Midzomeravond-cruise 14-08-2020

In eerste instantie hadden we niet voor deze cruise geboekt maar voor de 5 Sluizen-cruise die een dag eerder zou gaan. Begin deze week kregen we een telefoontje dat er voor deze datum slechts 8 personen zich hadden opgegeven en dat het daarom geannuleerd werd. Er waren wel andere datums waarop de cruise wel voldoende deelnemers had maar dan konden mijn schoonzusje en ik niet. Er was wel een alternatief om een dag later de Midzomeravond-cruise te doen. We waren wel wat teleurgesteld maar besloten dan toch maar om deze avondcruise te doen.
We werden met een bus bij een van de opstapplaatsen opgehaald en het uitstapje was coronaproof. Bij het in en uitstappen van de bus en boot moest je een mondkapje op. In de bus waren spatschermen opgehangen en op de boot was er ruime afstand tussen de tafels en niet veel deelnemers.
Toen we aan boord waren kregen we koffie met oranjekoek. 
Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken. De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crème versiering. Op de crème versiering zijn gekonfijte vruchten of andere garneringen aangebracht.
Germaanse volkeren kenden reeds rituelen met feestkoeken.
De naam "oranjekoek" kan pas na de Middeleeuwen zijn ontstaan doordat sinaasappels pas in de 17de eeuw algemener werden in Nederland. Het oudst bekende recept stamt uit 1753 en werd vooral gebakken door bakkers rondom Leeuwarden en Heerenveen. Beide plaatsen waren residentie van de Oranje Nassaus, zodat de naam oranjekoek ook werd gelieerd aan deze familie.
Het was die dag ook weer behoorlijk warm en aangezien er geen airco op het schip was was het wel heel erg warm want er waren alleen maar plaatsen binnen in de boot. 
Omdat ik de foto's vanachter het glas gemaakt heb is dat op de foto's helaas wel te zien. 
Ik wist eigenlijk niet dat het Sneekermeer zo groot was.
Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Het Snitser Mar (Fries voor Sneekermeer) is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekendstaat als de Gravinneweg. In vroeger tijden werd bij een lage waterstand deze zandrug gebruikt om door het Sneekermeer te waden.
Het Sneekermeer bestaat uit onder andere uit het eigenlijke meer zelf, de Goëngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Prinses Margrietkanaal loopt door het meer heen.
Opvallend genoeg ligt Sneek niet gelijk aan het meer. De Houkesloot verbindt de stad met het meer. 
Dat het bij watersporters populair is was duidelijk te zien want het was er erg druk met allerlei boten.
We kwamen langs een eiland in het Sneekermeer.
Het Kolmeersland wat in de volksmond Starteiland wordt genoemd. Voorheen heette het De Sweagen. Hier starten allerlei zeilwedstrijden. Het eiland rust op een twee meter dikke veenlaag, welke zelf rust op een diluviale zandbank. Aan de oppervlakte is het veen afgedicht met een 30 cm dikke zeekleilaag.
Op een gegeven moment zagen we verschillende vrachtboten die ons voorbij voeren. Een teken dat we in het Prinses Margrietkanaal waren. 
Bij de Prinses Margriet tunnel hield de boot even stil om het diner van een cateringbedrijf aan boord te nemen. Trouwens ik was al vaker door die Prinses Margriet tunnel gekomen maar wist eigenlijk niet dat het kanaal ook door het Sneekermeer ging.
Het diner bestond uit groentesoep, een gehaktbal, boontjes, witlof met ham, appelcompote, aardappelen en ijs na. Ik moet zeggen dat het erg smaakvol was en dat vond iedereen aan boord. 
Intussen had de boot weer koers gezet naar Sneek. Het was nog steeds erg druk op het meer en wij keken naar alle vaartuigen en het landschap wat aan ons voorbij gleed.
Het duurde niet al te lang meer of we zagen Sneek al liggen en kwamen we op de Houkesloot om Sneek weer binnen te varen.
Ondanks dat het niet onze 5-Sluizencruise was geworden hebben we toch wel van dit uitstapje genoten. Alles was heel goed verzorgd en wat heel belangrijk was het was coronaproof.
(het cursief gedrukte komt uit de folder of van internet)

9 opmerkingen:

  1. Nou, een stukje varen is toch áltijd leuk hè. Je miste dan zeker het gesluisd worden, maar 5 keer..? dat lijkt me best wel veel van het goede. Dit was toch best een leuk alternatief.. met lekkere Friese oranjekoek bij de koffie.. mjamm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou die sluizen echt niet te veel hebben gevonden hoor. Ik heb vroeger een cruise gemaakt in China over de Yangtze rivier en ook al eens een riviercruise van Moskou naar St. Petersburg dat was dan wel niet één dag maar ik vond die sluizen geweldig.
      Je moet dan natuurlijk ook eens wat sluizen van Nederland doen, hahaha.

      Verwijderen
  2. Goed verslag Noortje van de Midzomeravond cruise. Alhoewel achter glas genomen zijn de meeste foto's toch best wel mooi geworden!
    We hebben weer genoten van het uitje, waren weer eens achter de geraniums vandaan en m.b.t. de sluizentocht wat in het vat zit.....
    Liefs GeZet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die sluizentocht zetten we dan inderdaad maar op ons verlanglijstje voor volgend jaar.

      Verwijderen
  3. Gelukkig dat jullie deze boottocht wél konden maken Noortje.
    Een mooi verslag, en de foto's zijn best goed geworden hoor.
    Het Sneekermeer, moet ook wel groot zijn voor het Skûtsjesilen hè?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad moet dat meer wel groot zijn maar ik had daar niet zo bij stil gestaan.

      Verwijderen
  4. Een heerlijk 'vakantie'dagje, Noortje!
    Die oranjekoek zou ik ook wel lusten, en 'k wil bijschuiven voor het diner.
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie omgeving, sluizen zijn bijzonder ik mag er graag naar kijken naar zulk vernuft. Ee hapje en zo'n vaartochtje, ja dat lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen