Oringertocht Odoorn 28-01-2023

Zaterdag 28 januari was mijn schoonzusje zo lief om mij naar Odoorn te brengen voor een wandeltocht. Omdat ik niet meer in het bezit van een auto ben en het openbaar vervoer op zaterdag helemaal niet optimaal is is het nagenoeg onmogelijk om er dan op tijd te komen. 
Odoorn (Drents: Oring) is een plaats in de gemeente Borger-Odoorn, in de provincie Drenthe Waarschijnlijk is de naam Odoorn via Oreng of Oeringe en Odering afgeleid van een persoonsnaam. Odoorn is een esdorp en had tot ver in de achttiende eeuw uitsluitend een boerenbevolking (zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer). 
Aangezien ze ook een 5 km route hadden was dit weer eens een mogelijkheid voor me om een tochtje te gaan proberen te wandelen. Nadat ik me had ingeschreven vertrok ik voor mijn tocht. 
Trouwens langs de route stonden meerdere panelen met daarop Gedichten over de cultuur en de geschiedenis van Odoorn.
Ik passeerde een transformatorhuisje. 
Het duurde niet lang of ik liep het dorp al uit en nadat ik een tijdje op een pad had gelopen moest ik door een klaphek heen en kwam in een klein bosgebiedje.
In Drenthe komt de zandhagedis van nature alleen voor op de Hondsrug. Als je een zandhagedis wilt zien moet je zoeken op de droge heidevelden.
Zandhagedissen, en dan met name de mannen, zijn in het voorjaar op hun mooist. Om de vrouwen te verleiden trekken ze een gifgroen bruiloftspak aan en ongetwijfeld zijn de “giftigste” mannetjes het meest aantrekkelijk. In deze tijd is opvallen bij de vrouwen (voortplanting) even belangrijker dan niet opvallen (gevaar) voor de roofdieren. Na de paring zoekt het vrouwtje een zandig plekje om haar eieren af te zetten. Zonnewarmte moet vervolgens de rest doen, dit in tegenstelling tot de levendbarende hagedis waarbij de jonge hagedisjes zich in het lijf van de moeder ontwikkelen.
Op sommige plekken was het goed te zien dat het nogal geregend had de laatste tijd.
Niet veel later moest ik over/langs een heel modderig pad en als je er op liep werden je voeten er in vastgezogen. Ik zag opeens ook geen routebordjes meer en begon al te vrezen dat ik verkeerd liep. Gelukkig zag ik er uiteindelijk toch weer een maar hierna ging het mis. Ik liep een pad een heel stuk af en zou aan het einde, volgens de routebeschrijving, links moeten maar dat pad duurde en duurde maar. Ik besloot om weer terug te gaan naar het punt waar ik het laatste bordje had gezien. Gelukkig kwam daar een man uit een heel smal pad op de fiets en zei dat dat een mooi pad was. Ik dacht gelijk dat is iemand van de organisatie omdat hij elastieken om zijn stuur had hangen. Ik zei ik ben helaas verdwaald en hij zei je moet dit pad in. Wat bleek? Een of andere grapjas had een bordje omgedraaid. 
Wat ik al wel verwacht had dat ik steeds door andere wandelaars zou worden ingehaald gebeurde dan ook. Toch genoot ik wel van mijn wandeling want vooral het laatste stukje bos was heel mooi.
Nog een stukje langs de weg naar Odoorn en ik bereikte de bebouwde kom weer. Als je in Drenthe bent zie je overal wel zwerfkeien en dat is in Odoorn niet anders.
Ik zag mijn schoonzusje weer bij de start locatie en nadat ik me had afgemeld genoten we nog een poosje van een nazit in het restaurant.
Ik heb wel genoten van de wandeling maar ondanks dat het maar 5 km was kostte het me toch heel wat moeite maar het is me dan toch gelukt. Ik denk dat ik door het mislopen ruim 6 km gewandeld heb waar ik een kleine twee uur over gedaan heb dus dat is wel heel bedroevend.

