woensdag 19 december 2018

Kerstmarkt Essen 15-12-2018

De laatste jaren bezoeken Manlief en ik altijd de Kerstmarkt in Bremen.
Kerstmarkten en Duitsland, deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zodra de eerste adventszondag is aangebroken staan de Duitsers te popelen om samen met vrienden en bekenden een Glühwein te drinken bij één van de gezellige kerstmarkten in de stad.
Dit jaar hadden we de mogelijkheid om voor een kleine vergoeding met de personeelsvereniging van het bedrijf waar Manlief gewerkt heeft (ondanks dat je gepensioneerd bent mag je hier nog lid van blijven) een tweedaagse trip naar Essen te maken.
Het leek ons wel wat en ik had al eens gelezen dat het in Essen een mooie markt was met veel lichtjes.
Dus wij besloten mee te gaan. Aangezien wij in het Noorden van het land wonen werd onze opstapplaats Zwolle. We gingen met kleine busjes naar Zwolle waar wij bij de bus die vanuit Beverwijk kwam zouden instappen.
In Zwolle bleek dat de bus lang niet vol was (er gingen in totaal drie bussen met als beginpunt allemaal een plaats waar een sectie van het bedrijf gevestigd was) en konden wij bijna allemaal een bank voor ons zelf innemen. 
Na een voorspoedige reis kwamen we bij het Welcome Hotel aan waar het nog te vroeg was om in te checken. Voor ons geen probleem want de tassen konden in een ruimte neer gezet worden en we kregen een plattegrond en de kerstmarkt bleek vlakbij het hotel te zijn.
We kwamen eerst in een overdekt winkelcentrum waar een enorme grote winkel was die alleen maar spullen voor de kerst verkocht en waarvan de prijzen van sommige dingen wel erg hoog waren. Ik vroeg me af wie die dure spullen wel zouden kopen.
De geschiedenis van de kerstmarkten gaat terug tot de late middeleeuwen, tijdens dit soort markten kochten de bewoners  tijdens de koudste periode van het jaar in de steden en dorpen veel verse vleeswaren en andere producten die door de lage temperaturen langer houdbaar waren. Vaak waren dit de betere stukken vlees. Naast levensmiddelen boden marktkooplui ook andere zaken aan zoals speelgoed en gevlochten manden.  De marktcommissie zoals dat toen werd genoemd liet tijdens de decembermaand ook “andere” koop lui toe zoals zoetwarenverkopers en verkopers van noten zoals amandelen, walnoten en de geroosterde tamme kastanjes.

Pas sinds de eerste helft van de 20ste eeuw kreeg de kerstmarkt de betekenis zoals we deze nu kennen.
Een typische kerstmarkt ziet er vandaag aan de dag uit als een soort braderie met leuke knusse marktstalletjes. Vaak op een stadsplein of een belangrijke straat in het winkelgebied van de stad. Naast veel regionale lekkernijen tref je op de kerstmarkten ook veel handwerkers aan.
Het was goed te merken dat het zaterdag was want het was enorm druk zodat ik geen fatsoenlijke foto's kon nemen. Als we met eigen vervoer naar Bremen gaan gingen we altijd op een doordeweekse dag.
Het werd tijd om ons op te warmen met een Eierpunch. Het was die dag best koud weer maar gelukkig wel droog.
Zowel Eierpunch, als warme Glühwein en de populaire Feuerzangenbowle, een zoete vruchten bowl met een flinke scheut alcohol en vaak een suikerklontje wat d.m.v. brandy geflambeerd wordt boven de bowl, zijn echte drankjes die men als opwarmer tegenkomt op de kerstmarkten.
Ook namen we iets te eten want dat is er ook in overvloed te vinden bij al kraampjes.
De laatste jaren koop ik op de kerstmarkt altijd drie mooie kerstballen. De laatste jaren is onze boom bijna helemaal met rode ballen (nadat ik al verschillende kleuren gehad heb) en ik wil er nu graag alleen nog maar glasballen in hebben.
Traditie getrouw tref je namelijk op de vele vele kerstmarkten een winkeltje aan van Käthe Wolfart een traditioneel Duitse leverancier van kerstdecoraties welke nog uit eigen productie in Rothenburg ob der Sauber levert (de prijzen zijn wel aan de wat hoge kant helaas)

