"Stads" wandelen in Veendam 28-12-2014


Vandaag besluiten manlief en ik dat het weleens goed zou zijn om een stuk te gaan wandelen zo na de feestdagen wanneer je toch altijd wat meer eet dan normaal.
Ik heb nog een wandeling van wandelweg.nl die vlak bij ons huis begint en dus kiezen we hiervoor.

Deze wandeling begint bij het Veenkoloniaal museum en op weg hierna toe zien we om een boom waar in een cirkel paddenstoelen omheen staan die een laagje ijs op zich hebben.



Even verder op zien we familie zwaan en waarbij vader zwaan voor zijn gezin het ijs breekt. Grappig om dit te zien. Vader zwaan gaat steeds wat omhoog en breekt het ijs met zijn borst. Zo te zien aan het spoor in het ijs hebben ze al een heel stuk afgelegd.


Als we bij het Veenkoloniaal Museum zijn haal ik de routebeschrijving tevoorschijn en beginnen we aan onze wandeling die 6,5 km zal zijn volgens de routebeschrijving.


Van het Veenkoloniaal museum lopen we naar de Hervormde kerk die in 1660 gesticht is. Op het voetpad erheen zijn afbeelding te zien die de historie van Veendam weergeven zoals: het turf, het veen en de scheepvaart.





















Wie aan Veendam denkt, wordt niet meteen overweldigd door beelden van een bruisende havenstad. Toch heeft de veenkolonie een indrukkend maritiem verleden.
De bloeitijd daarvan ligt rond het midden van de negentiende eeuw. In het jaar 1855 hielden 235 kapiteins van zeeschepen in Veendam domicilie, vier jaar eerder was er een zeevaartschool gesticht.
De sporen van deze geschiedenis zijn vandaag de dag vooral nog terug te vinden op het ‘oude kerkhof’ bij de hervormde kerk.
Op het kerkhof zien we het graf van de vrouw van kapitein Jonker. Hij werd op een reis naar Indië vergezeld door zijn vrouw. Op de terugreis overleed zij aan boord. Kapitein Jonker wilde zijn geliefde vrouw niet in de golven van de Indische Oceaan achterlaten. Hij conserveerde het stoffelijk overschot van zijn vrouw in een vat met alcohol. Na een reis van vele maanden kon hij haar begraven op het kerkhof in Veendam.


Ook is er o.a. het graf van kapitein Hazewinkel, met een wereldbol als herinnering aan zijn reis om de wereld.


We gaan weer verder richting het Borgerswold. We komen langs het RDW gebouw, wat duidelijk te zien is aan de verkeerbordenmuur.


Vlak voor het Borgerswold passeren we na en herbouwde authentieke kapiteinshuizen van ooit. ook elders in Veendam stonden en staan ze.
































We gaan het Borgerswold in wat woud voor burgers betekent. Het is een inmiddels 450 hectare groot recreatiegebied. We blijven maar aan de rand van het Borgerswold wat het is tenslotte "Stads" wandelen.
De ophaalbrug die we zien is een replica van "Jonkers Badde" een van de laatste bruggen over het Westerdiep in Wildervank.


We komen het Borgerswold al snel weer uit en via een rustig woonwijk lopen we weer richting het centrum.
We passeren Huize Buitenwoel, ooit de residentie van Jonkheer van Beresteyn, die burgemeester was van Veendam van 1912 tot 1918. Nu zit onze dierenarts erin.

We passeren een hoek waar verschillende schoolgebouwen staan en naast de deur van een van deze gebouwen staat een schooljongen en aan de andere kant een schoolmeisje. Dit was me nog nooit eerder opgevallen. Gek toch, dat wanneer ik een beschreven wandelroute loop ik alles toch beter bekijk.


















We nemen nog een kijkje bij het hertenkamp en een wat kleiner hertje is toch wel heel erg nieuwsgierig naar ons.


We komen langs het fontein die door burgemeester Wilkens ter ere van de aanleg van de eerste waterleiding aan de burgers van Veendam is geschonken.


We komen weer bij het Veenkoloniaal museum en onze wandeling zit erop. Het was heerlijk om te wandelen ook al was het in mijn eigen woonplaats. Je bekijkt  sommige dingen dingen dan toch anders en we kwamen door straten waar we nog nooit geweest waren.
Na de wandeling smaakte de snert heerlijk.





5 opmerkingen:

  1. Oooh.. allereerst: wat een schitterende grafstenen!.. die met dat gedicht is echt super en uniek!
    Ja, leuk hoor vaak, een wandeling in eigen stad.. je kijkt altijd met andere ogen dan hè! Maar het ziet er sowieso heel mooi uit daar in jouw woonomgeving.. leuk om het eens te kunnen zien!
    En die snert... was die gewoon thuis of toch ergens in een restaurantje? :-)))
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons op het oude kerkhof staan verschillende mooie graven en mooie grafstenen. Ik zou er zo een heleboel kunnen laten zien. Ik vind het altijd wel mooi om op een kerkhof of begraafplaats rond te wandelen. Ook in het buitenland vind ik het altijd wel mooi om ze te zien.
      Die snert hebben we gewoon thuis gegeten hoor!

      Verwijderen
    2. Hallo Noortje. Mijn naam is Ares Dijkstra. Ik woon in het Borgerspark in Veendam. Vlak bij wat jij ‘Jonkers Badde’ noemt. Ik loop vrijwel dagelijks over dit bruggetje zonder mij te realiseren dat dit een replica is van Jonkers Badde. De naam staat dan ook niet op deze brug. Wel op drie andere karakteristieke bruggetjes in Borgerswold, t.w. Veenlustbrug, van Woerdenbrug en Eppingabrug. Graag zou ik willen weten hoe jij aan de wetenschap komt dat die brug zo heet. Ik ben namelijk met de gemeente Veendam bezig om hier ook een naambordje op geplaatst te krijgen, “opdat wij niet vergeten....”. Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

      Verwijderen
    3. Ik heb dit gevonden op wandelen in de veenkoloniën en dan in de route van de Stadswandeling in Veendam. Deze route stond tot voor kort op wandelweg maar die is onlongs gestopt.
      Hopelijk heb je iets aan deze info.

      Verwijderen
  2. Ook dicht bij huis kan 't boeiend zijn, Noortje ! En lekker... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen