Stadswandeling Kampen 23-11-2019

Omdat ik nog een vrijreizenkaartje van de NS had, wat tegen het eind van de maand verliep, besloot ik een bezoek aan de Hanzestad Kampen te gaan brengen. Kampen is een echte oude Hanzestad. Kampen ontstond in de Middeleeuwen rond 1150 alleen werd het plaatsje nog geen Kampen genoemd. Pas rond 1277 werd de stad Kampen genoemd, maar voor deze tijd in 1236 kreeg de stad al stadsrechten. De stad werd al snel een welvarende Hanzestad door de ligging op de handelsroute langs de Rijn en de Zuiderzee.
Heel lang gelden was ik al eens ik Kampen geweest maar ik wist er niet meer zoveel van.
Ik was nu genoodzaakt om op de fiets naar het station te gaan en daar mijn fiets neer te zetten (anders bracht Manlief me altijd naar het station want ik ben altijd bang dat ze daar je fiets vernielen of stelen)
Na een voorspoedige treinreis arriveerde ik op het stationnetje van Kampen. 
Direct vanuit het station moest ik over de IJsselbrug om het centrum van Kampen in te gaan. 
Deze brug met "gouden wielen" verving in 1997 de oude brug over de IJssel die versleten was en ook niet meer voldeed aan de eisen van de scheepvaart. 
Al snel liep ik op het Oude Raadhuisplein, voorheen het Koeplein, het is een smal plein aan de voet van de Nieuwe Toren en het Oude Stadhuis van Kampen. De toren waar volgens de folkloristische Kamper ui-verhalen een koe aan de toren werd opgehesen om het welig woekerende gras weg te grazen. Op het plein is een bronzen standbeeld geplaatst van een koe die verlangend omhoog naar de toren kijkt.
De Toren staat op de plaats waar de kapel van het Heilige-Geestgasthuis heeft gestaan die in 1646 is afgebrand. Het is een vrijstaande klokkentoren met tegenwoordig 47 klokken en werd gebouwd in de periode 1649-1663.
In het Oude Raadhuis maakte het stadsbestuur vanaf deze plek haar besluiten bekend aan de bevolking. Maar ook misdadigers werden er aan het volk getoond. Het Raadhuiscomplex was tot 2001 daadwerkelijk in gebruik als Kamper stadhuis.
Aangezien ik niet echt een route beschrijving had voor mijn stadswandeling maar alleen wat bezienswaardigheden die ik wilde zien viel het nog niet zo mee om de verschillende dingen te vinden. 

Wat ik zeker wilde zien waren de drie stadspoorten die er tegenwoordig nog over zijn van die vele poorten die er vroeger waren.
Allereerst kwam ik bij de Broederpoort.
Ook vond ik op mijn route de Cellebroederspoort. Twee zware 15e eeuwse torens bepalen het robuuste karakter van deze poort

