donderdag 27 augustus 2015

Brugtocht Groningen 22-08-2015


Vandaag ga ik weer eens een wandeling doen. Het is de eerste wandeling die ik doe na de 4daagse van Nijmegen. De wandeltocht wordt georganiseerd door De Brug, De Brug is de organisatie voor sport en bewegen voor mensen met een (verstandelijke) beperking in de provincie Groningen en Noord-Drenthe. Ze organiseren deze Brugtocht al voor de 33ste keer. Ik liep deze tocht al vaker en soms met wandelmaatjes. Deze keer loop ik alleen. Manlief brengt me naar de startlocatie en als ik na het inschrijven nog een kop koffie drink en mijn garmin gps wil instellen bemerk ik dat ik deze niet heb hoewel ik er zeker van ben dat ik deze in mijn heuptas gedaan heb. De schrik slaat me om het lijf en ik bel direct manlief om te vragen of de gps nog in de auto ligt. Gelukkig wel, hij ligt nog op de achterbank. Ik ben blij dat ik mijn gps i.p.v. mijn camera niet bij me heb want ik heb de camera afgelopen week voor mijn verjaardag gekregen en wil er wat mee oefenen.


Nagekeken door een koppel ganzen begin ik dan aan mijn tocht van 25 km. De wandeling zal voor een groot deel om het Hoorsemeer, het Paterwoldsemeer en het Friescheveen gaan.

Het Hoornsemeer is een recreatiemeer ten zuiden van de stad Groningen. Het meer ligt op ca. 5 km afstand van het centrum van de stad. Het meer is ontstaan door het wegzuigen van de zandlaag die onder een veenpakket ligt. Het gewonnen zand werd gebruikt voor de aanleg van de A7 en voor de aanleg van de wijk Corpus den Hoorn-Zuid tussen 1973 en 1981. Het Hoornsemeer was eigenlijk een uitbreiding van het reeds bestaande Paterswoldsemeer.
Het Paterswoldsemeer is ontstaan in de 16e en 17e eeuw door afgraving van het veen in het gebied dat ook wel Neerwold wordt genoemd.
Het Friescheveen is het Drentse deel van het Neerwold, waarvan het Groningse deel het Paterswoldsemeer is. Het is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, ontstaan in het begin van de 19e eeuw door veenafgraving. Daar waar het werd afgegraven ontstond water met daartussen de legakkers waar het veen werd gedroogd. Door erosie zijn de meeste legakkers, op een aantal in het noordelijke gedeelte na, inmiddels verdwenen.
Het verwondert me altijd weer dat je ondanks dat je in een stad start zo snel het gevoel al hebt dat je in een natuurgebied wandelt.
Iedere keer als ik er wandel bedenk ik wat een heerlijke plek het daar toch is om te wonen. Je woont in een stad maar je hebt er een fantastisch uitzicht en als je van zwemmen houdt kan je er zomers dagelijks voor je deur zwemmen.


Onderweg passeer ik het kunstwerk de Bank uit 1983 van Bas de Groot.
Het is uit één brok marmer gehouwen. Door zijn min of meer ronde afwerking krijgt de bank iets comfortabels en nodigt uit om op te gaan zitten of liggen. De rondingen en het ongelijke zitvlak - van het lager en hoger deel – geven de bank een menselijk vorm. Alsof de kunstenaar een liggende figuur in de stenen bank laat rusten.
Het kunstwerk sluit volgens De Groot aan bij het karakter van het natuur- en recreatiegebied de Hoornse Meer met zijn fiets- en wandelpaden, bruggetjes en picknickplaatsen.
Het is inderdaad een prachtig natuur en recreatiegebied. Ik kom hardlopers, wielrenners, fietsers, wandelaars en vissers tegen.


Al een tijdje zie ik de molen De Helper.
De Helper is een poldermolen op de oostelijke oever van het Paterswoldsemeer. De molen is in 1863 gebouwd ten zuiden van de stad Groningen voor de bemaling van de polder Helpman met behulp van een vijzel. De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw definitief buiten gebruik en raakte in verval. De molen werd vanwege uitbreiding van de stad Groningen en de aanleg van de A28 in 1969 op zijn oorspronkelijke plek afgebroken en in 1971 bij het Paterswoldsemeer weer opgebouwd. De bemaling is nu in een circuit aangelegd voor watercirculatie van de sloten aan de oostelijke kant van het meer. De molen is op vrijwillige basis in bedrijf.


Intussen wandel ik gezellig met een man op en voordat ik het weet heb ik er al 7,3 km opzitten. Omdat ik 25 km loop sla ik deze rust over en vervolg mijn tocht weer alleen want de man loopt de 15 km en bij de rust is ook de splitsing.
Ook dit is een mooie natuurgebied waar ik nog nooit eerder gewandeld heb en het is fijn om regelmatig in de schaduw te lopen want het is toch wel aardig warm vandaag.
Het zijn is een vrij smal pad waar ik op wandel en soms ga ik maar even aan de kant staan als er wandelaars willen passeren. Ook is er een vogel-kijkhut.
Ik passeer het mooie Buitenhuis Weltevreden wat in 1910 gebouwd is.
Wanneer ik 9,8 km heb afgelegd neem ik de rust in Sportrade en hierna ga ik het landgoed De Braak op.