Ik wilde ook nog graag even naar een pantalon kijken in een warenhuis want dit merk is altijd €10,- goedkoper in Duitsland. Ik bofte want ik zag een afgeprijsde en er ging nog 20% extra af dat weekend.
We besloten nadat we ergens binnen wat gedronken hadden, trouwens het was niet gemakkelijk om ergens binnen en zitplaats te bemachtigen, ons te gaan inchecken in het hotel. 
Onderweg kwamen we een kleine kerstparade tegen.
 
Nadat we onze tassen op onze kamer gezet hadden gingen we weer naar de stad. Ik vind het altijd zo mooi met die lichtje op de kerstmarkt en ik had gehoopt dat het minder druk zou zijn dan 's middags maar niets was minder waar.
Het was flink koud geworden en de gevoelstemperatuur bleek onder nul te zijn. Af en toe was het wel fijn om even een winkel in te gaan. Ondanks mijn dikke jas had ik het toch wel koud.
We zagen een café restaurant wat dezelfde naam had als onze kater en ik zei tegen Manlief dat ik daar wel even iets wilde drinken en me een beetje wilde opwarmen. Het viel ook nu weer niet mee om een plaatsje te vinden maar uiteindelijk lukt het toch. Nadat ik weer opgewarmd was vertrokken we weer. Het bleef nog steeds erg druk op de markt.
Nadat ik nog een Eierpunch gedronken had waar volgens mij een flink percentage alcohol inzat waardoor ik lekker opgewarmd was besloten we om terug naar ons hotel te gaan.
Ondanks dat onze kamer aan de straatkant lag hadden we een goede nachtrust en 's morgens was er een uitstekend ontbijtbuffet. 
Om 11 uur vertrokken we. Onderweg, en trouwens ook in Essen zelf, was te zien dat het die nacht een beetje gesneeuwd had. Onderweg werd de bus nog aan gehouden. De chauffeur moest papieren laten te zien zodat ze konden controleren of het bedrijf wel de benodigde, ik meen wegenbelasting, betaalt. 
Halverwege de middag stapten we ons huis weer binnen.
Ik vond het een leuke kerstmarkt en het hotel was prima, mooie kamers, dicht bij het centrum en een uitstekend ontbijtbuffet.
Ik kijk er nog met veel plezier op terug.

16 opmerkingen:

 1. Ben ook wel op de kerstmarkten in Duitsland geweest, ze staan bol van Duitse gezelligheid.
  Jullie zaten niet krap op de heenweg.
  En van gezelligheid en eten en drinken zijn de Duitsers niet vies.
  Nou je blog is een tevreden verhaal, voor herhaling vatbaar. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor kerstmarkten moet je echt wel in Duitsland zijn. Ik was vandaag in Breda het was nauwelijks een kerstmarkt te noemen het leek meer op een braderie. Er waren ook nauwelijks kraampjes.

   Verwijderen
 2. Heerlijk reisje, Noortje ! En zo mooi... ! Fijn idee ook, elk jaar drie kerstballen.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi verslag met fraaie foto's Noortje. Duitsers vieren de kerst echt uitbundig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het niet alleen komt omdat het zaterdag was dat het zoveel drukker was.. Essen is één van de meest bezochte kerstmarkten in Duitsland door toeristen uit Nederland! Volgens mij kún je niet eens naar die van Bremen met zo'n busreisje. Dus ja.. altijd druk! maar ook wel gezellig hè.. en alles prachtig in sfeer gebracht.. dat mis ik op die van Dordt altijd wel.. bijna nergens van die kersttafereeltjes gewoon om de boel in de sfeer te brengen.
  Alleen maar glasballen? hmm.. nee, er hangen bij mij ook wel veel kunststof'ballen' in hoor.. ik kijk elk jaar voor iets origineels in de boom (zo kocht ik al eens cupcakes en vogelhuisjes hehe), maar heb dit jaar niks kunnen vinden.. niet in het rood in ieder geval.. en ja, mijn boom is dus ook rood.. altijd al zo geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trouwens wél leuk om er een nachtje te kunnen blijven.. 's avonds zal het prachtig geweest zijn met die lichtjes daar! Wij moesten altijd om 16.00u weer bij de bus zijn.. dan begon het net te schemeren..!
   Mijn schoonouders zijn ook nog heel lang meegegaan met de personeelsuitjes van schoonpa z'n werk vroeger.. vind het leuk dat oud-werknemers niet vergeten worden!