Tenslotte zag ik de Koornmarktspoort dit is de enige van de drie overgebleven stadspoorten die aan de IJsselkant staat. Deze poort is in de 14e eeuw gebouwd en daarmee ook de oudste van de drie. 
Deze poort is onder meer gevangenis geweest en gebruikt als huisvesting voor soldaten.
Bij deze poort stonden ook twee grappige standbeelden. 
De standbeelden zijn respectievelijk "De lantaarndrager" en "De Jongen met Vis"genaamd.
Kampen is een stad met vele kerken. Bovenstaande kerk is "De Bovenkerk" Deze gotische kerk of ook wel St. Nicolaaskerk genaamd is de belangrijkste kerk van Kampen. Al in 1250 stond hier een kerk.
Verder kwam ik op mijn wandeling verschillende kerken tegen zoals b.v. "De Nieuwe Kerk" een Nederlands Gereformeerde kerk.
Op de Broederbrug over de binnengracht Burgel ligt een steen in het plaveisel met de inscriptie "KP 7": het kerkenpunt van Kampen. "Vanaf deze plaats zou je zeven kerken kunnen zien" Zelf heb ik de steen wel gezien want anders had ik er geen foto van kunnen nemen maar ik wist toen ik in Kampen was niet wat die tegel betekende.
Wel passeerde ik de Stadsgehoorzaal en ik vind Stadsgehoorzaal veel mooier klinken dan schouwburg of theater.
Aangezien het toch wel behoorlijk fris was ging ik zo nu en dan een winkel binnen om een beetje op te warmen. 
In de vroegere Theologische Universiteit zit tegenwoordig een boetiek hotel. 
Intussen wilde ik wel wat drinken en gebruik maken van het toilet. Omdat ik ook wel zin had om iets te eten en zag dat ze een geitenkaas salade op de kaart hadden staan besloot ik hier voor te gaan.
Ik moet zeggen dat de salade heerlijk smaakte en nog geen €9,- kostte. Nadat ik weer heerlijk opgewarmd was vervolgde ik mijn wandeling weer.
Er bleek ook een Sinterklaasfestival in de stad te zijn en het deed mij goed dat er alleen maar echte zwarte Pieten waren.
Tabaksfabriek "Den Olyfandt" Hier stond al in het begin van de 16e eeuw een huis, dat in de 17e en 18e eeuw deze fraaie naam droeg. Honderden jaren was het een brouwerij, tot het in 1832 een van de eerste sigarenfabrieken van Kampen werd. In 1883 bouwde men een nieuwe sigarenfabriek die de naam “De Olifant” kreeg. Het is nu het laatste voorbeeld van de eens zo belangrijke sigarenindustrie in Kampen. De productiewijze is uniek. De 19e eeuwse gevel met de gele verblendsteen, het keper-boogfries en de dubbele deuren zijn zeer fraai om te zien. 
Ook zag ik verschillende muurschilderingen in de binnenstad.
Rond 1900 bedachten middenstanders een nieuwe manier van reclamemaken in de vorm van muurschilderingen. Deze muurreclames hadden grote gevolgen voor het stadsbeeld omdat ze op veel panden verschenen.

Waren de mensen destijds doorgaans weinig enthousiast, tegenwoordig zijn de muurreclames cultureel erfgoed. Het fenomeen van de geschilderde muurreclames kende zijn hoogtij in de periode tot 1940. Gespecialiseerde reclameschilders brachten de schilderingen meestal aan op gestucte wanden en soms direct op de baksteen. Door de opkomst van andere vormen van reclame, raken de muurreclames na de vijftiger jaren van de vorige eeuw in verval. Enkele decennia later realiseert men zich pas de waarde van dit jonge erfgoed. Zo ook in Kampen waar men – onder de titel Fresco’s van de middenstand – vanaf de jaren tachtig begonnen is met inventariseren en restaureren van de oude muurreclames. Er schijnt zelfs een wandelroute langs de Fresco’s van de Kamper middenstand verkrijgbaar te zijn bij de VVV. las ik op internet.

Wat ik ook grappig vond is dat ik bij sommige steegjes de naam van de steeg zowel op een bordje aan de muur zag en ook op een tegel aan het begin van het steegje.
Vlak aan de IJssel bevindt zich de Synagoge. Het is gebouwd in 1847 en was tot 1942 in gebruik als leerhuis. De deur aan de IJsselkant is nooit gebruikt want het is een schijndeur. De ingemetselde ronde steen aan de voorzijde herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. 
Natuurlijk waren er nog meer bezienswaardigheden te zien in Kampen maar ik vond het wel welletjes en besloot weer richting het station te gaan om aan mijn terugreis te beginnen. 

Ondanks dat de temperatuur niet zo aangenaam was heb ik wel genoten van de wandeling maar toch zou het handiger geweest zijn als ik bij de VVV een wandelroute had opgehaald. 
Ook lijkt het me prettiger om daar in het voorjaar of in de zomer een stadswandeling te doen.
De terugreis verliep ook voorspoedig en wat ook heel belangrijk was dat mijn fiets nog gewoon bij het station stond.

