Een autoritje door Groningen 07-08-2020

 Mijn schoonzusje en ik wilden een paar dingen in de provincie Groningen gaan bezoeken zoals de Kluiskapel in Warfhuizen, de Mosterdmakerij in Eenrum en de Theefabriek in Houwerzijl. Daarom gingen we vrijdag 7 augustus op pad. Om een mooie route te rijden had mijn schoonzusje een route van internet gehaald. Met deze route kon je 11 bezienswaardigheden aandoen maar dat zouden wij niet doen.  
Ook deze keer hadden we zelf weer koffie meegenomen en toen we ergens een bankje tegenkwamen wat in de schaduw stond was dit een prima plek voor onze koffiestop. Het was die dag erg zonnig en ook warm dus een ideale plek voor koffie.
We kwamen langs het Sluizencomplex Aduarderzijl. De eerste sluizen in Aduarderzijl werden al vroeg gebouwd: rond 1400. De sluis, toen nog gemaakt van hout, zorgde ervoor dat het overtollige water uit het gebied rondom de stad Groningen terechtkwam in het Reitdiep. Tot de negentiende eeuw stond het Reitdiep in open verbinding met de zee, waardoor het water zo weg kon stromen. Tijdens de Sint-Maartensvloed in 1686 is deze sluis geheel weggeslagen. Tegenwoordig zijn in Aduard twee sluizen te vinden: de Aduarderzijlen, een westelijke spuisluis die werd gebouwd in 1706 en een oostelijke uit 1867.

Het was goed te zien dat het erg warm was want de schapen hadden de schaduw opgezocht. 
Ik ben vergeten om het huis naast het weiland op de foto te zetten. Het Waarhuis, de oude sluiswachterswoning die deel uitmaakt van het sluizencomplex op de plaats waar het Aduarderdiep in het Reitdiep stroomt. De naam van het huis is ontleend aan het woord "waar", een verouderd synoniem voor "zijl" of "sluis". Daarom heb ik een foto van internet gehaald.
foto van internet
Ons volgende bezoek was de Kluiskapel van Warfhuizen. Een paar weken geleden hadden we voor het eerst van deze kapel gehoord en ondanks dat wij niet katholiek zijn wilden we toch graag deze kapel bezoeken. 
In 2001 werd de oude kerk van Warfhuizen in een traditionele kluizenarij met kapel omgebouwd. De kerk wordt sindsdien bewoond door een officiële Rooms-Katholieke kluizenaar, die ressorteert onder het bisdom Groningen-Leeuwarden. De meeste bezoekers van de kerk komen er in het bijzonder om Maria te vereren. Dit is begonnen nadat in 2003 een levensgroot Spaans processiebeeld, de 'Bedroefde Moeder van Warfhuizen' in de kapel was geplaatst. Het beeld had een dusdanig grote aantrekkingskracht op gelovigen uit binnen- en buitenland dat de kapel een bedevaartsoord werd. Wanneer je geïnteresseerd ben in de hele geschiedenis van deze kapel klik dan op kluiskapel
In de kapel hingen aan alle wanden en ook bij het Mariabeeld votiefgaven. Men kon ook votiefgaven voor in het halletje van de kapel kopen.
Ook was het mogelijk om een zakdoek te kopen als je deze wil ruilen met Maria. 
Beiden vonden we het bezoek aan de kapel de moeite waard en tot nu toe was onze autorit nog coronaproof want in de kapel was er niemand.
Ons volgende doel van de Mosterdmakerij.
Ik was er eenmaal eerder geweest maar dat was al heel lang geleden. We keken een video waar in werd uitgelegd hoe mosterd gemaakt wordt.
Ook stonden er allerlei attributen die ze vroeger gebruikten bij het maken van mosterd.   
Natuurlijk kon je er ook Groninger mosterd kopen wat wij dan ook deden. Je kreeg er een recept voor mosterdsoep bij.  
In het restaurant namen we een kop mosterdsoep ik vind mosterdsoep altijd heerlijk dus wat kan je nu beter nemen in een mosterdmakerij dan mosterdsoep.
Er was ook een oud Hollands winkeltje waar we ook nog even een  kijkje namen.
Tegenover de mosterdmakerij was een kaarsmakerij waar we ook een kijkje gingen nemen. 
Je kon daar zelf een kaars maken maar ze hadden er ook heel veel te koop met allerlei teksten erop. Ik wilde er wel een met een bepaalde tekst maar die hadden ze niet. Mijn schoonzusje vroeg of ze die met die bepaalde tekst niet hadden maar die konden ze wel voor me maken zeiden ze. Ik heb deze besteld en deze moet ik dus binnenkort gaan ophalen.
Tussen de mosterdmakerij en de kaarsenmakerij staat Molen "De Lelie".
De Lelie is een achtkante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan zogenoemde grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens staan meestal in de bebouwde kom. Daar is namelijk meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.
Na dit bezoek besloten we om niet naar de Theefabriek te gaan maar naar Ulrum naar de kerk waar in 1834 de Afscheiding begon. 
De Afscheiding is de aanduiding van een kerkelijke beweging in het Nederland van de 19e eeuw, die uiteindelijk heeft geleid tot zelfstandige gereformeerde kerken naast de Nederlandse Hervormde Kerk. 
Omdat wij beiden toen er nog geen sprake was van de PKN tot de gereformeerde kerk behoorden vonden we het wel interessant om de kerk te gaan bezoeken waar dit begonnen was.
De vroeg 13e eeuwse kerk was waarschijnlijk gewijd aan de Heilige Catharina. In de kerk waren ooit muur- en gewelfschilderingen aanwezig, die helaas verloren zijn gegaan bij de restauratie van 1916. Deze kerk is onlosmakelijk verbonden met Ds. Hendrik de Cock die vanuit hier in 1834 de Afscheiding begon. In de jaren 1916/1917 is de kerk gerestaureerd, wat een harde restauratie genoemd wordt waarbij het uiterlijk van de kerk werd teruggebracht in wat men toen als romaanse stijl veronderstelde. De toren stamt uit de 15e eeuw, en heeft op de spits een windwijzer in de vorm van een leeuw.
Ook hier was het weer coronaproof want wij waren de enige bezoekers in de kerk.
Naast dat het coronaproof in de kerk was was het er ook lekker koel want buiten was het nu wel heel warm.
Hierna gingen we via Zoutkamp naar Lauwersoog. In Lauwersoog zijn veel visrestaurantjes en de vis smaakt hier altijd voortreffelijk. Het is net of deze direct vanuit zee op je bord komt dus we besloten om hier een lekkerbek te nemen.
Ondanks dat het heel warm weer was was het een geslaagd uitstapje. Wat ook zo fijn was was dat het echt een coronaproof uitstapje was want we hebben eigenlijk niet veel mensen gezien als wij ergens een kijkje namen.
Ik ben mijn schoonzusje dankbaar dat zij weer zo'n leuk uitstapje samengesteld had. En het briefje wat wij onderweg zagen was deze dag in tegenstelling met ons autoritje van vorige week in Friesland hier helemaal niet nodig.
 

