maandag 21 september 2015

Van Dam tot Dam wandeltocht 19-09-2015Ik ga vandaag de Dam tot Dam wandeltocht wandelen die door Le Champion  voor de dertiende keer georganiseerd wordt

Stichting Sportevenementen Le Champion staat sinds jaren bekend om het organiseren van sportevenementen in het algemeen en in het bijzonder van wieler- en hardloopevenementen. De Dam tot Damloop en de PWN Egmond Halve Marathon zijn de bekendste evenementen die de rijke geschiedenis van Le Champion evenementen opgeleverd heeft. In 2003 ontstond het idee om, na eerder het fietsen en hardlopen tot kunst te hebben verheven, "de wandelsport te ontdekken". Wat in Egmond aan Zee begon met een eerste test – waaraan 2.700 ‘pioniers’ aan de start verschenen – resulteerde in 2003 in de eerste Dam tot Dam Wandeltocht. De achterliggende gedachte was het bieden van een extra mogelijkheid om het Dam tot Damloop parcours ook wandelend af te kunnen leggen en een weekend lang te genieten van de unieke sfeer die zo typerend is voor de Dam tot Dam evenementen.
Le Champion stimuleert sporten voor het goede doel. In het geval van de Dam tot Dam Wandeltocht is dat de Stichting Pink Ribbon, die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker. Wandelaars die zich online inschrijven, kunnen ervoor kiezen een vrijwillige bijdrage te leveren aan de stichting


Vandaag word ik al vroeg door manlief naar het station in Groningen gebracht om de eerste trein te nemen. Deze trein naar Vlissingen is de enigste trein die rechtstreeks naar Amsterdam Centraal rijdt. Deze tocht is alleen te lopen als je je van tevoren hebt ingeschreven en dat heb ik gedaan voor de 20 km. Wanneer ik om ongeveer 8 uur in Amsterdam aankom zie ik bijna alleen maar wandelaars die zich naar de Dam begeven. Ik neem eerst nog een kop koffie in een restaurant en maak er gebruik van het toilet en dan begeef ik me naar de Dam waar ik mijn startkaart laat afstempelen.


Vlak nadat ik mijn kaart heb laten stempelen begint het opeens flink te regenen en ben ik genoodzaakt om bij het Paleis op de Dam een plekje te zoeken om te schuilen. Het ziet er niet direct naar uit dat het weer droog zal worden en ik besluit mijn regen-poncho maar aan te doen en aan de 20 km te gaan beginnen.


Ik zet de Nieuwe Kerk op de foto maar ik ben bang dat ik geen of weinig foto's kan maken want regen is natuurlijk niet zo best voor mijn camera en ik heb deze op de dag af precies een maand.
Wel jammer want de  20 km route gaat door de karakteristieke volkswijk de Jordaan en langs de Amsterdamse grachten en ik had hier graag wat foto's willen maken.
De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.
De Jordaan dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Franse woord jardin (tuin) De meest gehoorde verklaring is dat het woord is afgeleid van het Franse jardin (tuin). De Franse immigranten uit de 17e eeuw zouden de wijk Jardin genoemd hebben, omdat de meeste straten van de Jordaan naar bloemen vernoemd zijn.
Sommigen zeggen echter dat de naam is geïnspireerd door de rivier de Jordaan, het bekende water in het Heilige Land. Maar historicus Kannegieter houdt het er op dat de naam komt van het Franse riviertje de Jordanne in de Auvergne. De historicus verklaart dat de Fransen dit vervuilde riviertje vergeleken met de Prinsengracht, welke toentertijd ook al niet te schoon was.
bron:internet
Voor een mooie gevelsteen haal ik nog wel even mijn camera te voorschijn (hoewel deze niet al te scherp is) en ook om de Prinsengracht op de foto te zetten.Met het Buiksloterwegveer steek ik het IJ.
Dit veer vaart dagelijks naar de Amsterdam Noord en terug, elke paar minuten, ook ‘s nachts en de overtocht duurt ook maar even en is gratis
Het veer is voor het grootste deel gevuld met wandelaars.Gelukkig regent het niet meer en kan ik mijn poncho uit doen. De route gaat via het Florapark naar de Buiksloterbrug. Nu komen we op het gedeelte van de route waar zich de authentieke Zaanse huisjes bevinden. Hier hangen vlaggetjes bij de huizen en soms staan er ook boxen buiten waar muziek uit klinkt. Dit is ook het parcours voor de Dam tot Dam loop van morgen.