(Informatie die ik gebruikt heb in deze post heb ik op internet gevonden en uit InZicht Kampen)





18 opmerkingen:

  1. Heel mooi en heel goed, en dan kom je ook nog de pieten tegen! Ik hou wel van oude steden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het altijd leuk om een stadswandeling ergens te doen maar met een routebeschrijving is toch wel wat handiger.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Nou, die komt dus niet terug.. zal ik wel iets verkeerd hebben gedaan!
      Maar ik schreef dus, dat je wandelroutes van internet vaak ook op je smartphone kan downloaden, maar dat ik gewoon een route op papier fijner vind onderweg.. wij hebben dat gemerkt tijdens een wandelingetje door Nieuwpoort afgelopen zondag.. we hebben op een gegeven moment die smartphone maar gelaten voor wat ie was en zijn zomaar wat rond gaan lopen ( zo groot was het niet), maar heb wel het idee dat ik nu dingen gemist heb. Maar goed.. op een gegeven moment was het voor ons ook wel welletjes.. hehe.
      Kampen ben ik jaren geleden eens geweest, onder andere om op visite te gaan bij een oude vriendin die er woont. Het was, niet toevallig, net tijdens die Kamper Uidagen en ik heb die koe aan de toren zien hangen.. het was wel een namaak-koe dan hahahaha! Kan me er verder niet veel van herinneren en al zeker die mooie stadspoorten niet! Je zag echt veel ook al had je geen route hoor.. leukkk!

      Verwijderen
    2. Gek dat je reactie niet verscheen.Ik vind een wandelroute op papier ook veel fijner maar had er niet zo snel een op internet kunnen vinden.

      Ik wist dat van die koe niet voordat ik dat beeld zag staan voor die toren en toen heb ik het thuis op internet opgezocht.
      Kampen moet vroeger heel veel torens gehad hebben las ik en de drie die ik bezocht waren daar "slechts" van over. Ik ging eigenlijk om die toren te bekijken en ik heb ze alle drie gezien.

      Verwijderen
  3. Een heel interessant blog met fraaie foto's hoor, nooit geweten dat Kampen zo mooi is. Die reclame en uithangborden zijn geweldig om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die speciale route langs die reclameborden lijkt me ook wel leuk om eens te gaan doen.

      Verwijderen
  4. Boeiend stappen, Noortje, heel veel moois onderweg.
    En een hemels geitenkaasje... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat slaatje geitenkaas ziet er wel heel erg lekker uit zeg.. en weer heel anders dan anders!

      Verwijderen
    2. Als ik tegenwoordig een geitenkaas salade neem moet ik ook altijd aan Mizzd denken want dat is bij haar ook wel een favoriet lunchgerecht.

      Verwijderen
    3. Hahaha.. nou, ik lust eigenlijk best wel veel hoor, maar met zo'n geitenkaasslaatje kun je bijna de plank nooit misslaan.. ik vind het altijd lekker en met andere dingen is dat altijd maar afwachten hè! ;-)
      Toevallig heb ik laatst een paar keer met een soepje geluncht.. is in deze tijd ook wel lekker hè! :-)

      Verwijderen
  5. O wat een prachtige foto's, die poort met die gekleurde bomen, zo jammer dan het zo ver weg is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie ook vaak bij bloggers leuke steden maar dat is voor mij dan ook te ver.

      Verwijderen
  6. een mooie stadswandeling waarbij heel wat te zien was Noortje

    heel knappe foto's heb je er gemaakt

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kampen is een leuke stad.
    Doet me aan mijn Amersfoort denken, als Hanzestad.
    Wat leuk om echte zwarte Pieten te zien, ook hier in de stad. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Amersfoort is inderdaad ook een leuke stad. Ik deed daar ooit met Mizzd een stadswandeling.

      Verwijderen