zondag 13 april 2014

Rode Kruis Bloesemtocht Geldermalsen 12-04-2014


Vandaag zit ik al vroeg in de trein om naar Geldermalsen af te reizen voor de Rode Kruis Bloesemtocht. Helaas moest mijn wandelmaatje Janny verstek laten gaan door een blessure maar dit weerhoudt mij er toch niet van om deze tocht te gaan wandelen want ik hoop dit jaar meer bloesem te zien dan twee jaar geleden toen wij deze tocht ook liepen.

De wandeltocht voert de wandelaar door de mooiste delen van de Betuwe en er kan maar liefst tussen acht afstanden gekozen worden, van 8 tot 40 kilometer. Een aantal afstanden is ook toegankelijk voor Nordic Walkers. Alle routes leiden dwars door boomgaarden en over terreinen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de aanleg van speciale bruggen en het openstellen van privédomeinen. Je kunt deze routes dus maar één dag per jaar wandelen. Omgeven door een bloesempracht komt je over dijken, door uiterwaarden en nog veel meer moois dat de Betuwe te bieden heeft!
Volgens de weersverwachting lijkt het een prima dag te worden om deze tocht te lopen, hoewel het tot Utrecht mistig blijft.

Wanneer ik in Utrecht overstap op de trein naar Geldermalsen bevinden zich hier alleen maar wandelaars in en als we zijn uitgestapt in Geldermalsen begeven we ons in een lange stoet naar het veiling gebouw waar de start en  finish is. Wanneer ik daar aankom stap ik gelijk van mijn besluit om de 25 km te gaan lopen af als ik zie hoe lang de rij bij de toiletten en de inschrijven is. Ik wil genoeg tijd hebben om van de route te genieten en me niet te hoeven haasten om op tijd binnen te zijn.
Route Oost heeft ook een afstand van 20 km, route Oost is voor Nordic Walkers maar ook voor wandelaars. En de vorige keer heb ik route west gelopen en dan is het wel leuk om deze keer de andere route te doen. Nadat ik eindelijk gebruik heb kunnen maken van het toilet en ben ingeschreven begin ik aan mijn tocht. In het begin gaat het heel erg langzaam, kinderen op een step, mensen met honden waarvan ze de riem erg lang hebben en er lopen zelfs dames mee op hoge hakjes. Het zal wel beter worden als er een splitsing komt. Al direct is er te zien dat er
genoeg bloesem te bewonderen valt en worden dan ook veel foto's gemaakt. De bloesemtocht staat ook bekend om de vele rustplaatsen die er onderweg zijn. Ik heb me voorgenomen om halverwege mijn tocht een rust te nemen en dat zal dan op ongeveer 10 km zijn. Als de splitsing komt voor Route Oost wordt het gelijk al een stuk minder druk en kan ik mijn eigen tempo gaan lopen wat ik toch altijd lekkerder vind. De route voert me eerst naar Tricht en daarna naar Buurmalsen om vervolgens richting Buren te gaan. vlak voor Buren buigen we af om weer terug
richting Geldermalsen te gaan. Nu kom ik ook bij de Rustplaats 't Wilgje en heb er dan iets meer dan 10 km opzitten dus tijd om de voorgenomen rust te houden. 't Wilgje is een buitensportcentrum en ik vind het een unieke locatie voor een rust. Er is veel te koop en er zijn aardig wat zitplaatsen. Wanneer ik een koffie bestel vraagt de dame achter de bar of ik ook een eigen gebakken koek er bij wil. Ik besluit deze er ook bij te nemen hoewel ik geen idee heb wat voor koek dit is. De koffie en de koek kosten samen €2,- en dat is toch niet duur als je bedenkt dat ik vanmorgen €2,10 voor een beker koffie moest betalen op het station van
Groningen. Hoewel ik lekker zit ga ik na een poosje toch verder want ik heb nog aardig wat kilometers te gaan. Ik geniet van de omgeving en van de bloesem die te zien is in de boomgaarden waar ik door heen kom.
Ik verbaas me over het feit dat er in de boomgaarden papier ligt wat zonder twijfel van wandelaars is. Zouden ze dan niet in de gaten hebben dat ze het voor velen kunnen verpesten? Want ik kan me goed voorstellen dat de eigenaren zeggen ik doe niet meer mee om mijn boomgaard open te stellen als ik als dank de schillen en de dozen krijg voor het aangenaam verpozen in mijn boomgaard.
Ik kom weer in Tricht en loop al pratend met een dame op naar de veiling. zij loopt de tocht samen met haar zus en nichtje. 
In het veiling gebouw meld ik me af en neem mijn pin met het cijfertje 2 in ontvangst. Voordat ik naar huis ga neem ik nog een beker met verse aardbeien.

