donderdag 3 april 2014

Ruiten Aa loop 29-03-2014


Eigenlijk had ik het plan om vandaag de Meul'ndod wandeltocht in Gasselte gaan wandelen maar omdat Heleen me gisteren belde en me vroeg of ik geen zin had om de Ruiten Aa loop vandaag met haar te gaan wandelen in Vlagtwedde, die Runners Oost Groningen vandaag organiseert en waarvan zij lid is. Ik heb mijn plan met genoegen omgegooid want ik vind het toch altijd gezelliger om met een wandelmaatje te wandelen en Westerwolde is een mooi gebied om te wandelen.

Runners Oost Groningen organiseert voor de tweede keer de Ruiten Aa loop voor marathonlopers, ultralopers, sportief wandelaars en Nordic Walking vanaf sporthal de Wischmei te Vlagtwedde door het fraaie beekdal van de Ruiten Aa in Westerwolde over verharde en onverharde wegen en paden. Er kan gekozen worden tussen 18, 25 en 30 km. Om de 6 km is er mobiele verzorging.

De start is pas om 10 uur en aangezien we ruim voor tijd aanwezig zijn hebben we nog genoeg tijd om eerst koffie te drinken nadat we ons hebben ingeschreven voor de 18 km. Na de start lopen we direct al Vlagtwedde uit en komen al snel in het mooie natuurgebied van het Ruiten Aa beekdal, een beek die door het hele Westerwolde gebied meandert.
Het is wel goed opletten bij deze wandeling want we hebben alleen maar een routebeschrijving en er zijn niet zoveel wandelaars en de hardlopers zijn al vrij snel uit ons zicht verdwenen. Maar het gaat goed want na 6 km. komt de mobiele verzorgingspost in zicht. Hier houden we even een korte pauze en drinken er iets en er is ook koek en fruit te krijgen. Verder gaan we weer en we genieten van de prachtige omgeving en ik denk dit is een omgeving waarvan menigeen zou denken is dit echt Groningen? Bij Groningen denk men immers meestal aan uitgestrekte akkers, klei, dijken en een verre horizon. Maar Westerwolde, in de 'staart' van Groningen, is anders. Hier geen rechte lijnen, maar kronkelwegen, hier geen verre einders, maar intieme stukjes hei, bos of akkerland. Kronkelende beekjes en voorzichtige glooiingen in het landschap. 
Wandelmaatje Heleen
Het is gezellig om weer eens bij te praten met Heleen en voor dat we het weten is de tweede rustpost al weer in zicht. Ook hier nemen we weer wat en vervolgen we onze weg alweer snel. Het is heerlijk weer en je zou niet zeggen dat het pas eind maart is. Als we vlak bij Smeerling zijn zien we drie ooievaarsnesten en passeren we een echtpaar met verrekijkers. Op een nest zit een ooievaarspaar en we mogen door hun verrekijker kijken en kunnen we ze ook beter zien. Niet veel later komt de laatste verzorgingspost alweer in zicht en ook nu rusten we heel even. Hierna duurt het niet erg lang meer of we zien de sporthal alweer en kunnen we ons afmelden.

Het was een hele mooie wandeling door een schitterend en afwisselend natuurgebied. De tocht ging hoofdzakelijk over onverharde wegen. De verzorging was perfect. Het weer was geweldig. Mijn GPS gaf aan dat we 19,3 km gewandeld hebben en wat helemaal een vermelding mag hebben we hebben geen één keer misgelopen ondanks dat we alleen maar een routebeschrijving hadden (maar dit is de verdienste van Heleen want zij heeft zich met de routebeschrijving bezig gehouden)Verzorgingspost

2 opmerkingen:

 1. Toffe tocht, Noortje, heel mooi beschreven en voorzien van leuke foto's ! Fijn dat je 'niet' verloren liep...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me echt een heel mooie tocht geweest te zijn! En van die verzorgingsposten.. dat is altijd fijn hè!
  De Keukenhof was behoorlijk druk vandaag, maar wél heel mooi natuurlijk. Als het volgende week zaterdag ook zulk mooi weer is, ga ik zéker met de zussies ook naar Geldermalsen. Ik zal er alleen maar niet op hopen dat we jóú dan gaan zien, want in die mensenmassa lijkt me dat praktisch onmogelijk hè! hahahaa! En wij gaan de 15km.. jij vást meer! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen