maandag 15 december 2014

Dordtroute 09-12-2014 deel 2


Intussen zijn MizzD en ik aangekomen bij het Drierivierenpunt. Hier splitst zich de Merwede in de Noord en de Oude Maas. Terwijl we zo over het Groothoofdplein langs de terrasjes lopen zegt MizzD dat ze er iets mist en het duurt niet lang of ze weet het. De grote bomen zijn gekaapt en er staan nu hele kleine nieuwe boompjes.
We lopen nu richting  de Damiatebrug, een dubbele ophaalbrug, die in 1855 in gebruik werd genomen. Twee weken na de opening stortte de brug in, waarbij een dode en een zwaar gewonde te betreuren vielen. Twee jaar later was de brug hersteld en nu wordt de brug nog steeds gebruikt. 
Het is dus nu wel een veilige brug en zonder angst gaan we deze dan ook over. We komen nu op de Wolwevershaven. Ook hier zijn weer prachtige panden te zien.
Zoals b.v. pakhuishuis Stokholm. Dit pakhuis is gebouwd door een in Zweden geboren koopman in 1730. Dit pakhuis belette  de zakkendragers niet om van 's morgens half vijf tot 's avonds acht uur mudzakken graan de zes etages op te sjouwen.
Er is zoveel moois te zien dat ik eigenlijk ogen te kort kom.


Mijn gids laat ook nog even de straat zien waar ze geboren is en dan gaan we het fotogeniekste plekje van Dordt volgens mijn gids en ze heeft niets te veel gezegd.


We komen via de Vismarkt op de Varkenmarkt en zien hier nog een van de weinige huizen die een orgineel wapenschild heeft.

We gaan het renaissancepoortje door waarop een sluitsteen zit met twee sleutels erop. Het poortje geeft toegang tot het binnenterrein van brouwerij "De sleutel" aan het eind van de gang is een peilschaal te zien. Hierop is te zien dat Dordrecht in het verleden vaak onder water heeft gestaan. We zitten wel in buitendijks gebied. Mijn gids heeft me eerder al verteld dat de Voorstraat eigenlijk een dijk is, daarom zeggen de Dordtenaren ook dat ze de Voorstraat op gaan.


Via de Vleeshouwerstraat komen we bij de Lange IJzerenburg die we over gaan. Hier poseer ik nog even voor MizzD (foto is uit het bestand van MizzD wat zij mij toegestuurd heeft)

De Lange IJzerenbrug is, net zoals de meeste Dordtse stadsbruggen van gietijzer. De brug werd in 1856 gelegd op de plaats van een gesloopte houten brug die, hoe kan het ook anders, lange Houten brug heette. In de tijd dat de ijzeren brug werd gebouwd, voer er een pontje heen en weer: rondlopen was voor de luie 19de-eeuwse Dordtenaren te veel moeite.
We gaan de kade van de Nieuwe Haven op naar het Blauwpoortsplein waar we besluiten om bij Lunchcafé Finn's te lunchen.

Nu dat is een goede keuze want de geitenkaassalade die we bestellen mag er wezen, heerlijk en ruim voldoende! 
Voordat we onze route weer vervolgen maken we eerst nog gebruik van het toilet wat zich in de kelder van het lunchcafé bevindt. Je moet wel goed ter been zijn wil je hier naar toe kunnen want ik vind het een nogal enge smalle draaiende trap erheen. Mijn gids lijkt er geen moeite mee te hebben want die komt soepel weer boven.

Ik heb altijd moeite om een selfie te maken maar mijn lieve gids geeft me er een lesje in. Toch is de foto die hier staat niet door mezelf genomen maar door haar, wel op mijn toestel. Ik bespaar de lezers van mijn blog de foto die ik zelf gemaakt heb want daarop lijkt het net of er een giraffe uit mijn hoofd komt. We gaan even het Bever-Scheap huis bekijken. Het huis ontleent zijn naam aan de stichter Willem Bever en aan zijn vrouw Cornelia Schaap. Boven de deur is een minnende zeemeermin met een zeemeerman te zien. Maar als je beter kijkt is het toch een drama want de haren van de zeemeermin zijn kort en dat is een teken dat ze gevangen geweest is. Zeemeerminnen hebben altijd lang haar, waaraan magische krachten werden toegeschreven. Deze zeemeermin is dus vrijgelaten of ontsnapt. Het beeldhouwwerk stelt  het gelukkige weerzien voor tussen beide zeemensen.


Ook bekijken we de Catrijenepoort, uit 1652. Er zijn slechts twee stadspoorten bewaard gebleven: de mooie Groothoofdspoort die we al gezien hebben en deze eenvoudige poort.


