zondag 28 juni 2015

Trainingstocht Veendam - Termunten 25-06-2015Vandaag gaan Heleen en ik van Veendam naar Termunten wandelen. Ik had gedacht dat het 40 km zou zijn maar toen ik de route bekeek bleek het net 30 km te zijn. Eigenlijk wel jammer want voor Heleen zou het fijner geweest zijn als we een trainingstocht van 40 km hadden kunnen doen want zij moet bij Nijmegen 40 km lopen. Aangezien Termunten bij velen bekend staat voor het eten van een lekker visje heb ik manlief kunnen strikken om ons in Termunten weer te komen ophalen.
Na een kop koffie bij mij thuis beginnen we aan onze tocht.


Deze voert ons eerst naar Muntendam waar we het beeld van het koopvrouwtje passeren.
Het beeld "Muntendammer Koopvrouw" is plaatselijk ook bekend als het "Sinaasappelvrouwtje". Het verwijst naar oude tijden, toen Muntendammer kooplieden met bezems, sinaasappels en vis de hele provincie rondtrokken.


Al snel lopen we het dorp Muntendam uit om naar Zuidbroek te gaan.


Gelukkig is er geen "flora-man" zoals bij de 4daagse van Diever in onze buurt anders had hij beslist aan ons gevraagd of wij wel wisten dat deze plant een berenklauw was.


Als we in Zuidbroek een bakkerij passeren stelt Heleen voor om er een gevulde koek te kopen.


Nu dat hoeft ze geen twee keer te zeggen want als je wandelt heb je immers "krachtvoer" nodig.


De koek smaakt heerlijk en we gaan van Zuidbroek richting Uiterburen. Het begint al flink warm te worden en het duurt dan ook niet lang of de jasjes kunnen in de rugzak.


Het oneindige landschap van Het Oldambt in Oost-Groningen telt nog vele karakteristieke herenboerderijen met statige pronkgevels.
De term herenboer ook wel herenagrariër of herenlandbouwer genoemd, werd gebruikt om een boer aan te duiden die voldoende kapitaal had om niet zelf zijn land te bewerken maar hiervoor personeel in dienst had.
In Nederland kwamen deze herenboeren vooral voor in Noord-Groningen en het Oldambt.
In de negentiende eeuw stonden de herenboeren bekend om hun rijkdom vanwege het verbouwen en verhandelen van grote hoeveelheden graan, aardappelen en andere landbouwproducten.

Ook veel van deze boerderijen kregen symmetrisch ingedeelde en rijk versierde voorgevels. Die moesten de welvaart van hun bewoners onderstrepen.

Als we door Uiterburen lopen zien we de pijp van de voormalige Noord- en Zuidbroekster Stoomzuivelfabriek. Het was de eerste coöperatieve zuivelfabriek van Groningen. De pijp is voor een groot deel begroeit met klimop.


Volgens onze routebeschrijving zouden we al snel ergens links af hebben moeten gaan maar we zien het straatnamenbordje van de straat nergens. Gelukkig is Heleen een echte Groningse en zij weet eigenlijk wel hoe de route loopt en daarom bergen we de routebeschrijving maar op.


We passeren en verkeersbord waar op de achterkant een bord zit met "Boerenslak" erop. Wat dit betekent weten we niet ( Ik heb het thuis even opgezocht en het blijkt een boerderij te zijn waar ze slakken en escargots kweken. Ik wist niet dat dit zo dicht bij mijn woonplaats gebeurde, zo zie je maar weer dat wanneer je zelfs in de buurt van je eigen woonplaats wandelt je steeds nog nieuwe dingen te weten komt)


Van tevoren was ik bang dat het saaie lange wegen zouden zijn naar Termunten. Er zitten wel lange stukken weg in maar als je samen wandelt valt dit toch minder op. Heleen zegt dat ze ook ergens wel een bankje weet waar we even een rust kunnen houden. Zelf zou ik dit bankje waarschijnlijk niet gezien hebben want het ligt een klein stukje van de weg af.
We vervolgen onze weg weer, komen soms langs huizen waar honden luid blaffen maar gelukkig zitten ze achter hekken.Als we in 't Waar zijn wordt er bij een huis plotseling op het raam geklopt en daar zien we Joke, een vroegere collega van ons staan. Heleen had al gedacht dat ze ons even eerder met de auto voorbij reed. Heleen wil graag dat haar waterfles gevuld wordt en vraagt dit ook. Natuurlijk kan dit en ze vraagt of we geen zin in koffie hebben nu dat lijkt ons wel. We verbazen ons over de mooie tuin die ze heeft.


Ondanks dat het er heeeeeeel lekker en aangenaam is om er te zitten moeten we toch verder want we zijn nog maar op de helft van onze tocht.


We bereiken nu Nieuwolda en aangezien Heleen haar waterfles alweer leeg is gaan we bij één van de locaties van Heleen haar werkgever en mijn vroegere werkgever aan om opnieuw haar waterfles te vullen.


Het is een vrij warme dag om te wandelen en het voelt zelfs wat benauwd aan. Het is zelfs nodig dat ik een hoofdband om doe want het transpiratievocht loopt van mijn voorhoofd in mijn ogen en dat is beslist geen pretje. De route gaat nu alleen nog maar over wegen maar gelukkig rijdt er niet zoveel verkeer en zijn er mooie boerderijen te bewonderen. We gaan via Nieuwolda en  Nieuwolda-Oost naar Woldendorp.Wanneer we Woldendorp uitgaan bel ik manlief om te zeggen dat het niet lang meer zal duren of we zullen Termunten binnen wandelen.


