maandag 26 augustus 2013

NS-wandeltocht Den Haag


Vandaag vertrek ik van het hoge noorden met de trein naar Den Haag CS. Ik heb van mijn Voordeelurenabonnement van de NS nog een keuzedag die vandaag verloopt. Onlangs heb ik in de Libelle iets over de Den Haag NS -wandeltocht gelezen en er ook iets van gezien. Het leek me wel wat en daarom reis ik vandaag af naar Den Haag.

Mijn reis verloopt voorspoedig en zodra ik het station verlaat besluit ik om eerst maar ergens koffie te drinken. Hierna begin ik aan mijn wandeltocht. Op de routebeschrijving zie ik dat ik langs/in de buurt van wel 12 musea kom. Ik heb het plan om wanneer ik in Scheveningen ben ook weer terug te gaan lopen. De route is dan bijna 20 km en ik besluit daarom maar geen musea te bezoeken. Dit moet maar eens een volgende keer.

Via de Korte Poten kom ik op het Plein en langs het Mauritshuis en ga ik door een poort het Binnenhof op. Het is de eerste keer dat ik hier kom ondanks dat ik jaren in Den Haag heb gewoond.Ik verlaat het binnenhof en langs de Hofvijver ga ik richting Lange Voorhout. Op het middenpad hiervan zijn allemaal kunstwerken te zien.Ik passeer het chique hotel "Hotel des Indes" en bereik via Vos in Tuinstraat de Denneweg. In de Denneweg zie ik allerlei leuke winkeltjes maar ik ben vandaag niet in Den haag om te winkelen maar om te wandelen en ga dus snel door. Via o.a. Plein 1813 kom ik bij het Vredespaleis.


Op het plein voor de ingang van het paleis brandt een vlam waar de volgende tekst bij staat:


Ook staat er een stenen mozaïek bank met een vredesduif.


Mijn tocht voert me nu naar de Scheveningse Bosjes. Ik vind het altijd weer verwonderlijk dat je op het ene moment nog op een drukke weg in een stad staat en even later in een heerlijk rustig park ben waar het heerlijk stil is.

 Even heb ik moeite om het juiste pad te vinden maar na even mis gelopen te hebben vind ik toch weer de juiste route. Ik kom langs het Nederlands-Indisch monument waar nog veel bloemen en kransen liggen van de herdenking van 14 augustus.


Via het Westbroekpark loop ik niet veel later Scheveningen binnen en zie ik het Kurhaus voor me.


Het eerste deel van de route eindigt hier en ik heb 8 km gewandeld. De wandelroute terug zal 10 km zijn volgens de routebeschrijving dus is het tijd om een rustpauze in te lassen. 
Ik ga de boulevard op en ik zie bij een restaurant dat ze verse mosselen hebben. dat is net iets voor mij, ik ben gek op verse mosselen en waar kan je die beter eten dan aan de kust.


Het is heerlijk om even te zitten en de mosselen smaken voortreffelijk. Ondanks dat het heerlijk toeven is op het terras moet ik toch weer verder. Via de Noordkant van Scheveningen ga ik weer terug richting Den Haag CS. Ik passeer de gevangenis van Scheveningen.


Hierna volgt er, vind ik, een saai stuk over een fietspad langs de van Alkemadelaan om tenslotte  Landgoed Clingendael in te lopen. Maar hier raak ik het spoor bijster. Ik heb altijd wat moeite in parken en bossen als de route niet gepijld is. Wat is nu precies een pad en wat niet. Ik vind dit niet altijd goed te zien. Helaas weet ik niet meer waar ik precies ben maar het lukt me toch om weer richting het CS te komen. Het is wel jammer dat ik nu Het Haagsche Bosch mist maar ik ben blij dat ik opeens toch weer de gebouwen in de buurt van het station in de verte zie.


Al met al geef mijn GPS aan dat ik 20 km gewandeld heb. Het was zeker de moeite waard maar wanneer je alles goed wil zien is het toch verstandig om de route in tweeën te doen zeker als je ook weer 3 uur terug moet met de trein. Het valt me iedere keer weer op dat er in de stad zulke prachtige parken zijn waar je helemaal niet het idee hebt dat je in een stad bent.
Het was prima weer om te wandelen, af en toe zelfs al wat te warm vooral in de bebouwde kom.

1 opmerking:

  1. Ja, het is een prachtige stad, Den Haag..maar ik kom er zelden..vooral omdat er rijden met de auto een crime is (vind ík toch! hehe).Met de trein zal dat probleem wel weg zijn..misschien doe ik dat een volgend keer als er weer een Paleizentocht is? :-)
    Vind ik ook wel hoor in park en bos, dat het lastig is je route te vinden..zelfs mét pijlen ga ik dan vaak in de fout! Gelukkig kon je je orienteren op die hoge gebouwen hè.
    Mooie foto's!
    Groetjess!

    BeantwoordenVerwijderen