17 opmerkingen:

  1. Hier is het OV ook waardeloos, maar dat is een landelijke trend denk ik. Gelukkig heb ik een auto. Hier kom je nergens zonder eigen vervoer.
    Dat transformatorhuisje is een mooie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Och, wat geeft het dat je ingehaald wordt? Mijn vader had daar een hekel aan, dus als er iemand aan kwam, ging ie veel harder lopen dan ie eigenlijk kon.. en werd dan tóch nog ingehaald natuurlijk.. niet zo slim hoor, want dan was ie na afloop afgepeigerd en had ie minder genoten van z'n tocht. Later heeft ie zich er wel meer bij neergelegd dat ie niet zo hard meer kon. Gewoon je eigen tocht lopen en genieten Noortje.. ook als het niet meer zo snel gaat, je bent er lekker uit in een mooie omgeving en het is goed voor je. Heel lief van je schoonzusje dat ze je kon brengen en halen.. maar die grapjassen die bordjes omdraaien, daar kunnen we wel zonder hè..! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat omdraaien en/of weghalen van pijlen zie je jammergenoeg vaker. Begrijp de lol daarvan voor hun niet want soms doen ze dat al wel de avond vantevoren hoorde ik eens van iemand van een wandelclub.

      Verwijderen
  3. Grapjas? Dat doe je niet, Noortje.
    Da's helemaal niet bedroevend, je deed het! Gewoon je eigen ritme volgen!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik volg mijn eigen ritme maar het wordt wel steeds langzamer.

      Verwijderen
  4. hier is het in het weekend met het OV ook bijna niet te doen Noortje

    ingehaald worden ?

    ieder op zijn ritme denk ik dan

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het vooral lastig als ik op een smal bospaadje loopt en ik word ingehaald.

      Verwijderen
  5. Het is geen wedstrijd, als jij lekker gewandeld hebt, dan is het goed! Zelf kijk ik nooit hoe lang ik wandel, ik kijk alleen naar de afstand. En de cooling down (nazit) is ook heel belangrijk, die heb je ook goed gedaan, als ik de foto’s zie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen al voor de cooling down zou ik gaan wandelen😂🤣😂

      Verwijderen
  6. Wat heb je heerlijk gewandeld. Ov hebben wij ook. Maar we gebruiken haast niet.We zitten veel thuis .... Ov moeten wel goed gaan vind ik. Het is niet altijd zo. Je hebt wel mooie omgeving kunnen maken. Prachtig!Heerlijk vietnamese loempia met bitterballen erbij. Ik vind zo erg van Solo dat niet meer is. Echt domper rot narcose. Het was prachtig poes om te zien. Sterkte... Veel te laat om te reageren. Ik was ook niet actief. Fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er nog steeds kapot van dat Solo zo onverwacht overleed.

      Verwijderen
  7. Gezellig samen met je schoonzus opstap, dat is en leuke onderbreking.
    Sjoerd zal het trafohuisje wel mooi vinden, net als ik.
    Nou dan ben je grappig om het routebordje om te draaien, kan de wandelaar fijn verdwalen.
    De nazit is ook wel lekker om te doen. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of Sjoerd dat trafohuisje wel ziet want die bezoekt mijn blog denk ik niet.
      De nazit was het allerleukste van het wandelen😀

      Verwijderen
    2. Een gezellige nazit motiveert ook weer om nog eens in de benen te gaan. :)

      Verwijderen
  8. Odoorn hebben wij een keer gelopen, maar een dag. We vonden er niets aan. Ook de B&B die we hadden was erg ongastvrij. Nooit meer doen dus. Groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb vaak in Odoorn de 4daagse gelopen maar ik en ook mijn wandelmaatjes vonden de 4daagse van Diever altijd mooier en gezelliger.

      Verwijderen