Nu gaan we richting de Grote Kerk. We hopen dat de kerk open is zodat we er een kijkje binnen in kunnen nemen. Op weg naar Grote Kerk of Dordtse Dom vraagt MizzD of ik wil poseren met de Dom op de achtergrond. Natuurlijk doe ik dit dan heb ik bewijs dat ik er geweest ben.De kerk is open en we kunnen deze dus van binnen bezichtigen.
De Grote Kerk heeft een voorganger in romaanse stijl gehad waarvan de fundamenten bij opgravingswerkzaamheden onder het huidige gebouw zijn gevonden. De tegenwoordige kerk is opgetrokken in een vrij sobere variant van de Brabantse gotiek waarvan ze een van de meest noordelijke representanten is. Het is ook de enige grote stadskerk in het voormalige graafschap Holland die volledig in steen is overwelfd.


Het oudste deel van de tegenwoordige kerk is het Mariakoor, een kapel ten noorden van het hoogkoor die vanaf 1285 werd opgetrokken. Misschien was de verheffing tot kapittelkerk in 1367 aanleiding tot grootscheepse nieuwbouw. De kerk werd in 1457 ernstig beschadigd door een grote stadsbrand, maar vier jaar later was de schade hersteld. Rond 1470 had de kerk haar huidige vorm. De Vlaamse bouwmeester Everaert Spoorwater heeft een belangrijk aandeel gehad in de bouw. De toren, ontworpen door Antoon I Keldermans, werd gebouwd vanaf circa 1504 maar zij is nooit geheel voltooid. De kerk is voor het laatst van 1982 tot 1987 geheel gerestaureerd.

Ik vind het altijd indrukwekkend om in een oude kerk te zijn. De plafondschilderingen, de glas in lood ramen, de grafzerken in de vloer etc. Het valt ons wel op dat het erg koud is in de kerk, het lijkt wel kouder dan buiten. 
Na dit bezoek pikken we onze route weer verder op.


8 opmerkingen:

 1. Oooh.. het duurde even eer je eraan begon, maar nu laat je er geen gras over groeien hè.. wat leuk, meteen al deel 2 van je mooie verslag! Ik zit weer helemaal na te genieten hier hehe! En te weten dat ik gisteren toevallig alwéér in Dordt was.. maar tóén was het er niet zo heerlijk rustig als die dinsdag hoor! :-)
  Weet je dat me nu voor het eerst opvalt, door die knappe foto van jou, dat die zeemeermensen ook een soort van achterpootjes hebben gekregen van die beeldhouwer..! vreemd hè.. ik dacht dat de benen van een zeemeermin of -man gewoon die staart waren..! :-)
  Ik kijk al uit naar deel 3 hoor!
  Groetjesss!

  ps. die koek is me toch lekkerrrr! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook zo leuk om jouw verslagen te lezen. Ik zat ook helemaal nog na te genieten en trouwens bij het maken van het verslag geniet ik ook weer. Wat was het gezellig hé?
   Je was gisteren er zeker met de kerstmarkt? Ik was zaterdag in Leer (D) daar was een kerstmarkt en de winkels waren er zelfs tot 24 uur open.

   Verwijderen
  2. Ja, het was echt supergezellig!
   En nogmaals ja.. was er even op de kerstmarkt met m'n zussie en haar dochter. Je kon er echt over de koppen lopen.. ik zal van week de foto's wel op m'n blog zetten, dan kun je zien wat ik bedoelde, van dat dat wel leuk is om te bezoeken, zo'n kerstmarkt, maar als je wat van de stád wilt zien, het echt niks is.. de giraf stond bijvoorbeeld helemaal tussen de geparkeerde auto's en bestelbusjes!

   Verwijderen
  3. Zal die giraf niet zo prettig gevonden hebben :-)

   Verwijderen
  4. Nou.. die deed zoals altijd eigenlijk.. uit de hoogte hahahaha!

   Verwijderen
 2. zo zie je maar ver hoef je niet te gaan om te genieten van een prachtig land! Nederlands is heel mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkansing! Ik had mijn reactie getypt toen kleinzoontje van 1, op wie ik vandaag pas, op het toetsenbord drukte. Weg dus.
  Wat laat je ons genieten van een mooie wandeling! En al die prachtige foto's met die oude details.
  Tot ik begin dit jaar naar de regio Nijmegen verhuisde, had ik de zes jaar ervoor in Poortugaal onder Rotterdam gewoond. Ik draag die omgeving een warm hart toe.
  Ik kijk uit naar deel 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Noortje, zo lees ik het verhaal eens uit jouw standpunt, jullie hebben er blijkbaar erg van genoten. Andere foto's maar ook gelijkaardige foto's. En daar staat warempel weer die lekkere salade met geitenkaas te blinken. Het water komt me in de mond.

  BeantwoordenVerwijderen