Een paar dagen uit logeren 17-01 tot 21-01-2020

Maandagmorgen 17/1 vertrok ik naar mijn broer en schoonzusje om er een paar dagen te gaan logeren. Zij wonen in Hardinxveld- Giessendam. 
Hardinxveld is een van de oudste nederzettingen in de Alblasserwaard, die tijdens de tiende en elfde eeuw werd ontgonnen. Het plaatsje Hardinxveld is ontstaan aan de monding van het veenriviertje de Giessen in de Merwede. Hardinxveld was een nederzetting van belang, want het had in 1105 al een kerk. Giessendam was een jongere nederzetting, ontstaan bij een dam in de Giessen. Hardinxveld-Giessendam dateert van 1957, toen de dorpen Giessendam en Hardinxveld werden samengevoegd.
Van de zeventiende tot begin twintigste eeuw leefden de inwoners van Boven-Hardinxveld voornamelijk van de riviervisserij. In 1885 werd Hardinxveld-Giessendam aangesloten op het spoorwegnet. Het werd een industriegemeente. Na de teloorgang van de visserij vonden veel Hardinxvelders een bestaan op de scheepswerven en bij aannemersbedrijven. 
Het beeld de zalmvisser (een geschenk van de scheepswerf "De Merwede") herinnert nog aan die tijd. 

Omdat Hardinxveld-Giessendam niet naast de deur is heeft een bezoek aan hen van een paar dagen de voorkeur zeker nu ik ook niet meer in het bezit van een auto ben. Het reizen met de trein vind ik geen probleem dus na een voorspoedige reis van 4 uur kwam ik op het station aan waar zij al op mij stonden te wachten.
Die eerste dag werd besteed aan het gezellig bijkletsen en wat ik ook heel heerlijk vond ze hebben een fijne relaxstoel en deze mocht ik de hele tijd tijdens de logeerdagen gebruiken.
De volgende dag was het helaas wat mistig want ik had me er op verheugd om tijdens een wandeling met mijn schoonzusje op de dijk langs de Merwede te wandelen. Helaas was het zicht maar beperkt.
Toch was het heerlijk om er te wandelen. Iets minder prettig vond ik de trappetjes die ik af en op moest bij de Peulensluis, onder de A15, om weer in Hardinxveld te komen.
We liepen nu weer in de bebouwde kom en mijn schoonzusje zei dat we bij de buurman een kopje koffie zouden gaan drinken. 
Ik dacht eerst de Buurman? Maar dit blijkt een 100% non-profit koffiehuis te zijn die met een enthousiast team van vrijwilligers de hele week de beste koffiespecialiteiten, lekkerste taarten, tosti's, ijsjes en nog veel meer maken.

De ultieme drijfveer is de wens om “een goede buur” te zijn voor mensen dichtbij en ver weg. En hoe wordt je een goede buur? Volgens hen is dat - in theorie -  vrij eenvoudig: door te delen! Delen in tijd en aandacht met mensen dichtbij, maar bijvoorbeeld ook delen in middelen en contacten aangaan met mensen in nood verder weg.  “Delen dichtbij” en “delen ver weg” noemen ze dat.
Het “delen ver weg” houdt in dat de horeca-opbrengst 100% ten goede komt aan een project van “Hardinxvelders ver weg”. Projecten waar ze ook na een donatie betrokken bij blijven en contact mee onderhouden, om te blijven supporten en anderen te inspireren. Zo maken ze door lokaal actief te zijn wereldwijd een verschil in de levens van mensen die het moeilijk hebben!
Ik ben helaas vergeten om een foto te maken van de koffie en de boterkoek die we er gebruikten. 
Boven de ingangsdeur van de Nederlands Hervormde kerk zag ik  een sterk west-afwijkende houten zonnewijzer van vóór 1821.
's Woensdags kwam mijn zusje en een vriendin ook een dag op bezoek. Ik wist dit niet en het was echt een verrassing want ook haar zie ik niet erg vaak omdat zij in Amstelveen woont. Echt gezellig om zo met elkaar samen te zijn. 