Het is de tweede keer dat ik de Dam tot Dam wandeltocht doe en ook deze keer is het weer erg gezellig ondanks dat het weer deze keer iets minder goed is dan mijn vorige keer.
Shanty koren luisteren de boel op en ook de verzorging op de stempelposten is weer prima.Ook het Pad der Spreuken van Pink Ribbon kom ik mooie levensmotto's en inspirerende quotes tegen.

Even is het weer nodig dat ik mijn poncho aan doe want het begint weer te regenen maar gelukkig is het maar van korte duur. Nu komt Zaandam in zicht en ik denk dat het niet zo erg lang meer zal duren of ik zal op het finishterrein komen maar niets is minder waar. Deze keer gaat de route nog zeker 2 km verder dan de vroegere finishlocatie door een ongezellige buurt met een slechte bestrating. Een nadeel is hier ook dat in beide richtige wandelaars lopen. Wandelaars die al op weg zijn naar het station omdat zij al gefinisht zijn en de straatjes zijn smal en er is ook verkeer. Ook de finishlocatie vind ik minder gezellig dan de Burcht waar deze vroeger was.
Ik laat mijn kaart afstempelen, de medaille wordt mijn omgehangen en mijn wandelboekje laat ik afstempelen. Dan ga ik op weg naar het station wat door de finishlocatie van nu ook op 2 km. lopen van het station ligt.


Vlak bij het station bevindt zich het Inntel Hotel. Dit hotel met de in het oog springende gevel bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in de vier kleuren Zaans groen.


Ondanks dat ik af en toe mijn poncho nodig had was het weer een mooie tocht. Jammer dat ik door het weer niet veel foto's gemaakt heb.
Gelukkig ben ik tijdens de wandeltocht niet gevallen maar deze keer gebeurde het wel in de trein op de terugreis. Bij het overstappen in Utrecht stond ik al op het trapje van de dubbeldekker trein om naar het halletje te gaan toen de trein plotseling van stilstaan weer in beweging kwam. Voordat ik het wist lag ik languit op het trapje natuurlijk kom ik net op mijn pijnlijke schouder terecht. Het leek erop dat de medereizigers meer geschrokken waren dan ikzelf.


8 opmerkingen:

 1. Hoop dat je schouder niet al te veel pijn doet van de val.
  Leuke tocht heb je gemaakt en ondanks de 'verborgen' camera toch mooie foto's hoor. Amsterdam blijft een fotogenieke stad.
  (Ik ben gezwicht en heb m'n blog weer geactiveerd.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig niet meer pijn aan mijn schouder dan anders. Ik vind Amsterdam ook altijd een leuke stad met zijn grachten etc.
   Ik ben blij dat je je blog weer geactiveerd hebt. Ik zal er snel weer eens een bezoekje brengen.

   Verwijderen
 2. Noortje toch..., eerst zo vroeg opstaan, dan starten in de regen, en uiteindelijk vallen... ! Hopelijk geen blijvende schade !
  Toch laat je ons meegenieten van al het moois.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja soms moet je er wat voor over hebben als je in een ander deel van het land een wandeling wil gaan doen. Gelukkig geen blijvende schade aan de val overgehouden. Schouder is al een hele tijd pijnlijk.

   Verwijderen
 3. Oei meid toch.. dat had slecht af kunnen lopen.. waardeloze machinist hoor.. met een trein vol mensen zo schokkerig rijden. Had dat een poosje geleden in de bus, die was afgeladen vol en die buschauffeur reed echt belachelijk.. iedereen lag steeds bijna door die hele bus heen!
  Beetje vervelend einde aan je verder zo mooie tocht.. en ook die finish was wat minder gunstig gelegen dus.. jammer. Maar dat hotel is wel ontzettend leuk gedaan hè! En de mensen van die schuur zijn ook vast erg toffe lui haha.. om dát op je schuur te zetten.. geweldig! :-))) Goed gezien van je!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja soms kunnen buschauffeurs ook al optrekken voordat je zit dat vind ik ook altijd zo vervelend. Het was wel jammer dat ik mijn camera i.v.m het weer niet steeds bij de hand had. Ik heb daarom ook maar weinig foto's gemaakt.
   Ja die tekst op de schuur vond ik ook heel leuk. Wel een wonder dat ik dat zag.

   Verwijderen
 4. Noortje kom je persoonlijk bedanken voor je lieve wensen bij MizzD. Ach zo heb ik werkelijk een prachtig blog met foto's ,nu ook leren kennen. En mooi zijn ze zeker, daar kan je gerust van op aan. Nog veel succes hiermee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan hoor! Ik lees ook altijd je reacties bij Mizzd want je bent een trouwe bezoekster van haar blog niet?

   Verwijderen