   Verwijderen
  2. Bij ons in het Noorden gaan er wel busreisen naar de kerstmarkten maar dan die in het noorden van Duitsland zijn zoals bv Leer, Papenburg, Oldenburg en Bremen. Wij gaan meestal naar Bremen maar dan wel met de eigen auto. We komen dan in de middag aan en gaan pas laat weer weg als de bussen al lang vertrokken zijn en het zo mooi is met de lichtjes als het donker is

   Ik was vandaag in Breda nu daar was nauwelijks iets van een kerstmarkt te merken.

   Toen ik steeds van kleur wisselde van kerstballen in mijn boom had ik ook wel kunststofballen. Nu hangen er nog een paar kunststofballen onderin omdat Solo er soms mee wil spelen. Ik heb ook wel versiersels in de boom die ik als souvenirs heb meegenomen van mijn vakantiereizen en die zijn niet allemaal helemaal rood. Ik heb er die van klei gemaakt zijn en die komen uit Costa Rica. Ook heb ik er die van kleine kraaltjes gemaakt zijn, komen uit Guatemala en ik heb er zelfs die uit Oman komen hoewel de islam daar de belangrijkste godsdienst is. Ik vond het altijd een sport om in vakantielanden iets voor de kerstboom te vinden hoewel dit meestal niet lukte.
   Nu ik dus die duurdere glasballen heb blijf mijn boom rood.

   Verwijderen
  3. Och ja natuurlijk.. vanuit het noorden zullen ze ook wel met bussen naar die noordelijke steden gaan.. stom van mij! :-) Híér vandaan niet.. dat zou te lang duren denk ik hè!

   Zou er dan eentje zijn in Breda? In Dordt zul je nu ook niks meer van de kerstmarkt merken.. die blijft alleen dat ene weekend.. vind ik wel jammer, maar er zal wel niks méér te verdienen zijn als ze dat langer maken.

   Oh, ik heb van alles in die boom hangen.. ook veel gekregen. Wel een leuk idee, om daarvoor op reis te kijken, als souvenir. Die verzameling mini-kerststalletjes die ik in de Grote kerk zag zal ook wel vaak op vakantie aangevuld zijn geworden! :-)

   Verwijderen
  4. Er is in Breda de Kerstmarkt betoverend Breda van 14 t/m 26 december. Ik had erover gelezen vandaar dat ik er heen ging. Ik vond het meer woord dan daad helaas.

   Verwijderen
 5. Dat ziet er erg gezellig uit! EN die verklede mensen, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was inderdaad gezellig en die kleine kerstparade was inderdaad prachtig om te zien.

   Verwijderen
 6. Zo, dat is nog eens een hele onderneming, maar je ziet nog eens wat! Leuk hoor. Ik hou het dichter bij huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij ons in de buurt zijn wel leuke kerstmarkten zoals in Beerta en Bourtange heb ik gehoord waar ik overigs nog nooit geweest ben.

   Verwijderen
 7. Een gezellig bezoek en blog.
  Krijg er een kerststemming van.
  Leuk om de geschiedenis van de kerstmarkten te lezen, was me niet bekend.
  Hoe later op de avond hoe gezelliger de kerstmarkt wordt, door de verlichting :)
  Er komen veel herinneringen bij me boven. Hans

  BeantwoordenVerwijderen