Ik heb genoten van de tocht. Ik had een kleine hoop dat ik Mizzd nog gezien zou hebben want het had leuk geweest om haar eens in real live te spreken. Het zou wel een wonder geweest zijn als dit gebeurd was met meer dan 30.000 wandelaars. Het was heerlijk wandelweer en de bloesem was prachtig. Mijn GPS gaf aan dat ik 19,6 km gewandeld heb. Ondanks dat ik in totaal 6 uur reistijd nodig had was dit het beslist waard.

Het bewijs dat ik er was
De pin met het cijfertje 2

De koek die heerlijk smaakte


Dit "Hotel" stond in een boomgaard
ergens onderweg

8 opmerkingen:

 1. Ja.. echt wel jammer, maar het was dus inderdaad wel een klein wonder geweest als we elkaar gezien hadden hoor.. wij liepen weer de 'west'- route! :-D Dus alleen het beginstukje en het eindstukje hetzelfde.. en dáár was het steeds het drukste ja! Wij hebben meer pauzes nodig dan maar eentje en volgens mij zijn er op die oostelijke routes veel minder plekken opgenomen om te pauzeren dan op de westelijke.. vandaar dat wij steeds weer voor west kiezen. Maar wie weet de volgende keer dan eens oost, want dat ziet er daar ook wel heel mooi uit!
  Kleien tip voor volgend keer.. je kunt tot de vrijdagmiddag 17.00u ervóór nog via internet inschrijven.. dan hoef je in de hal niet meer in de rij en krijg je nog €1,50 korting ook! een aanrader hoor!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ps. Had het in ieder geval wél goed van die rode jas! :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik wandel altijd met een rode jas of een rode windbreaker.
   Normaliter zou ik ook online hebben ingeschreven. Mijn wandelmaatje zou dit doen maar omdat ze geblesseerd was had ze dit nog niet gedaan. Toen ze zei dat ze niet mee kon en vertelde dat ze nog niet had ingeschreven was het vrijdagmiddag en was ik niet thuis en het kon maar tot 17 uur.
   Volgens mij waren er ook wel aardig wat rustposten op de Oost route.

   Verwijderen
 3. De bloesem/bloemenpracht overlapt mekaar in jullie (MizzD en jij) blogjes, Noortje. P*r*a*c*h*t*i*g ! Ook lekkers gevonden voor weinig centen ! Een mooie tocht. Spijtig voor Janny, hopelijk komt het goed.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahaa.. vandaar dus dat je niet al ingeschreven was.. maar wij wachten soms ook weleens tot te laat hoor.. als de weersvoorspelling niet zo goed is namelijk.. de eerste keer dat ik 'm liep heb ik 25km in de regen gelopen.. dat doe ik nóóit meer! haha!
  Maar nee.. op de oostelijke routes zijn er echt beduidend minder rustposten.. maar de helft t.o.v. de westelijke routes. Het zullen er toch wel genoeg zijn, dus wie weet gaan we de volgende keer ook eens die kant op. Na 7x west is dat misschien weleens leuk haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil ik jou dan ontmoeten dan moet ik ook de route oost lopen dan heb ik meer kans om je te zien.

   Verwijderen
 5. Zo te zien was er dit jaar wel voldoende bloesem te bewonderen, dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren. Maar omdat zowel mijn vouw als mijn dochter niet op zaterdag vrij waren, hebben we dit jaar net mee kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt je gelukkig niet laten weerhouden door mijn afzeggen. Je bent goed bezig voor de 4daagse. Misschien kunnen we de volgende keer nog een poging wagen. Liefs, Janny

  BeantwoordenVerwijderen