Op donderdag gingen mijn schoonzusje en ik ook weer een stuk wandelen. 
Eerst een stuk door de bebouwde kom en later een stuk langs het industrieterrein. 
Ook deze keer dronken we een kopje koffie onderweg en wel bij McDonald's. Wij zijn geen McDonald's fans maar een koffie is er natuurlijk altijd wel te doen. Nu daar hadden wij echt geen spijt van want toen we afrekenden en een zeer vriendelijke man de prijs zei dachten we in eerste instantie dat hij het maar over één kopje koffie had. Nee dat was niet zo zei hij het was de seniorenprijs. Mijn schoonzusje is nog geen 65 maar voor haar werd die prijs ook berekend. Toen wij onze koffie op hadden kwam de vriendelijke man aan ons tafeltje en vroeg of wij nog een kopje van de zaak wilden.  Natuurlijk sloegen wij dat niet af. Hij zei wel dat dat niet de gewoonte was maar wij vonden het heel aardig. We dachten hij is vast de bedrijfsleider.  
Op de terugweg zag ik hier en daar al wat sneeuwklokjes uit de grond komen. We hadden ruim 6 km gewandeld.

Vrijdag ging ik in het begin van de middag weer terug naar huis. Ik heb genoten van de dagen die omgevlogen zijn. Broer en schoonzus bedankt voor jullie gastvrijheid en voor het lekkere eten wat mij iedere dag voorgezet werd. Hopelijk is het de volgende keer mooi helder weer zodat we een stuk langs de Merwede naar Gorinchem kunnen wandelen.
(al het cursieve heb ik van internet gehaald) 

12 opmerkingen:

  1. Gezellig hè zo een paar daagjes bij familie! En fijn wandelen met je schoonzusje! De verrassing, dat je zus kwam, was ook niet mis.. dat was vast ook een superdagje. :-)
    Dat deelrestaurantje ziet er goed uit op hun site en het viel me op dat ze nog prijzen hebben uit de vorige eeuw..! wow.. hoe kunnen ze dan al zóveel opgehaald hebben voor hun goede doel zeg..!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat restaurantje is zo'n goed en mooi initiatief. Vrijwilligers bakken via een rooster ook lekkers voor bij de koffie. De schoondochter van mijn schoonzusje bakt volgens rooster ook dingen voor bij de koffie. Omdat ze zo veel met vrijwilligers doen kunnen ze daardoor ook veel geld ophalen.

      Verwijderen
  2. Heerlijk, Noortje, zo'n korte vakantie ! 'De Buurman' -> mooi initiatief. Boeiend, die zonnewijzer. Wat een luxe bij McDonald's.
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'de Buurman' een lovenswaardig initiatief Noortje

    en die sculptuur is ook niet mis

    groeten


    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een mooi verslag Noortje, zo'n "buurman" is toch el handig. Was bij die relaxstoel, al dat lekkers inbegrepen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lekkers was er inderdaad bij inbegrepen maar ik heb me wel beheerst hoor, ik wilde niet te veel aankomen, hahaha.

      Verwijderen
  5. De Alblasserwaard, liggen de wortels van mijn vaderskant.
    Een mooi beeld over de riviervisserij.
    Je bent warm ontvangen.
    Een afwisselende dag. Hans

    Een hond of kat is zeker een aanwinst in huis. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door dat beeld ben ik op internet er achtergekomen dat ze er vroeger o.a. van de visserij leefden.

      Verwijderen
  6. Wat leuk dat je eruit gegaan bent geweest. Je kwam warm ontvangen.
    Wat is daar mooie omgeving om te wandelen.
    Wat jammer dat je boterkoek vergeten om foto te maken.
    Zal wel apart geweest zijn daar.
    Mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen