Bezoek Koninklijk Paleis Amsterdam 13-05-2022

Ik logeerde enkele dagen bij mijn zusje in Amstelveen en zij kwam met het voorstel om het paleis op de Dam te bezoeken. Zij was er al eens geweest en zei dat het zeker de moeite waard was. 
Het Paleis Amsterdam is één van de drie paleizen die gebruikt worden door het Koninklijk Huis. Daarnaast is het een groot deel van het jaar opengesteld voor publiek. Het Paleis werd in de 17e eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars symboliseren de macht en rijkdom van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Ook het overvloedig gebruik van marmer, ornamenten en de zandstenen gevel stralen pracht en praal uit. Vanwege de pracht en praal stond het gebouw in de 17de eeuw bekend als "Het Achtste Wereldwonder".  Het Paleis is het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de zeventiende eeuw en hiermee een van de belangrijkste monumenten van Nederland.
We maakten gebruik van een audiotour en begonnen in het hart van het Paleis, de Burgerzaal. 
De architect ontwierp deze grote zaal als ontmoetingsplaats voor alle burgers, een verlengstuk van de drukke Dam buiten en de haven daarachter. De Burgerzaal modelleerde hij naar het voorbeeld van Romeinse publieke ontmoetingsplekken, het forum en de basilica. De Burgerzaal gaf toegang tot de kantoren van het stadsbestuur en de rechterlijke macht, die langs de galerijen en op de hogere verdiepingen lagen. Hier kwamen burgers heen om hun zaken te regelen, te vergaderen, hun handelswaar te verzekeren, te trouwen en om ruzies uit te vechten. De Burgerzaal zelf, met de omliggende galerijen, was vooral bedoeld om indruk te maken.
Boven de ingang troont de Stedenmaagd, die de Stad Amsterdam voorstelt. Zij overziet de wereld en de noordelijke sterrenhemel.
Ook keek Atlas in de burgerzaal op je neer. 
De machtige Atlas kreeg ooit de straf om de hemel voor eeuwig op zijn schouders te dragen. Hier in het stadhuis, het huidige Paleis, verbeeldt hij hoe Amsterdammers hun stad als het centrum van het universum zagen. Van zijn tenen tot de top van zijn bol is Atlas ongeveer 6 meter hoog!  
Onder Atlas staat vrouwe Justitia (de Gerechtigheid), herkenbaar aan haar weegschaal, de blinddoek en het zwaard, die staan voor de balans tussen goed en kwaad, geen onderscheid tussen mensen en de straf die je zal ondergaan als je je niet aan de wet houdt. 
Toen Napoleon begin 19de eeuw Europa veroverde maakt hij zijn broer Lodewijk tot Koning van Holland. Met zijn komst veranderde het stadhuis in 1808 in een koninklijk paleis. De collectie empiremeubelen, pendules en kroonluchters herinneren aan deze tijd. Na het vertrek van de Fransen werd het paleis weer aan de Nederlandse staat teruggegeven. Koning Willem I wilde het gebouw in 1815 zijn originele functie als stadhuis teruggeven, maar het stadsbestuur vond verhuizen te duur. Sindsdien wordt het gebouw gebruikt als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis, o.a. tijdens  staatsbezoeken en voor andere officiële ontvangsten. Ook vinden er jaarlijks belangrijke uitreikingen, zoals die van de zilveren Anjer en de Erasmusprijs. Verder wordt het Koninklijk Paleis gebruikt voor zaken als de troonwisseling en Koninklijke huwelijken. 
We kwamen langs verschillende indrukwekkende zalen en salons waarvan sommigen zelfs nog gebruikt worden als er hoge gasten logeren.
In de 17e en 18e eeuw beschikten de stadhouders over een eigen kabinet of secretarie ter ondersteuning van hun diverse generaliteitsambten. Binnen deze ruimte werden belangrijke stukken bewaard waaronder correspondentie met de Staten-Generaal, militaire correspondentie en overige militaire zaken. De Secretarie heeft boven de deuren basreliëfs met verbeeldingen van trouw en stilzwijgendheid. Ze zijn gesigneerd door beeldhouwer Rombout Verhulst (1624-1698).
Zwijgzaamheid
Trouw
Wat ik leuk vond was om door het raam van de Balkonkamer naar de Dam te kijken.
Toen het Koninklijk Paleis nog stadhuis was, heette de Balkonkamer "Pui" of "Afleesplaats". Na het luiden van de klok, werden vanuit de ramen naar de drukke Dam belangrijke nieuwe wetten en verordeningen voorgelezen. Die werden vervolgens op houten borden aan de gevel aangeplakt, zodat iedereen ze kon nalezen.
Verspreid over het paleis zijn er veel mooie marmeren reliëfs te zien.
Wat ik persoonlijk het mooiste vond is De Vierschaar.
Het is het meesterwerk van Artus Quellinus en bevat het mooiste beeldhouwwerk dat in de 17e eeuw in Nederland is gemaakt. Op deze plek werden in het stadhuis de doodvonnissen uitgesproken. Die ceremonie was zo belangrijk dat veel aandacht naar de decoraties uitging. De distels, doodshoofden, medusakoppen en slangen-met-paradijsappels bepalen bij binnenkomst direct de sfeer. 
Naast levensgrote vrouwenfiguren die Schuld en Berouw verbeelden, tonen drie marmeren verhalen tegen de achterwand de belangrijkste eigenschappen van goede rechtspraak.
Bij binnenkomst in de Vierschaar zag de veroordeelde direct de schout en negen schepenen - de hoofdaanklager en de rechters - op de lange bank zitten. Achter hen zag hij drie voorstellingen van goede rechtspraak.
In de linker scene staat barmhartigheid centraal. De Griekse wetgever Zaleucus had zelf de straf op overspel bepaald: het uitsteken van twee ogen. Maar niet wiens ogen. Daarom laat hij bij zichzelf een oog uitsteken, om te voorkomen dat zijn overspelige zoon twee ogen moet missen. 
In het midden het Oordeel van de Bijbelse Koning Salomo, die door een wijze truc de waarheid in een rechtszaak wist te achterhalen. 
Het rechter reliëf (die ik helaas niet op de foto kon zette omdat er een een groep stond die een rondleiding kreeg) staat voor rechtvaardigheid. De Romeinse consul Lucius Junius Brutus laat zijn twee zonen onthoofden nadat zij een staatsgreep pleegden. Goede rechtspraak bevoordeelt niemand, ook niet het eigen bloed.  
De marmeren verhalen moesten de schout en schepenen inspireren om even verstandig en rechtvaardig te oordelen. Ze dienen tegelijk als moreel kompas voor de rechters en als belofte aan de gevangene op een eerlijk oordeel.
Ik heb lang niet alles laten zien en geschreven wat ik via de audiotour hoorde.
Ik heb werkelijk genoten van het bezoek en niet gedacht dat het er zo mooi zou zijn binnen want buiten vind ik het niet zo'n heel erg mooi gebouw.
We hadden gereserveerd om 16 uur voor een high-tea maar eerst dronken we nog wat op de Dam.
De high-tea hadden we gereserveerd in Grand Café-Restaurant 1e klas op het Centraal station. Het is een nostalgische café met mooi decor. Als we gereserveerd hadden in een modern restaurant had het wel iets afgedaan aan deze dag, haha.
afbeelding van internet
Ik vond het leuk dat er een kaketoe in het restaurant woont. Hij heeft het in de lockdown erg moeilijk gehad en heeft daarom ook tijdelijk gelogeerd in een dierenwinkel omdat hij drukte om zich heen moet hebben. Zijn baas zocht hem daar regelmatig op. Toen nu zijn baas bij hem kwam sprong hij op zijn schouder en begon te dansen, zo leuk.
Toen we na de heerlijke en uitgebreide high-tea wilden vertrekken brak er lichte paniek bij mijn zusje uit want ze was haar OV chipkaart kwijt waar nog ruim €40,- op stond. Tas en portemonnee helemaal binnenste buiten gekeerd, maar niets. Toen we van de tafel wegliepen zag ze hem opeens onder haar stoel liggen. Gelukkig maar anders was het wel een hele dure high-tea geworden.
Het was een hele gezellig dag en ik vond het bezoek aan het Paleis op de Dam zeker de moeite waard.
Ook het weer was ons gunstig gestemd en het viel me op dat er weer veel toeristen in Amsterdam waren.

