen te worden overhoord ontlopen we hem min of meer.Als we bij de mobiele stempelpost zijn trekken we hier onze poncho's uit. Het is inmiddels droog geworden en het is behoorlijk warm met deze dingen aan.
We gaan nu weer op weg naar Wapse waar we in het Dorpshuis een korte rust houden en Heleen schrikt zelfs als ze onze "flora-man" weer ziet maar gelukkig ziet hij ons over het hoofd.


Hierna moeten we nog een kleine 5 km en dan zien we de molen van Diever weer en kunnen we ons afmelden in het Dingspilhuus.


Dag 1 zit erop. Het was een mooie route. Ondanks dat het af en toe flink regende was het toch goed wandelweer. De route was 29,9 km.

Dag 2:


Vandaag voert de route ons richting Uffelte. In het begin moeten we over smalle paadjes en kan men elkaar eigenlijk niet passeren dat is wel lastig voor de wandelaars met een wat hoger tempo. Regelmatig ga ik daarom ook even in het gras staan want ik behoor nu niet echt tot de snelle wandelaars.


Als we bij de mobiele rust en stempelpost komen krijgen we een appel (trouwens bij deze 4daagse krijg je iedere dag iets bij de eerste stempelpost.


Na het stempelen gaan we direct door want we nemen onze eerste rust bij camping "de Blauwe Haan" als we er dan 10,8 km hebben opzitten. Op sommige paden liggen wel wat boomstammen en wordt onze lenigheid op de proef gesteld.Bij "de Blauwe Haan" houden we een korte rust en gaan dan richting Uffelte. Uffelte bestaat dit jaar 975 jaar. Als we het dorp binnen lopen zien we wat mannen die bezig zijn om een soort loper van riet te maken. Op ons kijken zeggen ze: "waarom vragen jullie niet wat we aan het doen zijn?" We gaan naar ze toe en ze vertellen dat ze bezig zijn om dit riet te vlechten voor een boog die over de straat komt. Het verwondert hen zeer dat de meeste wandelaars, met hun blik op oneindig, hen voorbij snellen. Ze vragen zich dan ook af of deze wandelaars wel iets van de omgeving zien (iets wat ik mijzelf ook al zo vaak heb afgevraagd)Het is  leuk om een praatje met ze te maken. Ook zeggen ze ons: "Negenhonderdvijfenzeventig jaar gelden reden we op een ezel, nu surfen we op glasvezel" Ik vind dit een leuke opmerking. Maar hoe gezellig hun praatje ook is we moeten weer verder. Bij restaurant "Fredrikshaven" stempelen we alleen want we nemen onze tweede rust weer bij camping "De blauwe Haan" omdat we er dan 2/3 van de route op hebben zitten.
Na onze rust beginnen we aan de laatste 10 km voor vandaag. Het is heerlijk wandelweer en we moeten zelfs onze jasjes uittrekken.
Bij de mobiele post in Wittelte stempelen we alleen en na een goed uur bereiken we Diever weer.
Het was een mooie route vandaag en heerlijk wandelweer. De route voerde ons over smalle bospaadjes, langs landerijen en door bossen. De route was 29,7 km
Dag 3:
Alweer de derde dag van deze vierdaagse. s' Morgens vertrekken we zonder ontbijt van de camping en eten we ons meegenomen ontbijt in het Dingspilhuus op. Als de meute van de 30 km vertrokken is beginnen we ook aan onze tocht van vandaag.We zijn nog maar net gestart of de lucht ziet er alles behalve vriendelijk uit. Eigenlijk zelfs een beetje eng.


Het duurt dan ook niet lang of de regenponcho's moeten al aan. Ook is er af en toe een onweersslag te horen en daar heb ik het helemaal niet op in het open veld.
Na een goed uur komen we bij de mobiele stempelpost in Dwingeloo en na het stempelen gaan we direct door naar de volgende rust en stempelpost camping "De Noordster" waar we een rust nemen. Inmiddels zijn de poncho's weer uit en kunnen we zelfs buiten zitten.We komen langs het Dwingelderveld met de radiotelescoop.


