zaterdag 31 augustus 2013

Brugtocht 31-08-2013


Vandaag word ik door mijn man en schoonzusje in Groningen bij de startlocatie van wsv De Brug afgezet. Zij gaan naar een lezing over de dode zeerollen in Assen en zijn zo lief om via Groningen naar Assen te rijden.

Hoewel ze voor de 31ste keer is deze tocht organiseren is het de tweede keer dat ik deze doe. Vorig jaar deed ik deze tocht voor het eerst. Toen was ik in het gezelschap van mijn wandelmaatjes Janny en Heleen en ook Janny haar man was toen van de partij. Deze keer ben ik alleen en het is ook nu weer mijn eerste georganiseerde tocht na de Nijmeegse vierdaagse. Ik schrijf me even na 9 uur in voor de 15 km. In het boekje van Het Landelijk Wandelprogramma staat dat de start van de 15 km vanaf 10 uur is maar als ik hier na vraag wordt me gezegd dat ik toch al wel mag starten. Na een kop koffie begin ik aan mijn tocht.
Direct na de start zie ik in het parkje leuke objecten staan.
(als ik het goed heb is het door een woningbouwstichting daar geplaatst en ik vind dat wel leuk en het fleurt het parkje ook leuk op) 
Al snel kom ik tot de ontdekking dat de route in tegengestelde richting is als die van vorig jaar maar ik vind dit niet erg want het is een mooie route die om de Hoornseplas en om het Paterswoldsemeer gaat.
Ook nu verwondert het me weer dat je zo snel uit de stad al in een prachtige omgeving van de natuur zit.


De route komt ook nog over een klein stukje van het Pieterpad.

De lucht zit er even heel dreigend uit en er vallen ook even wat flinke spetters. Ik besluit om maar even onder een boom te schuilen en het duurt ook niet lang of ik kan mijn tocht weer vervolgen zonder dat ik een regenjasje aan hoeft te doen. 
Op 7.8 km is Paviljoen Friescheveen waar de rust is. Hier hou ik een rust en ga buiten op het terras zitten. Binnen vind ik het veel te warm hoewel andere wandelaars allemaal binnen zitten. Ook al ben ik alleen op pad het traditionele appelgebak bij wandeltochten bestel ik toch.


Na deze rust begin ik aan het tweede gedeelte van mijn tocht. Ook nu vallen er af en toe wat spetters maar ook nu is het niet echt nodig om regenkleding aan te doen omdat ik mooi onder de bomen loop. Ik kom langs het Scandinavische dorp (met zestien blokhutten, een Finse sauna en restaurant Het Elanderhus vormt het Scandinavisch Dorp een stukje Scandinavië aan het Paterswoldsemeer) Op het laatste stuk van mijn wandeling word ik regelmatig ingehaald door mannen die de 25 km doen.Als zij inderdaad pas om 9 uur gestart zijn lopen ze toch wel heel wat sneller dan ik.
Regelmatig zie ik het gebouw van de Gasunie en het komt steeds dichter bij een teken dat ik er bijna ben want de startlocatie ligt er niet ver vanaf.

Nog even een paar drukke wegen oversteken en ik kan mijn afmelden. Na nog even wat gedronken te hebben ga ik op huis aan. Met de stadsbus naar het station en dan met de trein naar huis.
Ook nu was het een mooie tocht. Wel moet ik er aan wennen dat ik zonder wandelmaatjes wandel. De tocht was volgens de routebeschrijving en mijn gps 14,9 km. het was prima wandelweer ondanks de paar spetten die zo nu en dan vielen. De Brugtocht is een tocht die ik zeker weer zal doen ondanks dat de route hetzelfde zal zijn. De omgeving is heel mooi om te wandelen en dat verveelt niet.2 opmerkingen:

 1. Nou Noortje..het is jammer dat ik Groningen wel een beetje heel erg ver vind voor een wandeltochtje hehe..anders kon je volgend jaar op me rekenen hoor..het lijkt me echt een heel mooie tocht ja!
  Maar wat is dat nu..'ondanks dat je alleen bent, neem je toch de appaltaart'..?? juist omdát je alleen bent moet je dat nemen..een heerlijke troost voor het alleen lopen hahahahaa! :-PPP
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Atti
  Wat een prestatie dat vele lopen. Knap hoor.
  Geniet er van, en ga zo door.

  Groetjes, Suus

  BeantwoordenVerwijderen