zondag 13 september 2015

Ruitershorntocht 12-09-2015 Muntendam


Omdat er vandaag heel wat dingen in de regio zijn ga ik vandaag slechts een wandeling van 10 km doen. De tocht is genoemd naar de sporthal Ruitershorn in Muntendam. De startlocatie is op slechts 10 minuten fietsen van mijn huis en wordt georganiseerd door Wandelsportvereniging Veendam. Ik heb deze tocht nog nooit eerder gelopen en ik verwacht een mooie tocht omdat de startlocatie vlak bij de het Natuurpark Tussen de Vennen en de Heemtuin ligt.

Omdat ik de laatste tijd veel last van mijn schouder en bovenarm heb tijdens het wandelen heeft de fysiotherapeute mijn schouder getapt. Ik kan dan ervaren of dit wat verlichting geeft. Natuurlijk is 10 km niet een afstand die ik meestal loop maar de klachten beginnen al vrij snel na de start de laatste tijd.
Na de inschrijving drink ik nog een kop koffie en ga dan op pad.
Wanneer ik ongeveer 1 km gewandeld heb kom ik tot de ontdekking dat ik mijn fiets niet op slot gezet heb en ik besluit om toch maar even terug te gaan.

Het is nog wat heiig weer maar niet echt koud of kil en ik heb daarom ook slechts een dun fleece jasje aan.


Natuurpark Tussen de Venen dateert van 2005 en heeft een oppervlakte van 40 hectare. Het is in bezit van Staatsbosbeheer. Dit gebied was voormalig landbouwgrond en is afgegraven en verschraald. Het is spiegelbeeldig aan het natuurontwikkelingsgebied ingericht met vijvers en reliëf. Hier wordt echter wel ingegrepen in de natuur. Een deel van het gebied wordt begraasd met geiten en schapen om het open te houden. Een ander deel wordt ontwikkeld tot prehistorie.In ruim 20 jaar tijd heeft het ontwikkelingsgebied zich ontwikkeld van kaal zand tot een gevarieerd landschap met kleurrijke mossen, open zandstukjes waar solitaire graafbijen en loopkevers zich helemaal thuis voelen, droge en natte heidevegetatie met verschillende struik- en boomsoorten.

In het gebied bevindt zich een “nieuwe ruïne”. Hier maken verschillende planten en dieren gebruik van.


Ondanks dat ik aan een georganiseerde wandeltocht deel neem kom ik nauwelijks wandelaars tegen en ik geniet erg van het prachtige natuurgebied.


Ik kom op het Henk Faber pad, volgens mij het enige pad in het natuurgebied wat een naam heeft.
Faber heeft duizenden kinderen en volwassenen naar de natuur leren kijken en de natuur leren ontdekken. Hij kende het natuur- en educatiecentrum De Heemtuin en natuurpark Tussen de Venen op zijn duimpje. Faber wist alles van vogels, planten, dieren, waterbeestjes en braakballen. Henk Faber kon omschreven worden als een echte "groene" man, volgens zijn kinderen.


Ik kom nu bij de Heemtuin en het bezoekerscentrum. Midden jaren negentig is begonnen met de bouw van een duurzaam gebouwd bezoekerscentrum in de vorm van een bij en de aanleg van een cultuurtuin rondom dit gebouw. In een deel van de tuin is de zogenoemde kruidentuin, aangelegd in de vorm van een vlinder en beplant met geneeskrachtige kruiden, verfkruiden en een vlinderborder. Verder zijn er een koude kas en een moestuin met oude groentes. Ook zijn er twee educatieve tuinen voor kinderen: de kleuter-ontdek-tuin en de kleine beestjestuin. Daarnaast biedt de natuurspeelplaats kinderen de mogelijkheid om creatief te spelen met zand, water, steen en hout.De route gaat nu naar de bebouwde kom van Muntendam en via een Nieuwbouwwijk gaat het naar de rust in café Het oude Gemeentehuis. Ik heb er dan 5 km opzitten. Je kunt er wel rusten op het terrasje buiten maar het café zelf is gesloten. Voor mij geen ramp want bij 10 km heb ik geen rust nodig maar als je 25 km loopt is het wel prettig al is het alleen maar om even van het toilet gebruik te maken.


Er volgt nu een stuk over een graspad langs het water. Dit zijn nu net altijd de paden waar ik heel snel mijn voet verzwikt maar deze keer gaat het prima ondanks dat het gras er niet zo kort is. 


Ik word door een aalscholver en het paard nagekeken want het is tenslotte geen pad waar nu zo vaak mensen overheen komen.Wanneer ik bijna aan het eind van het pad ben kom ik in gesprek met een wandelaar en we lopen een stukje samen op. Wanneer we een stukje in het Natuurgebied De Wiede gelopen hebben scheiden onze wegen zich want er is hier een splitsing. In dit natuurgebied slingeren waterlopen.
Dit is nog een vrij ongerept deel van het stroomgebied van de Oude Ae (MenterA of Munter A). Omdat ik de 10 km loop loop ik slechts aan de rand van dit natuurgebied.


