maandag 31 augustus 2015

Monnikentocht van Sellingen naar Bourtange 29-08-2015


Runners Oost Groningen organiseert vandaag voor de negentiende keer de Monnikentocht voor marathonlopers, ultralopers, sportief wandelaars en Nordic Walking vanaf het Klooster in Ter Apel of vanaf camping De Barkhoorn te Sellingen door het fraaie landschap van Westerwolde over verharde en onverharde wegen en paden naar vesting Bourtange. 
De tocht dankt zijn naam aan het 15e eeuwse klooster in Ter Apel waarvan de langere afstanden vertrekken. Ik heb besloten om de 17 km te gaan wandelen en zal dus vanuit Sellingen vertrekken. Als ik me heb ingeschreven heb ik nog tijd genoeg om koffie te drinken want de start zal precies om 11 uur zijn.

Wachten tot het 11 uur is.
Westerwolde ligt in de “staart van Groningen” en lijkt meer op Drenthe, maar het is misschien nog wel mooier dan Drenthe. Je kunt er eindeloos fietsen en wandelen door een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken.

Bij Groningen denk je altijd aan uitgestrekte akkers, klei, dijken en een verre horizon. Maar Westerwolde, in de "staart" van Groningen, is anders. Hier geen rechte lijnen, maar kronkelwegen, hier geen verre einders, maar intieme stukjes hei, bos of akkerland. Kronkelende beekjes en voorzichtige glooiingen in het land en doen je helemaal twijfelen: is dit echt Groningen?

Wanneer het 11 uur is mogen de marathonlopers en ultralopers eerst starten en dan de wandelaars. We gaan direct al het bos in.

Onderweg zie ik ook heel veel bramenstruiken en het herinner me aan vroeger toen we met onze ouders bramen gingen plukken en dat mijn moeder er bramensap en jam van maakte. Ik vond het toen niet altijd zo leuk als we weer ergens heen gingen om ze te plukken maar ik zou nu die eigengemaakte sap of jam wel willen hebben.


Wanneer ik ongeveer 5 km gewandeld heb kom ik bij de eerste verzorgingspost. Deze post is natuurlijk erg belangrijk voor de marathonlopers en ultralopers maar ook de wandelaars mogen hier gebruik van maken.


De tocht voert me nu naar Jipsinghuizen waar een stempelpost en verzorgingspost is. Vlak voor Jipsingshuizen blijkt er een routepaaltje afgebroken op de grond te liggen. Twee wandelaars voor me zien het paatje liggen en wij gaan de aangegeven route maar de wandelaars voor ons lopen rechtdoor ondanks dat we ze roepen dat ze een paaltje missen.


De stempelpost in Jipsinghuizen wordt o.a. bemand door Heleen haar vriend (Heleen en haar vriend zijn bij de loopgroep ROG) Ik blijf hier kort staan maar vervolg dan toch mijn weg weer.

Bij de brug over het kanaal staat sinds 1999 een indrukwekkende bronsplastiek van Eddy Roos die "De hel van Jipsinghuizen" symboliseert. Met "hel" wordt gedoeld op de dramatische omstandigheden waaronder ten tijde van de Werkverschaffing werklozen werden ingezet.

Bij het beeld hoort de volgende tekst van Cees Stolk:

Duizenden werklozen ontgonnen
de woeste gronden van Oost - Groningen.
Arbeiders spraken van een "hel".
Boeren en bazen van een "weldaad".
In Westerwolde begon de schepping opnieuw.
Dit beeld geeft vorm aan de wanhoop van toen

en de hoop op een nieuwe morgen.
bron: internet


Ik kom langs enkele monumentale boerderijen die heel mooi gerenoveerd zijn en waarbij zich ook het bakhuis nog bevindt.Een selfie maken met een fototoestel lukt me nog steeds niet maar dit is ook een manier om je zelf op de foto te zetten.


