maandag 4 juli 2016

Bezoek Delfsail 01-07-2016


Na zeven jaar is het dan weer zover.  De zesde editie van DelfSail is van start gegaan. DelfSail, het andere Sail-evenement van Nederland, ook wel de Sail met het “warme hart” genoemd door de stichting van DelfSail. DelfsSail wordt gehouden van 29 juni tot 3 juli. De Sail ook waar bijzondere aandacht wordt besteed aan de internationale bemanningen die de provincie Groningen bezoeken. Daaronder zijn veel trainees – jongeren tussen de 15 en 25 jaar – die met hun reis een levensavontuur aangaan en de kans krijgen om te werken aan persoonlijke ontwikkeling, internationale vriendschap en onderling begrip!
Op woensdag middag- en avond 29 juni 2016 lagen de deelnemende schepen in de Eemshaven. Hier vond hét opening-spektakel van DelfSail plaats. Donderdagochtend 30 juni 2016 gingen de schepen in een Parade of Sail (de Sail In) naar Delfzijl en liggen hier afgemeerd tot zondagmiddag 3 juli waarna ze weer in een Parade of Sail (de Sail Out) zullen vertrekken . 

Manlief en ik besluiten, omdat het weer vandaag redelijk, is om er nu heen te gaan. Mede ook omdat we denken dat het er zaterdag en zondag wel heel erg druk zal worden en misschien is het weer dan ook wel slechter dan vandaag want de weersverwachtingen voor het weekend zijn nu niet bepaald optimaal voor zo'n groots buitengebeuren.
We vertrekken bijtijds omdat we ook een rondvaart in de haven willen maken en we hopen dat we hiervoor dan niet erg lang in de rij hoeven te staan.Als we de auto geparkeerd hebben gaan we al direct op weg naar de kassa voor de rondvaart en zien we de verschillende tall ships al liggen. We hebben geluk de boot voor de rondvaart vertrekt over een paar minuten en we kunnen gelukkig mee.


Ik vind het heel leuk om de boten vanuit de haven te zien. 


Als we na ruim een uur weer aan wal stappen gaan we natuurlijk nog wel langs alle boten die ook vanaf de wal te zien zijn en de kraampjes die er op de kades staan.Natuurlijk ontbreken de verschillende shanty koren ook niet op zo’n evenement en we blijven er dan ook een poosje staan om van hun vrolijk gezang te genieten.

We komen er ook nog een soort advertentie tegen waarop staat dat je voor € 340,- van Delfzijl mee naar Antwerpen zou kunnen varen. Mijn persoonlijk lijkt het niet zo geweldig maar als je zou willen ervaren hoe het op zo’n schip toegaat dan is het natuurlijk wel heel leuk.
Op de kade is er een Nautische markt, nautisch, het woord zegt het al, hier is van alles te zien en te koop wat raakvlakken heeft met water, zoals producten voor de watersport. Ook is er te zien hoe haring en paling gerookt wordt. Ook de Koninklijke Marine is aanwezig en er bevindt zich een duiker in een grote bak met water. 

Ondanks dat het weer niet echt warm en heel zonnig is genieten we wel en zijn we blij dat we al zo vroeg gegaan zijn want later staat er een hele lang rij te wachten voor de rondvaart.


Het was echt de moeite waard om er heen te gaan vooral omdat wij natuurlijk niet zo ver van Delfzijl af wonen. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de Sail in Amsterdam maar voor zo’n kleine plaats als Delfzijl is het een groots gebeuren. Iedere avonden traden er ook artiesten op. 
Jammer dat we weer jaren op de volgende DelfSail moeten wachten.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig, Noortje ! 'k Zou wel eens 'nadien' een babbel willen hebben met die jongeren...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die jongeren zullen best wel het een en ander te vertellen hebben. Het viel me op dat er met name op de Russische tall ships hele jonge mensen aan boord waren.

   Verwijderen
 2. Schitterende foto's van de schepen Noortje! Leuk om zo via jouw blogje mee te maken hoor!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Manlief vind het geweldig om schepen te bekijken en dan is dit zeker een evenement wat je niet mag missen.

   Verwijderen