maandag 29 augustus 2016

Bezoek ’t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen 01-08-2016Tijdens onze vakantie staat een bezoek aan 't Veluws Zandschulpturen Festijn op het programma.
Bij de Beeldentuin in Garderen wordt het dit jaar alweer voor de achtste keer gehouden.
Het thema van dit jaar is: De wereld van Rien Poortvliet.Rien Poortvliet zag zichzelf als een tekenend verhaalverteller. Zijn tekeningen vertellen voor het grootste deel het verhaal, hooguit in combinatie met een kleine titel of opschrift. Zeer treffend wist Rien Poortvliet een ree, een wild zwijn of een vos in actie neer te zetten. Al twee keer eerder bezocht ik dit festijn. Vorig jaar met mijn blogvriendin Mizzd. Dit jaar vergezelt manlief me. Het is dat ik er zo graag naar toe wil want het staat nu niet bepaald op zijn verlanglijstje.
Ik vind het thema van dit jaar geweldig want ik heb heel veel boeken van Rien Poortvliet.Ook is er extra aandacht voor De Kabouter want deze viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum.
Het boek Leven en werken van de Kabouter is in 1976 gemaakt door de Rien Poortvliet en tekstschrijver Wil Huygen. De tekeningen van Poortvliet en de tekst van Wil Huygen hebben na 40 jaar nog steeds niet aan kracht, humor en originaliteit ingeboet. Ook dit spreekt me extra aan om er heen te gaan want ik ben gek op kabouters en ik heb ook een paar grote en enkele kleine Rien Poortvliet kabouters in de tuin staan of hangen. 

Buiten in de beeldentuin zijn de appels nu beschilderd met gezegdes en kabouters.


Buiten is aan de schulpturen wel te zien dat er deze zomer nogal veel regen gevallen is want sommigen zijn wel ietsje beschadigd.


Een tafereel uit het boek Jachttekeningen (voor mij het minst mooie boek) 

Uit het boek "De Vossen hebben Holen"Uit het boek de Ark van Noach, of Ere wie ere toekomt

In één van de overdekte ruimtes zijn 40 zandsculpturen die stuk voor stuk een spreekwoord of gezegde uitbeelden. Gelukkig vind ik dit minder moeilijk dan vorig jaar toen het kinderliedjes waren.
Als Mizzd er toen niet bij geweest was had ik er niet veel geweten.

De appel valt niet ver van de boom
Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in
Een varkentje wassen
Hoge ogen gooien
Op ieder potje past een deksel
Een knoop doorhakken
Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen
Daar komt de aap uit de mouw
Een dubbeltje op zijn kant
Krokodillen tranen huilen
De poppen aan het dansen hebben
Een oude bok lust ook nog wel een groen blaadje
Aan iemands lip hangen

Terwijl manlief oplossing van de puzzel netjes overschrijft ga ik nog even de kabouters bekijken. natuurlijk zie ik er weer die ik ook wel in de tuin zou willen hebben maar manlief vind zoals het nu is genoeg. Deze keer luister ik maar naar hem hoewel het me wel wat moeite kost.


Het was dit jaar ook weer de moeite waard. Zelfs manlief vond het mooi. Het thema voor volgend jaar beloofd ook weer veel moois.


8 opmerkingen:

 1. prachtig, dat had ik wel graag willen zien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooh, het ziet er allemaal weer fantastisch mooi uit zeg! Ik wist helemaal niet dat jij zo'n fan bent van Rien Poortvliet! Ik zag bij een bezoekje aan het eiland Tiengemeten dat daar een heel museum aan hem gewijd is.. het was echter gesloten toen ik er was. Ik ken behalve de David de Kabouterboeken alleen dat van 'Woef!'.. met al die hondenrassen en met dat geweldig lieve portret van die Duitse staander draadhaar voorop.. dat boek zoek ik nog weleens op rommelmarkten hehe. Dat van dat ie in vol ornaat met de Gouden Koets mee liep, dat wist ik nog wel.. dat was me wel wat hè hehe.
  Het thema van volgend jaar lijkt me ook weer hartstikke leuk.. vooral om over te bloggen na afloop haha! Dus mocht je je man dan niet meekrijgen hou ik me aanbevolen als je gezelschap! :-)
  (btw.. ik vind dat ook hoor.. een kus zonder baard is als een ei zonder zout!!! hahaha!)
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ben een fan van zijn boeken. Het eerste boek wat ik van hem had was "Het leven en het werken van de Kabouter" Als kind tekende ik alleen maar paddenstoelen en kabouters. Ook het boek van hem "Langs het voetpad van mijn vaderen" had mijn extra belangstelling want dat gaat over Goeree Overflakkee en daar heb ik immers een hele tijd gewoond. Eerder was het museum wat aan hem gewijd was in Middelharnis.

   Dat is dan alvast afgesproken dat wij er volgend jaar weer samen heen gaan.

   Dat ei met dat spreekwoord van een kus zonder baard is als een ei zonder zout heb ik er natuurlijk speciaal voor jou op gezet. Ik had al wel gedacht dat ik daar een reactie op van je zou krijgen.

   Verwijderen
  2. Zet je je man nu meteen weer aan de kant als gezelschap bij het zandsculpturenfestival?? hahahahahhaa vindt ie dat niet erg dan?
   Maar ja, wat mij betreft is het okee hoor, die afspraak voor volgend jaar! :-D

   Oooh, is dat zo? ben ik zo voorspelbaar? :-P en dan te weten dat vriendlief nog helemaal niet zo heel erg lang z'n sikje heeft.. hij heeft niet zo heel veel baardgroei hehe.. maar ben heel blij dat ie op een gegeven moment besloot z'n sik te laten staan.. het staat 'm goed vind ik! Maar ik ben dan ook een baardengek.. heb daar zelfs weleens over gepost, lánggg geleden hahahaha!
   Groetjesss!

   Verwijderen
  3. Die afspraak voor volgend jaar staat wat mij betreft ook hoor. Manlief vindt het niet erg om mij niet te vergezellen bij dit festijn. Trouwens hem zie ik altijd en jou maar hooguit 1 x per jaar.

   Door je postjes en het al heel lang volgen van je blog denk ik je wel een klein beetje te kennen, ha,ha.

   Verwijderen
 3. Wat een Kunst weer, Noortje !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind het ook echt kunstig wat ze met dat zand kunnen.

   Verwijderen