Nog even door het gehucht Baamsum en we zien Termunten al opdoemen.


Nog een kleine slinger door Termunten en we zijn bij het visrestaurant.


Wanneer manlief gearriveerd is geven we onze bestelling door en zoals te verwachten smaakt het onze alle drie lekker.Het was een fijne wandeling die wanneer je deze alleen zou maken misschien wat saai zou zijn. Ik vind die lange vlakke wegen waar Groningen om bekend staat niet zo leuk om te wandelen. Het weer was eigenlijk al een beetje te warm. Leuk dat we bij Joke in haar mooie tuin een rust mochten houden. Mijn Gps gaf aan dat we 31 km gewandeld hebben.

12 opmerkingen:

 1. Heleen is een gewillig fotomodel en houdt een halve striptease tijdens deze tocht hahahaa! echt een heel leuk verslag hoor!
  Wat leuk dat je die rust bij je oud-collegaatje mocht houden.. enne.. ik heb wel slechtere rustplekjes gehad.. tjonge, wat een schitterende tuin! Kan me voorstellen dat het er lastig weer wegkomen was hehe.
  Zweet in de ogen ai ai.. da's zéker geen pretje nee! Ik droeg er vroeger een wandelhoedje voor.. misschien moest ik dat wel weer gaan doen.. óf zo'n hoofdband zoals jij hebt.. had ik er wel eentje op Corsica kunnen kopen, daar hingen de souvenirwinkels vol met bandana's en dat soort dingen hehe.. stom van mij.
  Verdikke.. heb net een paar tosti's op.. en het water loopt me nóg weer in de mond bij het zien van die heerlijke visschotels! :-)

  Die lange rechte paden zijn wél wat ik me inderdaad bij Groningen voorstel.. ook niet míjn favoriete paden, maar met z'n tweeën is alles te doen hè. Mooie training weer voor de Vierdaagse.. nog een kleine maand en dan kunnen jullie goed voorbereid aan de bak! :-)))
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die tuin was geweldig en ik laat op de foto's nog maar een klein stukje van die tuin zien. Onverwachtse ontmoetingen zijn vaak de leukste.
   Met die hoofdband zie ik er niet op mijn voordeligst uit maar bij warm weer loopt er altijd transparatievocht in mijn ogen en ik zag deze banden bij een outdoor winkel. Ik moet zeggen dat de band mij goed beviel en wat maakt het dan uit of je er niet zo voordelig uitziet.
   Als je in Termunten komt dan moet je daar wel een vis eten. Het is ook altijd heel druk in dat restaurant. Het is een heel klein plaatsje maar altijd druk met mensen die er voor een vis komen. Trouwens er zij daar meerdere visrestaurants maar wij kiezen altijd voor dit restaurant.

   Verwijderen
  2. Ik vind 'm je best leuk staan hoor, die band.. die hóédjes, dat staat bij mij net totáál niet, maar als het een doel dient kan me dat eerlijk gezegd ook geen donder schelen hehe.
   Het zal niet snel zijn dat ik eens in Termunten kom haha maar ik ga die zaak dan zéker opzoeken! :-)

   Verwijderen
  3. Hoedjes en petjes staan mij ook niet dus ik denk dat dit misschien toch nog wel de beste oplossing is.

   Verwijderen
 2. 'k Lach, Noortje, om je 'flora-man' ! Herenboerderijen (zelfs letters in steen !)..., da's iets anders dan mijn nederig stulpje... Hoe lief van Joke, en wat een prachtige tuin ! 't Ziet er ook een toffe jongedame uit (ken jij andere ?!). Leuke zetel ! Wie zou dat (smullen) niet héérlijk vinden, na zo'n tocht !
  Veel succes, Heleen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan me voorstellen dat die lange rechte wegen niet de meest mooie zijn om te bewandelen, maar wát een fantastische panden zijn jullie tegengekomen. Die zijn vast niet gebouwd voor (waarschijnlijk wel door) 'Jan met de Pet'.
  Grappig dat je een oud-collega tegenkwam, met een prachtige tuin nog wel.
  Op naar de vierdaagse, succes alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ja hier in Groningen staan prachtige boerderijen hoewel sommige bewoners moeite hebben om ze te kunnen onderhouden. Sommige raken in verval en andere maken er een B&B van, een atelier etc.

   Verwijderen
 4. Noortje, 31km, dat is niet niks. Daar doe ik mijn pet voor af hoor. Die temperaturen zijn jammer genoeg niet te regelen vooraf, zo kan je het heel koud hebben, alhoewel als je stapt valt dat wel mee, maar te warm is ook absoluut geen lachertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wandel liever met koud weer want daar kan je je op kleden. Te warm vind ik een ramp want ik kan daar ook niet zo goed tegen.

   Verwijderen
 5. Ik zie hier dat jullie redelijk wat kilometers wandelen en 31 kilometer is toch al wel een grote afstand. Het is zeker toch een goeie training voor de vierdaagse. Ik vind wel dat jullie er een aardig tempo op hebben? Meer dan 5 kilometer per uur.
  Dankjewel nog voor de felicitatie:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat tempo van ons is niet zo heel hoog voor wandelaars hoor. Ik word meestal ingehaald. Sommigen lopen zo hard dat ik mij afvraag of ze wel iets van de omgeving zien. Bij de vierdaagse van Nijmegen is het niet mogelijk om erg hard te lopen omdat daar erg veel wandelaars aan meedoen.

   Verwijderen