De route voert me nu over een open stukje veld en ik zie dat er zelfs enkele wandelaars hun rugnummer hebben opgespeld maar dat is niet verplicht voor de wandelaars. Ik heb mijn nummer in mijn heuptasje zitten.
Ik kom nu bij de verzorgingspost waar Heleen met haar moeder staat. Ik blijf hier heel even voor een praatje staan maar ga toch weer snel verder want ik schat dat ik nog een kilometer of 5 te gaan heb.
Ik zie in de verte een hoogholtje en hier moet ik over.
Een hoogholtje is in de provincie Groningen de benaming voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen te laten passeren.
Aan beide zijden bevindt zich een trap of steile opgang, vaak met dwarslatten.
Omdat hoogholtjes ook wel van staal of beton gemaakt zijn spreekt men ook wel (voor de grap) van hoogiezertje of hoogbetonje


Nu gaat het richting de vesting.
Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. De vesting was gelegen op een zandrug of ‘tange’ op de grens met Duitsland en gebouwd in een vijfhoek. In 1851 werd de vesting opgeheven en ontstond er een agrarisch dorp.
In de jaren 60 van de 20e eeuw nam de gemeente het initiatief om de vesting te reconstrueren. De plannen voor de reconstructie zijn gebaseerd op de situatie rond 1742. Rond deze tijd had de vesting zijn grootse omvang gekregen. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992.
Het resultaat is een prachtig vestingstadje waar bezoekers worden teruggebracht in de tijd van de 80-jarige oorlog. In het stadje worden regelmatig festivals gehouden en veldslagen nagebootst.

De route voert ons min of meer om Bourtange heen en ik zie een sentinel. Een sentinel is een schildwachtpost met uitzicht over de buitenterreinen. deze houten uitkijkposten zijn uniek in NederlandIk kom langs een waterplas en dan duurt het niet lang meer of ik loop de vesting binnen.
Dan kom ik op het middenplein van de vesting en meld ik mijn af. Bij het inleveren van het rugnummer krijg ik een handdoek. Er kan zelfs uit verschillende kleuren gekozen worden.

De finish


Ik word door manlief opgehaald en heb dus nadat ik iets gedronken heb nog wat tijd om in de vesting rond te kijken.


Vroege opslagplaatsen die nu garageboxen zijn voor de inwoners van de vesting 

Afbeelding van internet gehaald

Wanneer ik de vesting verlaat passeer ik het beeld de Schildwacht van Hans Mes van 1975.

Het was een mooie tocht en het was gelukkig niet zo warm als vorige week bij de Brugtocht. De tocht was iets meer dan 17 km. Het was de derde keer dat ik de Monnikentocht liep en het zal hopelijk ook niet de laatste keer zijn want Westerwolde is een prachtig gebied om te wandelen.

(Mocht iemand zich op een foto herkennen en dit niet op prijs stelt laat het me weten en ik verwijder de foto) 

12 opmerkingen:

 1. Ahaaa! Bourtange! dat zal één van de vestingstadjes zijn die ik nooit zelf zal kunnen zien vermoed ik.. dus wel héél leuk 't nu hier op jouw blog te zien.. ben nogal in de ban van die stadjes gekomen de laatste tijd hè haha! En zeg nou zelf.. het is toch een prachtig stukje cultuurgeschiedenis hè. ( en ik vind het altijd zo'n mooi gezicht op die plattegrondjes hehe)
  Wat een prachtige wandeltocht.. dacht even toen je schreef 'sportieve wandelaars' en met z'n allen starten om 11 uur precies, dat het in groep met zo'n tempo-aangever zou zijn.. zo'n eurodaxtocht of zoiets.. dat lijkt me echt helemaal niks. Maar zo te zien en te lezen was het dat dus ook niet. Volgens mij had je dan helemaal geen tijd gehad veel fotootjes te maken hè.. en da's nou net zo leuk!
  Héél leuk om zo met je meegewandeld te hebben hoor.. maar die selfies, daar moet je echt nog wat meer op oefenen, zó moeilijk is dat niet. Maar zo'n spiegel is ook wel handig, gebruik ik ook weleens, moet je alleen je cameraatje niet voor je gezicht houden natuurlijk..! :-P
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al wel gedacht dat je het vestingsstadje leuk zou vinden hoewel het praktisch helemaal opnieuw is opgebouwd. Ik had daarom voor jou nog wat fotootjes extra geplaatst die niets meer met de wandelroute hadden te maken.
   Nee zo wandeltocht met een voorloper zou ik nooit doen, trouwens mijn tempo is hier ook veel te laag voor.
   Dat we pas om 11 uur tegelijk mochten vertrekken had waarschijnlijk te maken met het feit dat er hardlopers meededen en die liepen voor een tijd.
   Ja selfies moet ik nog eens goed oefenen want het lukt me nog steeds niet. Stom dat ik bij die spiegel er niet aan gedacht heb om de camera lager te houden.