Gelukkig hoef ik niet over deze brug.
Begin 19e eeuw is het parkbos in landschapsstijl ontworpen door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard, met kronkelende laantjes en sierlijke vijvers. In De Braak bevindt zich een doolhof en berceau.
In de omgeving staat het landgoed bekend om zijn roekenkolonie van wel 400 paar, en de blauwe reigerkolonie van 30 paar. De eeuwenoude bomen dienen als onderdak voor veel vleermuizen.

In het voorjaar trekken vele duizenden padden vanuit het nabijgelegen Eelderdiep en het Kluivingsbos naar de vijvers van De Braak om er hun kikkerdril af te zetten. De gazons van het landgoed worden als hooiland beheerd; door het maaisel af te voeren, blijft de grond arm en groeien er bijzondere planten zoals vrouwenmantel, hemelsleutel en gevlekte orchis. In het voorjaar bloeien er veel stinsenplanten zoals holwortel, sneeuwklokje, bosanemoon en sterhyacint.

Ik verlaat De Braak (ik heb dan 11,3 km afgelegd) en via de Hooiweg, Boterdijken Onlandseweg gaat het via Het Kluivingsbos richting het Scandinavischedorp wat een vakantiepark is. 
Het Kluivingsbos bestaat uit eikenbos met stukjes weiland en hooiland aan weerszijden van het beekje de Leijenloop. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen in het bos, waardoor een natuurlijk en gevarieerd bos ontstaat. Er groeien bijvoorbeeld ook veel varens. Er is een blauwe reigerkolonie van ongeveer tien paar, en ook de roodborst, zwartkop, kleine bonte specht, wielewaal en buizerd komen er voor. Ook zijn er kolonies van de roze vleermuis, watervleermuis en gewone dwergvleermuis.
   Ik passeer de nieuwbouwwijk Ter Borch die grenst aan Eelderwolde. Je zou niet zeggen dat de verkoop van nieuwe huizen de laatste jaren in een dip zit want er staan heel wat grote huizen die allemaal aan het water grenzen. Er volgt nu een lang fietspad en ik vind het er erg warm want intussen is het al middag geworden en er is helemaal geen schaduw.


Eindelijk kan ik het fietspad verlaten en kom door een wijk die ook in aanbouw is. De reiger kijkt vanaf zijn hoge plaats de wandelaars na. Het plaatsnamen bord Groningen komt in zicht maar ik zal zeker nog meer dan 5 km moeten wandelen. Gelukkig gaat het nu even over wegen en paden waar wat schaduw is. Ik begin toch wel aardig wat last van de warmte te krijgen. Er komt weer een fietspad waar geen schaduw is en ik ga nu richting P+R Transferium Hoogkerk en wanneer ik onder een tunnel doorga blijf ik hier even staan. Heerlijk om even in de schaduw te staan en wat af te koelen!
Toch blijf ik er niet lang staan want ik moet verder. Er volgt een saai stukje over een bedrijventrein langs de A7Maar dan ga ik de Piccardthof in een prachtig siertuin. Opgericht in 1942 door de heer Piccardt, maar nog steeds springlevend. De Piccardthof is een van de toonaangevende volkstuincomplexen van Nederland.Er staan hele mooie tuinhuisjes. Op het complex bevindt zich o.a  ook een vlindertuin, een bloementuin, een bloemenweide, een paddenpoel en een bijenstal. Het gebied kent een gevarieerde flora en fauna; hieronder ook een aantal vrij bijzondere vogelsoorten, zoals de ransuil en de ijsvogel.
Ik wist van het bestaan van deze tuin niet af.


Intussen raak ik in gesprek met een wandelaarster en we kletsen zoveel dat we niet op de pijlen letten en er opeens achter komen dat we nergens meer pijlen zien. Hoewel ik wel weet hoe ik weer bij het startbureau moet komen besluiten we om toch weer terug te gaan naar de uitgang van Piccardthof om toch de tocht te lopen zoals het volgens de routebeschrijving moet.


Het duurt niet lang of het Gasuniegebouw is weer goed te zien en dat betekent dat we ons bij de Sporthal de Brug kunnen afmelden want het startbureau is vlak bij het Gasuniegebouw.

Het was een mooie tocht en ik was blij dat ik voor de 25 km gekozen heb want ik heb nu prachtige natuurgebieden gezien waar ik het bestaan niet van wist.
Volgens de routebeschrijving was de tocht 24,3 km maar wij, Janet en ik, hebben door het verkeerd lopen zeker meer dan 25 km gelopen.
Voor mij was het eigenlijk wel iets te warm vooral op stukken waar geen schaduw was.
Het was gezellig om het laatste stukje met Janet op te lopen en ik wil haar bij deze nog bedanken dat ze me bij huis afgeleverd heeft toen ze hoorde dat ik manlief wilde bellen om me te komen halen.

