Ik trof het niet erg want ik was de week ervoor door mijn rug gegaan toen ik voor de storm Ciara een grote tuinparasol in de garage zette en de dag erop met de fiets viel omdat er een hevige windvlaag kwam. Ik had zo'n last van mijn knie dat ik zelfs met een wandelstok liep maar het hield me niet tegen om toch te gaan.
Ik moet zeggen dat het lopen met een wandelstok ook wel een voordeeltje had want zodra ik in een volle tram stapte weer er gelijk plaats voor me gemaakt.
We gingen gelijk de eerste dag er al op uit om naar de Nieuwe Kerk naar de Tentoonstelling te gaan maar toen we steeds dichter bij de kerk kwamen leek het erop dat hij gesloten was en inderdaad er hing en briefje bij de ingang.
Het bleek dat koning Willem-Alexander die dag een gedenksteen voor de schrijver Mutatuli, die 200 jaar geleden in
dezelfde stad het levenslicht zag, onthulde. We besloten daarom eerst maar koffie te gaan drinken in een restaurant naast de kerk en daarna maar naar het Klederdracht Museum te gaan.
Terwijl we daar binnen zaten kwam de regen met bakken uit de lucht vallen en we hadden geen van tweeën en paraplu bij ons. Gelukkig was het weer droog toen we na het tweede kopje koffie verder gingen.
Toen we langs het Amsterdams Museum kwamen zagen we mooie gevelstenen.
We hadden het gevoel dat we ook toeristen waren want om ons heen hoorden we nauwelijks Nederlands praten en Amsterdam is natuurlijk helemaal op de toeristen ingesteld.
Het Klederdracht Museum is gevestigd in een oud grachtenpand en dat houdt dus in veel steile trappen beklimmen en er was geen lift. Voor mij, met mijn pijnlijke rug en knie, niet echt zo handig maar ik ben toch op alle etages geweest.De expositie Kotomisi, de kracht van klederdracht, laat de koto (klederdracht) van de Afro Surinaamse vrouw zien. De dracht heeft in de loop van een eeuw een ontwikkeling door gemaakt. Heden ten dage wordt nog steeds bij speciale gelegenheden en feestdagen de koto met trots gedragen. Oorspronkelijk is de koto een samensmelting van de kleding uit West en Centraal Afrika en elementen uit de Europese mode van de 18e en 19e eeuw.
De koto klederdracht staat bol van symbolische
betekenissen. De stoffen die gebruikt worden voor de traditionele Surinaamse
kleding en angisa’s (hoofddoeken) hebben vaak een naam en krijgen daardoor
extra betekenis. Ook de bindwijze van de angisa vertelt een boodschap,
bijvoorbeeld in welke stemming de draagster verkeert.
Er werden in de verschillende kamers video's afgespeeld waarin allerlei uitleg gegeven werd over de klederdracht. Ook waren er in de kamers formulieren waar op allerlei informatie te lezen stond. Zuslief nam het op zich om de informatie voor mij voor te lezen. dit kon omdat wij steeds de enigsten waren in de kamers.
De dag erop gingen we dan naar de Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.
De Grote Suriname-tentoonstelling vertelt het meeslepende
epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden, die
samenkwamen in het land. Het is een groots verhaal dat de hele
cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de
onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een biografie van
een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika.
Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste
verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020. De geschiedenis van
Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs,
terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen. Daaruit ontstond de
ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder
mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Aandacht die het land
verdient. In een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en
kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.
Als bezoeker reis je door het land en zijn geschiedenis
en ga je langs ruim driehonderd objecten onder andere archeologische vondsten,
historische foto’s en documenten, kledingstukken, hedendaagse kunst, film- en
muziekfragmenten, sieraden en toegepaste kunst.
Ondanks dat wij E-tickets hadden duurde het wel even voordat we binnen waren. Toen we eenmaal binnen waren en een audiotour hadden begonnen we aan onze route. Het was bijzonder druk en het maken van foto's was er haast niet mogelijk. Het was heel interessant wat ik hoorde, las of zag.
Er was echt heel veel moois te zien maar doordat er zoveel mensen waren was het niet altijd mogelijk om alles heel goed te bekijken.
Dit kunstwerk maakte toch wel indruk op me. Ik vond het wel jammer dat het zo druk was bij de tentoonstelling want wilde je alles zien dan nam dit toch wel erg veel tijd in beslag.Achteraf was het maar goed dat we gisteren al naar het Klederdracht Museum geweest waren want het zou, omdat het zo druk was in de Nieuwe kerk, te veel geweest zijn voor één dag.
Na afloop namen we de tram naar het Rembrandtplein om daar nog iets te drinken met een bittergarnituur.
Zo komen we onze verplichte nummers die we op ons lijstje hadden staan afstrepen.
Ook nu weer maakte Zuslief een heerlijk maaltijd voor me klaar. Ze zegt altijd wel dat ze niet van koken houdt maar ik krijg daar altijd de lekkerste gerechten voorgeschoteld.
De laatste dag, de dag van mijn vertrek, hielden we een relaxed dagje.
's Avonds bracht mijn zusje me naar de trein en om 22 uur 45 stapte ik mijn huis weer in waar mijn kater Solo dolblij was dat ik weer thuis was.
Ik heb heerlijke en gezellige dagen bij mijn zusje gehad en niet te vergeten heerlijk gesmuld van haar heerlijke maaltijd. Het is beslist voor herhaling vatbaar.
Héérlijke dagen, Noortje, da's een zekerheid !
BeantwoordenVerwijderenEn heel apart wat jullie zagen. Zoveel moois !
Lie(f)s.
Ik vind het altijd heerlijk om mijn zusje te zien. Helaas wonen we nogal ver uit elkaar.
VerwijderenJeetje.. zallie altijd zien zou mijn moeder zeggen..! Ga je fijn een paar dagen naar je zusje, blesseer je je op twee fronten! Het zou míj ook niet tegenhouden.. voorál niet omdat je naar familie ging, da's toch altijd wel fijner als je niet helemaal 100% bent voor zo'n uitstap.. maar het zal toch behoorlijk vermoeiend geweest zijn. En dan nog al die trappen op in dat museum..! Gelukkig lukte het je toch allemaal, want dat waren wel heel interessante uitstapjes daar in Amsterdam hè.. en nog wat mooie gevelstenen gezien op de koop toe! :-)
BeantwoordenVerwijderenIk hoop wel dat je pijn ondertussen toch al een eind minder is hoor.. maar wandelen met een stokje kan inderdaad wel goed zijn.. en het heeft dus nog voordelen ook hahahaa!
Ik liet me niet weerhouden door mijn blessures. Het is helaas nog niet over maar het gaat al wel een beetje gemakkelijker. Ik gebruik nog steeds bij het lopen buiten een wandelstok en een kniebandage om mijn knie.
VerwijderenEr waren bij dat museum nog heel wat meer gevelstenen te zien.
De storm heeft je flink onderuit gehaald.
BeantwoordenVerwijderenEr zitten toch ook sociale mensen in de tram.
Was niet geplant je bezoek en koning Willem-Alexander.
Ze hebben altijd wel kleurrijke kleding aan.
Het was een mooi bezoek. Hans
@ het voordeel is wel dat de beelden prikkelend hebben gewerkt.
VerwijderenIk vond het wel vreemd dat toen ik de e-tickets bestelde dat er niet stond dat die dag de Nieuwe Kerk gesloten zou zijn.
VerwijderenWat naar dat je last van knie hebt. Door de windvlagen kun je makkelijk omvallen. Leuk dat je in Amsterdam bent geweest. Ik zie steeds bekende plekjes bij jou. Toen hadden ook dezelfde foto's van gemaakt. Museum kennen wij niet. Wel interessant museum om te zien. Kledingdrachten is zeker heel mooi om te zien.Leuke foto's geworden. Was heerlijke dagen geweest voor jou geweest.
BeantwoordenVerwijderenIk vind Amsterdam altijd een leuke stad om te bezoeken. Er is zoveel wat je er kunt doen en kunt bekijken.
Verwijdereneen prachtige en interessante verslag van beide tentoonstellingen Noortje
BeantwoordenVerwijderenje hebt er een gans werkstuk van gemaakt, waarvoor dank
tegenslag met de storm, hopelijk ben je gauw weer beter
prettige dag
Ik vind het altijd leuk om later thuis nog wat info op te zoeken.
VerwijderenMet de blessures gaat het een ietsje beter gelukkig.