   Verwijderen
  2. Oh, maar dat is bij de meeste van die stadjes hè, die waar ik was ook hoor.. die stonden natuurlijk altijd volop in het schootsveld bij oorlogen en waren gewilde 'prooi' om af te laten branden, om zo de tegenstander een gevoelige nederlaag te bezorgen. Als ze al niet een blikseminslag kregen in één van die kruitmagazijnen..! Maar zo leuk dat ze veel van die stadjes in oorspronkelijke staat terug opgebouwd hebben. Kun je je beter voorstellen hoe het ooit geweest is hè! :-)
   Heel erg lief dat je speciaal nog wat extra fotootjes ervan gemaakt hebt! :-)))

   Verwijderen
 2. mooie wandeling
  prachtig de poort en brug naar de vesting
  benieuwd of de paterkes ook meegewandeld hebben op hun sandalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De paters wandelden niet mee hoor! Zij stonden bij een verzorgingspost.

   Verwijderen
  2. Zo'n grappig gezicht dat die ene maar één sok aan heeft! :-D

   (maar ik heb ooit wel tochten op m'n Teva-sandalen gedaan hoor! wel maar 10km.. hoewel.. in Sy weleens naar Bomal gewandeld en terug, ook op m'n sandalen omdat het zó warm was.. en dat is toch een uurtje of 3-3½ wandelen, da's zo'n 15km dan hè! :-) )

   Verwijderen
  3. Over die sok droeg die pater een peroneusveer. Ik zou denk ik wel 10 km op mijn teva-sandalen kunnen wandelen maar moet er dan wel sokken in dragen denk ik.

   Verwijderen
  4. Ooh.. dan was het wel niet zo heel erg grappig.. ik dacht dat ie één sok gewoon vergeten was. Heb het wel even op moeten zoeken wat dat was, die peroneusveer.. ook niet zo'n fijn voetprobleem hè, als je dat nodig hebt.

   In Teva's mogen geen sokken.. tenminste niet volgens de jongens van die goeie vrienden van ons hehe.. vriendlief heeft daar al vaak voor op z'n kop gekregen van ze hahahaha.
   Ik heb de Wereldhaventocht en de Leidse Lakentocht ( beiden de 10km) wel op blote voeten in m'n Teva's gedaan.. maar dan krijg je op het laatst toch wel gevoelige voetzolen hoor.. op onverharde paden als in Sy niet! :-)

   Verwijderen
  5. Tegenwoordig kan ik helemaal niet meer met blote voeten in open schoenen want ik krijg gelijk last van mijn kleine tenen. Ik moet ze dan preventief tapen omdat ik anders blaren krijg. Toen ik nog op Lowa wandelschoenen wandelde tapten ik trouwens mijn kleine tenen altijd voor een wandeltocht af. Gelukkig is dit nu niet meer nodig doordat ik niet meer op Lowa's wandel.

   Verwijderen
 3. Knap om je logje te openen met 'monniken', Noortje, hahaaa... ! Inderdaad, intieme plekjes... Mooi gevonden, spiegelen in de plaats van een selfie ! Nieuwe 'Nederlandse' woordjes geleerd...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vond het wel een goede plaats voor de foto waar ik met de monniken op sta.
   Altijd mooi meegenomen als je ook nog wat kan leren van verschillende blogs. Dat vind ik zo mooi aan het volgen van verschillende blogs.

   Verwijderen
 4. Kwam zomaar op je blog terecht omdat ik naar informatie over Sellingen en omgeving op zoek zijn. Wij denken erover om te verhuizen vanuit Edam naar Sellingen. Nou zijn wij toevallig gek op wandelen met onze honden dus jouw wandel-blog is wel heel leuk om te bekijken. :-) Prachtige fotografie ook.

  BeantwoordenVerwijderen