10 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige tocht weer, Noortje ! Je geeft me de indruk dat je rustig stapt, wel doorstapt, maar rustig. Je neemt de tijd om te genieten van het ontelbaar moois dat je ziet. 'k Geniet mee van je (nieuwe camera)foto's. Mooi !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik wil wel van alles zien als ik ergens wandel. Sommige wandelaars lijken er bij wandeltochten wel een wedstrijd van te maken wie het snelst weer binnen is. Ik wandel gemiddeld maar 5 km per uur en dat is niet veel maar ik geniet wel van de natuur om me heen.

   Verwijderen
 2. Een mooie en afwisselende route ( alleen het bedrijventerrein hadden ze eruit moeten kunnen laten hè! ;-) ).. goh met dat water en die molen lijkt het best veel op de Kralingse Plas hier in Rotterdam, dat Paterswoldsemeer. Die hoogbouw eraan lijkt dan weer meer op de woningen bij Carnisse waar ik een paar maanden geleden met vriendlief naar de pizzeria geweest ben! :-)
  Als ik alleen wandel heb ik ook altijd van dat soort gedachten hehe.. en ook soms dat ik dan aan schaduw toe ben.. (óf een rust hè, ik dan ;-) ).. het was die zaterdag inderdaad echt wel heel mooi weer.. wij hebben die avond nog gebarbecued.
  Die camera zit wel snor vind ik.. prachtige foto's maakte je ermee!
  Maar dat je teveel kletste en daardoor niet meer op de pijlen lette..? kan het me bijna niet voorstellen..! :-P hahahahaa!
  Heel mooie tocht ja.. hoop er snel ook weer te kunnen doen, maar 25km..? neeee, dat is me al járen veel te ver! een mooi klein (stads-)tochtje.. als dát nu eerst maar weer eens kon..! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vind bedrijven en industrieterreinen helemaal niets bij een wandeltocht. Aan mijn camera moet ik nog wel een beetje wennen. Ik heb van de week in Groningen een stadswandeling gedaan en wat gevelstenen en hofjes gespot. Ik had toen, wat achteraf bleek, de datumstempel aan staan met het gevolg dat er op al de foto's van die dag de datum staat. Ondanks dat plaats ik het verslag met de foto's toch binnenkort op mijn blog.
   Ja als het klikt met iemand kan ik aardig kletsen en dat was nu dus ook het geval.
   Hopelijk kan dat kleine (stads-)tochtje weer snel voor je want ik weet hoe blangrijk dat voor je is.

   Verwijderen
 3. Oh jee.. dat zou ik ook kunnen hebben als zo'n functie er bij mij op zat hoor.. zo'n datumstempel.. gelukkig heeft de mijne dat niet.
  Maar túúrlijk moet je die foto's gewoon posten.. waarom niet? ben al benieuwd naar die stadswandeling..de rest wat op die foto's staat zal best heel mooi zijn.. we kijken wel langs die datum heen hoor! :-)
  Het gaat hopelijk snel weer.. het gaat al iets beter met die voet namelijk.. en ik twijfel heel sterk over de Wereldhaventocht komend weekend.. hoop zó dat ik die kan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die foto's met dat datumstempel komen erop hoor maar eerst plaats ik nog foto's van een wandeltoch die ik vandaag liep.
   Ik hoop dat je volgend weekend die Wereldhaventocht kan wandelen maar kijk uit dat je het niet forceert want dan ben je verder van huis! Maar ik begrijp heel goed hoe je je voelt je wandelt zo graag en als het dan niet gaat dan baal je wel heel erg.

   Verwijderen
 4. Die WHT komt helaas nog te vroeg.. gisteren een klein rondje in de buurt gemaakt en dat ging goed. Maar het had niet veel verder moeten wezen, anders was het alweer mis gegaan. 'k Schat dat dat hooguit 2km was.. ga ik de 10 nóóit redden zonder weer te forceren. Dus dat ga ik nog maar niet doen denk ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel jammer voor je maar wel verstandig dat je de tocht niet gaat doen. Het is misschien beter om eerst als je weer zo ver bent ergens een tocht te gaan wandelen waar ook een afstand van 5 km is.

   Verwijderen
  2. Wel jammer voor je maar wel verstandig dat je de tocht niet gaat doen. Het is misschien beter om eerst als je weer zo ver bent ergens een tocht te gaan wandelen waar ook een afstand van 5 km is.

   Verwijderen
  3. Ja, maar dan toch liever als ik die nieuwe zooltjes al heb, beetje inlopen op 5km-tochtjes.. ik loop nu zónder en dat merk ik dus wel aan de andere voetproblemen die ik al hád. Het gaat even goed, maar dan moet ik het dus niet overdrijven.

   Verwijderen