Wanneer ik uit het Natuurgebied ben gaat het het eerste stukje nog goed maar dan ben ik opeens de route kwijt. Omdat ik eigenlijk vlakbij woon en op de routebeschrijving zie dat ik bij een bepaald bord links af moet loop ik daar dan maar heen. Gelukkig kom ik dan ook weer de pijlen tegen. Ik kom nog door een mooi stukje park. 


En niet veel later kom ik weer in het Natuurpark Tussen de Venen en dan na ongeveer een kilometer kan ik mee afmelden in het sportcentrum.

Het was een mooie tocht en ik wist al wel dat het Natuurpark mooi is. Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat ik daar eens vaker naar toe zou moeten gaan. Ook de heemtuin zou ik eens wat beter moeten gaan bekijken.
Mijn GPS gaf aan dat ik 12,4 km gelopen heb. Ik heb van mijn schouder minder last gehad dan bij de vorige tochten, dus wanneer ik de Tocht om de Noord loop zal ik waarschijnlijk ook mijn schouder wel laten intapen. Voor mij was het ideaal wandelweer.

10 opmerkingen:

 1. Tapen helpt, Noortje, kon je 'm ook makkelijk verwijderen, zonder je huid te beschadigen ? Moet je dan elke tocht terug naar de therapeute ?
  't Is de weer de moeite om virtueel met je mee te wandelen. Natuur is toch mooi hé.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ik ga wekelijks al een tijdje naar de fysiotherapie. Als het goed blijft zitten mag ik het er gewoon een week oplaten.
   Ja de natuur is prachtig en deze tocht was ook nog haast bij me naast de deur.

   Verwijderen
 2. Fijn dat de pijn er minder van was! Maar ik hoop wel dat je uiteindelijk ook zónder tape weer pijnvrij kunt wandelen hoor!
  Een prachtige tocht was het zéker.. en dat maar op zó'n korte afstand van je huis..! Daar zou ik absoluut eens wat vaker een wandelingetje gaan maken als ik jou was ja!
  Die rust was wel een beetje incompleet hè.. zonder mogelijkheid er wat te drinken te krijgen of naar de wc te gaan.. heb dat ook wel meegemaakt bij 10km-tochten en hoewel ik daarbij ook niet vaak een rust nodig heb, vind ik dat ze het geen rust moeten nóémen dan. Een bankje kan je zélf meestal wel vinden..!
  Ga je de Tocht om de Noord doen? heb daar mooie verhalen over gehoord, maar is voor mij helaas véél te ver weg ( en ook wel veel te lang als ik eerlijk ben hehe).
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al blij dat ik met tape met minder pijn kan lopen. Toch is het minder erg om iets aan je armen dan aan je benen of voeten te hebben als wandelaar. Ik kan tenslotte toch tochten wandelen en jij zat noodgedwongen thuis.

   Jij zou dat natuurgebied heel mooi vinden en ik zou jou daar als natuurgids bij me moeten hebben. Want er groeien daar allerlei bomen en struiken waar ik natuurlijk de namen niet van weet.
   Het gekke van die gesloten rust was ook nog dat de 25 km daar ook een rust hadden (zij hadden er daar 12,5 km opzitten)

   Ja ik ga met mijn wandelmaatje Heleen de Tocht om de Noord doen. Wij doen 2 x 25. Vorig jaar had ik me ingeschreven voor 2 x 40 maar heb deze toen afgezegd omdat toen de problemen met mijn spieren begonnen. De tocht is altijd al snel volgeboekt. Ik heb er reuze zin in. Ik heb van Heleen gehoord dat het erg leuk is. Zij heeft de tocht al eerder gelopen maar toen 2x 40. Maar als je alles goed wilt bekijken dan is dat toch wel een te lange afstand en trouwens 40 km valt me denk ik ook wel heel ergzwaar om dat 2 dagen te doen.

   Verwijderen
 3. Ps.. die eend was natuurlijk wel geen eend hè, maar een aalscholver! :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het veranderd hoor. Het blijkt dat manlief me voor de gek gehouden heeft door te zeggen dat het een eend was.

   Verwijderen
  2. Haha.. wat een gemenerik! :-) of een ondeugd? :-)))

   Verwijderen
  3. Een ondeugd hoor! Hij vindt het wel grappig om me op het verkeerde been te zetten.

   Verwijderen
 4. Wat kan je eigen omgeving ook mooi zijn, nietwaar? Binnenkort doen we samen weer een tocht. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je hoeft inderdaad niet ver van huis te gaan om van natuurschoon te genieten. Gezellig om binnenkort weer eens samen een tocht te doen.

   Verwijderen