14 opmerkingen:

  1. Het was zeker de moeite waard om daar heen te gaan. Ook voor ons lezers. Zo kunnen we een klein beetje meegenieten van al die pracht door je mooie foto's. Die kaketoe is inderdaad leuk. Hopelijk had het beest toch niet te veel last van de lockdowns.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk vond ik alles wat ik via de audiotour hoorde over toen het nog een stadhuis was het interessantste. Die kaketoe had het toen hij bij de dierenwinkel logeerde niet zoveel last meer van de lockdown hoewel hij zijn baasje dan niet dagelijks zag.

      Verwijderen
  2. Zag je post gisterenavond laat op de laptop al langskomen, maar dacht: die mooie dingen wil ik allemaal wel groot op het scherm van de vaste pc zien! Wauw.. het is wel bijzónder rijkelijk gedecoreerd daar zeg..! Al dat marmer.. zo'n harde steen.. moet je je indenken wat een werk dat geweest is om te beeldhouwen..!
    Die blik door het raam op de Dam is echt gaaf.. goeie foto!
    En nee, na zó'n prachtig paleis ga je natuurlijk niet bij de Mac koffie drinken hahahahaaa! Die oude stationsrestauratie ziet er ook geweldig uit (doet me denken aan die van Gent-Sint Pieters.. ook zuke mooie beschilderingen).. en die hightea ook.. mjammm! :-)
    Dat was weer een heerlijke dag met je zusje volgens mij.. eentje om in te lijsten! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je staat er heel vaak versteld van hoe men vroeger dingen voor elkaar kreeg zonder de hulpmiddelen van tegenwoordig. Ja dat beeldhouwen dat is een hele klus geweest maar het was zo mooi en ik heb er maar heel weinig van laten zien.
      Het was inderdaad een dag met een gouden randje.

      Verwijderen
  3. Mooie foto's! Volgens mij ben ik hier ooit geweest met school. Lang geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was er nog nooit eerder geweest maar ik heb van het bezoek genoten.

      Verwijderen
  4. Wat was het een leuke dag en de high tea was ....... jammie.

    Je zusje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Daar zijn wij ook naar binnen geweest. Herkenbaar dat zo ziet van binnen uit. Mooie foto's gemaakt. Het was een leuke dagje geweest. tea ziet goed uit. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die pracht en praal daar binnen is zeker het bezichtigen waard.

      Verwijderen
  6. Statig, Noortje, en wat een verwennerij na!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt een fijne dag vooral ook omdat ik mijn zusje niet zo vaak zie.

      Verwijderen
  7. Je bezoek Koninklijk Paleis in Amsterdam heb ik bijna gemist.
    Ben er zelf nog nooit binnen geweest en ben verrast van je verslag.
    Wat fijn dat je binnen ook foto's mocht maken, was op paleis Soestdijk verboden.
    Grand Café-Restaurant 1e klas op het Centraal station is ook een prettige nostalgische omgeving.
    Zou er zelf ook eens heen moet gaan. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paleis en Grand Café-Restaurant is zeker een aanrader.

      Verwijderen