We gaan nu richting Lhee naar de volgende stempelpost waar we weer alleen zullen stempelen
Intussen begint het weer flink te regen en wanneer we met onze poncho's staan te worstelen ziet Heleen opeens de auto van haar ouders. Zij zullen ons als wij bij rust en stempelpost "De Noordster" zijn ontmoeten. We moeten nog 3 km afleggen maar ze zullen vast een plaatsje voor ons gaan zoeken.Als we bij "De Noorster" aankomen zitten onze supporters er al. Het is er erg druk want buiten komt intussen de regen met bakken uit de lucht vallen en het hagelt zelfs en iedereen blijft er zitten tot het regenen wat minder wordt. We nemen er soep en wat te drinken en wanneer de regen minder wordt stappen we weer eens op want we hebben nog 10 km te gaan.Op de paden staat aardig wat water maar gelukkig regent het op dit moment niet meer. We komen weer bij de mobiele rust en stempelpost maar ook nu gaan we weer gelijk door na het stempelen.Via Dieverbrug komen we weer in Diever.Vandaag was het een wandeldag met veel regen, onweer en zelfs hagel. Ondanks het slechte weer was het een hele mooie route. Ook was het gezellig dat Heleen haar ouders ons kwamen supporten.
De route van vandaag was 29,4 km.

Dag 4:
Vandaag alweer de laatste dag van deze 4daagse. Wanneer we vertrekken ziet Heleen net dan mijn man langs rijdt. Hij is er al vroeg om alles bij de caravan droog te proberen in te pakken zodat we morgen op tijd weer terug naar huis kunnen. Na een kort praatje beginnen we aan onze tocht voor vandaag.

Nadat Heleen haar schoenen opnieuw geveterd heeft duurt het niet lang of we gaan door een mooie omgeving naar de eerste rust en stempelpost Landgoed " 't Wildryck"


We stempelen hier alleen maar want na 5,3 km hebben we nog geen rust nodig. Omdat de rust op 10 km een mobiele rust is moeten we deze keer van onze gewoonte om niet bij een mobiele post te rusten afwijken.


Bij de mobiele rust nemen we deze keer een gevulde koek en deze schijnt van een warme bakker te komen. Als dat de afgelopen dagen steeds zo geweest is hebben we spijt dat we dit niet iedere keer gedaan hebben want de gevulde koek is heerlijk!Onze route voert ons richting Hoogersmilde waar bij een kwekerij een rust en stempelpost is. Onze route gaat door een mooi natuurgebied hoewel er wel hoge afstappen zijn die soms genomen moeten worden maar met behulp van mijn wandelmaatje Heleen lukt het me om hier zonder problemen vanaf te komen


Opvallend dat er een bord staat dat er een wegversmalling volgt op een pad wat al niet al te breed is.

We bereiken de rust en stempelpost maar besluiten om hier ook niet te rusten.

We gaan weer terug richting de mobiele rustpost maar dat is af en toe een hele toer om je voeten droog te houden. Door de regen van gisteren lijkt het wel een moeras waar we af en toe door moeten. Vooral ik moet erg goed kijken want ik wandel altijd op lage schoenen en om nu verder te moeten met natte voeten lijkt me nu ook niet zo aangenaam.


Het pad is in mijn gevoel erg lang en er lijkt geen eind aan te komen maar eindelijk worden het weer gewone paden. Niet veel later komt de mobiele rust en controlepost weer in zicht.


Tegen mijn gewoonte in maak ik deze keer gebruik van de Dixi. Gelukkig is deze niet al te vies en stinkt ook niet.

We gaan nu weer naar de stempel en rustpost 't Wildryck. Intussen heeft mijn man gebeld dat hij daar is.

We komen door Geeuwenbrug en manlief belt weer om te vragen waar we wel niet blijven want volgens hem is bijna iedereen al gepasseerd. Nu dat bestaat niet want er lopen nog heel wat wandelaars achter ons. Hij probeert ons een beetje te stangen. Als we bij de rust en stempelpost aankomen staat hij ons al op te wachten. Hier houden we een wat langere rust en nemen er een broodje kroket.
Hier na is het nog maar 4 km en we kunnen ons afmelden. We hebben er 4 dagen van 30 km opzitten
Vandaag was de route 29,1 km.

Ik heb van deze 4 daagse genoten en het geeft me moed voor de 4 daagse van Nijmegen. Ik denk wel dat ik het aan Heleen te danken heb dat het me vrij goed afging. Gelukkig heb ik weinig extra last van mijn spieren gehad (wel met een flinke dosis ibuprofen) Ook was het gezellig dat Heleen met me op de camping was. Ook het uit eten gaan iedere avond was een feest op zich. Het lopen met een heuptasje (op advies van mijn fysiotherapeut) is mij goed bevallen. Een nadeel is wel dat er niet zoveel in kan.
Ik zal voorlopig nog maar niet tegen mijn reumatoloog zeggen dat ik een vierdaagse gewandeld heb. Ik mag wel een vierdaagse wandelen maar dan moet ik geen last meer van de spieren hebben. Gewoon wandelen kan geen kwaad.
Dit jaar waren de routes weer mooi. Ik vind het altijd leuk dat er ieder jaar andere routes zijn. Daarom heeft Diever mijn voorkeur boven Odoorn.
15 opmerkingen:

 1. Wooow.. wat een mooie tochten allemaal! Zo'n mooie omgeving! En gezellig met een wandelmaatje op stap is natuurlijk geweldig.. vooral als je elkaar dan kunt helpen op moeilijke punten hè.. en samen weg kunt duiken en kunt lachen om zo'n flora-man (jakkes.. zó'n hekel aan zulke figuren!).
  Wat goed dat het je allemaal weer gelukt is.. goeie training voor Nijmegen hè. Niet allemaal goed weer gehad.. maar dat kan ook bijna niet hehe.. het lopen in de regen is niet zo leuk, maar je slaat je er wel doorheen hè. Die moerassige paden de volgende dag zijn eigenlijk erger..! Op onweer heb ik het ook niet zo in open gebied, sinds ik las van die vrouwen die dodelijk getroffen werden bij de molens van Kinderdijk!
  Ik dacht even dat Heleen dezelfde hoge wandelschoenen had als ik (Lowa Renegade), maar na die veterfoto twijfel ik.. ze lijken hoger dan die van mij.
  Op de laatste foto staat er wel een héél vrolijke pannenkoek bij hè hahahahahaa!
  Leuke verslagen en mooie foto's Noortje.. heb graag 'meegewandeld' met jullie vanuit m'n luie stoel hehe!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De flora-man hebben we gelukkig de andere dagen kunnen ontlopen hoewel we hem soms wel zagen. Welke schoenen Heleen droeg bij die veterfoto weet ik niet. Ik weet wel dat ze tijdens deze 4 daagse ook schoenen droeg van het merk Hanwag maar of ze deze ook de laatste dag droeg weet ik eigenlijk niet. Bij dat onweer moest ik ook denken aan die 2 vrouwen die onlangs in dat park in Amersfoort dodelijk getroffen waren door de bliksem. Altijd eng dat onweer bij een wandeltocht omdat je soms nergens echt kan schuilen voor de bui.
   Ja een leuke pannenkoek hé? Zo'n pannenkoek kom je nergens anders tegen.

   Verwijderen
  2. Vervelend toch als je op je hoede moet zijn voor zo'n kerel.. dat ie zichzelf lastig gaat vallen met z'n overhoringen hè! :-)
   Ah nee.. dan had ik het toch goed gezien dat het andere schoenen zijn dan ik heb, ik heb dus geen Hanwags.. dat waren m'n vórige hoge wandelschoenen.. heb nu dus Lowa's.
   Het lijkt me een echt Groningse pannenkoek hahahaha!

   Verwijderen
 2. Hele mooie tochten, Noortje, niettegenstaande de moerasachtige toestanden hier en daar. Samen sterk..., moet jullie motto zijn ! Jullie verdienen meer dan één pluim op jullie hoed... 120 kilometer... En tussendoor nog heel veel moois 'zien' en fotograferen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we de 4daagse van Nijmegen willen volbrengen dan moet er geoefend worden en dan is het mooi meegenomen dat het in een mooie omgeving is.

   Verwijderen
 3. bedankt voor je bezoekje Noortje en de felicitaties
  flinke stapster ben je, na 5 km nog geen rust nodig, fewww
  Lies steekt een pluim op je hoedje, maar ik doe m'n hoedje af :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je gewend bent om wat langere afstanden te wandelen dan is 5 km niet zo veel hoor!

   Verwijderen
 4. Wow Noortje, wat een geweldig verslag. Ik ga dat op mijn gemak nog eens grondiger lezen op mijn memo-pad.
  Bedankt ook voor de toffe reactie op mijn blog! Dat werkt heel motiverend want ik moet er wel veel moeite voor doen en heb nog zoveel plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met plezier je verslag van deze vierdaagse gelezen. Dat lopen in een nylon regencape lijkt me geen pretje, maar soms kom je er niet onderuit hè.
  Benieuwd of je van de Nijmeegse Vierdaagse ook een verslag maakt. Succes in ieder geval.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel de bedoeling dat ik van de vierdaagse van Nijmegen ook een verslag maak.

   Verwijderen
  2. Het is wel de bedoeling dat ik van de vierdaagse van Nijmegen ook een verslag maak.

   Verwijderen
 6. Een heel gevarieerde wandeling ... Mooie reportage

  BeantwoordenVerwijderen