13 opmerkingen:

  1. Ach die schaapjes! en die ene ligt nóg met z'n rug in de zon..!
    Wat een leuke trip in jullie eigen provincie.. genoeg te zien blijkbaar! En nog een flinke variatie aan hele leuke en interessante dingen ook! Bijzonder informatief daarnaast, door jouw niet aflatende opzoekwerk.. weer een pracht van een logje hoor Noortje!
    (en dat recept voor mosterdsoep.. dat ga je toch zeker weleens uitproberen? :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er was maar zo weinig schaduw dat dat ene schaap noodgedwongen in de zon moest liggen met zijn rug.
      Ja dit recept wat ik bij de mosterd kreeg ga ik zeker uitproberen. Ik maak zo af en toe weleens mosterd soep maar dit recept van die mosterdmakerij belooft wel een hele lekker soep te worden

      Verwijderen
  2. Het is een heel leuk en gezellig uitstapje geworden.
    Altijd gezellig een koffie stop aan een pickniktafel.
    Mooi de tarief van het tolgeld uit 1952.
    Zo'n mooi kapel is het bezoeken waard.
    Dat is geen mosterd na de maaltijd.
    De kerk is nog voor de eeuwigheid gebouwd. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond dat bord met die toltarieven ook zo apart. Ik vond de kapel ook echt heel mooi om te zien.

      Verwijderen
  3. Heel mooi dagje, Noortje!
    Fijne koffie-start. Heel apart gebruik in de kapel (zakdoek). Boeiend -> mosterd, kaarsen maken, een molen en zo veel meer. En een lekkere afsluiter!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was echt weer een heel mooi uitje waar ik met genoegen op terugkijk.

      Verwijderen
  4. Hallo Noortje.... geweldig dit, dit is mien Grun ja..

    geen woord Frans bij voor mij als Groningse ... en lekker eten daar in Eenrum hè

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent dus een Groningse? Ik niet hoor ik ben een Westerling. Door mijn man ben ik in Groningen komen wonen. Hij was een Groninger.

      Verwijderen
  5. Fijn om dit reisverslag te lezen. Een boeiende en uitvoerige herbeleving ( met aanvullende details) van ons gezellige dagje samen.
    Liefs GeZet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier heb jij veel creativiteit en inspiratie geademd tegelijk allerlei momenten om nooit meer te vergeten. Heel mooi verslag in beeld en woord!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was echt een uitstapje met mooie momenten. Ik probeer er thuis altijd een mooi verlag van te maken. Gebruik het weleens voor iets op te zoeken later.

      Verwijderen
  7. Dat waren toch hele mooie bezoekjes met zo een autorit. Mooie fotografie en informatief schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen