dinsdag 23 augustus 2016

Vakantie op de Veluwe 26-07-2016 t/m 09-08-2016


Zoals ieder jaar gaan we ook nu, na de Vierdaagse, weer naar de Veluwe. Vooral manlief vindt het op de Veluwe veel leuker dan in de omgeving van Nijmegen.
De laatste jaren staan we op een camping in de omgeving van Voorthuizen. Natuurlijk wel op een boerencamping want die zijn meestal klein en rustig.Wij vinden het vooral heerlijk om 's avonds tegen de schemering de bossen in te gaan om wilde zwijnen en herten te spotten.
We weten ergens een Wildkijkscherm maar meestal zien we er daar maar twee of drie.


Deze keer worden we verrast want er blijken er wel meer dan twintig te lopen.

Ik vind de de jongen, die men frislingen noemt, altijd zo mooi met hun roodachtige huid met geelachtige strepen. Deze lopen van voor naar achter over de rug.
Helaas staan de zwijnen niet echt scherp op de foto. Het mooist vinden wij om zelf een zwijn tegen te komen in het bos maar ondanks het bordje met de waarschuwing om ze niet te voeren zien wij er slechts één zomaar op een bospad en deze staat helemaal wazig op de foto. Gelukkig zijn de zwijnen wel goed door de verrekijker te zien.

Het enigste zwijn dat we zomaar tegenkwamen maar helaas zeer onduidelijk op de foto 
Het weer is niet echt geweldig te noemen en daarom komt manlief met het voorstel om naar Het Nationaal Militair Museum in Soest te gaan. Het museum toont de betekenis van de krijgsmacht voor de samenleving in verleden, heden en toekomst. Tal van grote objecten zoals tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters zijn er te bezichtigen. Het museum neemt bezoekers mee in de wereld van de krijgsmacht en vertelt persoonlijke en aangrijpende verhalen van militairen en veteranen. In zes themaruimtes wordt duidelijk hoe de krijgsmacht is verweven met de wereld om ons heen. In het museum zijn de collecties van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Legermuseum uit Delft samengevoegd.
Ondanks dat ik gedacht had dat ik dit nu bepaald niet een zo geweldig museum zou vinden vind ik het er erg interessant.In het museum zijn t/m 18 oktober diverse werken van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo te bewonderen. Bijvoorbeeld het vijf meter hoge sculptuur van Tankman, de jongeman die wereldberoemd werd door in 1989 op het plein de Hemelse Vrede in Beijing demonstratief voor een tank te gaan staan. 

Op donderdag wordt er in Barneveld tijdens de vakantieperiode  "Oud Veluwse Markten" gehouden. Natuurlijk zijn er dit jaar ook weer heel veel kraampjes die allerlei koopwaar aanbieden maar ook krampjes waar creatievelingen hun soms wel heel bijzonder gemaakte spullen aan de man/vrouw proberen te brengen.
Ook is er een oude ambachtenmarkt. Deze keer kijken we bij het klompen maken, het rietvlechten en het maken van sigaren.


Tijdens het familieweekend hebben we afgesproken om zaterdag 6 augustus  naar het Streekmuseum in Strijen te gaan. We gaan eerst naar mijn broer en schoonzusje in Hardinxveld-Giessendam en daar komt mijn zusje Herma ook. Er was ons al lang gevraagd om eens in het museum langs te komen om te kijken naar het harmonium wat we als kinderen aan het museum geschonken hebben na het overlijden van onze ouders.


In het museum zie ik veel dingen die me doen denken aan het huis van mijn Opa en Oma, zoals de aanrecht, de Keulse potten, het oude wandmeubel, de W.C. etc. Later gingen ze in een moderner huis wonen.

Maar we komen voor het Harmonium en het is toch wel vreemd om het hier zo te zien. Er is nauwelijks plaats voor en ik kan me niet anders herinneren dat het thuis een ruime plaats had in de "mooie" kamer. Mijn moeder heeft het als kind gekregen van een oudtante dus het is al heel oud.
Toch zijn wij als kinderen blij dat het een plaatsje in het museum heeft want  bij niemand van de kinderen past het bij het interieur in huis.


Ondanks dat we deze twee weken niet al te best weer hadden en er aardig wat regen viel hebben we ons geen minuut verveeld. We hebben o.a. ook nog het Zandschulpturen Festival in Garderen bezocht maar daar maak ik een apart verslag over.

Een waterpomp op het kerkplein in Epe


De hei begint al mooi in bloei te komen

4 opmerkingen:

 1. Uniek, Noortje, wilde zwijnen en herten spotten, als je er zoveel te zien krijgt !
  Oude ambachten, altijd mooi.
  Heel speciaal, zo'n museum vol 'ouds'. Mooie schenking van/door jullie !
  Fijne vakantie, wahw !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Je ziet 'm niet goed staan'..??? je ziet dat zwijntje hartstikke goed staan! Zó leuk om zoiets tegen te komen hè, dat hebben wij op vakantie wel gemist.. enkel een paar eekhoorntjes aan 'wild' dat we zagen.
  Ben heel erg tégen oorlog, maar ben zelf ook al wel in diverse oorlogsmusea geweest hoor.. we moeten immers léren van het verleden hè.. en het zou eigenlijk ook voor altijd tot het verleden moeten behoren, maar ja..
  Het streekmuseum in Strijen..? ben wél eens in dat van Heinenoord geweest, maar dat kwam omdat m'n goede vriendin haar ouders heel lang in de boerderij woonden waar men dat in ondergebracht heeft. Heeft elk dorp in de HoekseWaard een eigen streekmuseum? hehe.
  Mooi dat harmonium, maar inderdaad: het staat een beetje in een hoekje gepropt. Misschien wordt de opstelling nog eens veranderd, dat weet je niet hè.
  Oooh.. was je weer in Garderen ook? ben héél benieuwd naar je foto's daarvan! :-)
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wij worden altijd lyrisch als we "wild" zien. We gaan regelmatig min of meer op safari als we op de Veluwe zijn. Vroeger deden we dat ook al met onze ouders. Mijn vader wist altijd de juiste plekken te vinden waar veel zwijnen te zien waren in de schemering.
   Ja in Heinenoord is ook een streekmuseum. Niet iedere plaats in de Hoekse Waard heeft een streek museum hoor!
   Manlief had eerst niet zoveel zin om de zandschulpturen te gaan bezichtigen maar vond het achteraf ook heel mooi en kunstig gedaan.

   Verwijderen