dinsdag 23 december 2014

Bezoek kerstmarkt Bremen 22-12-2014

BREMEN

Traditiegetrouw brengen we ook dit jaar weer een bezoek aan de Kerstmarkt in Bremen.
Bremen is een stad in Noord-Duitsland die samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen vormt. De stad telt ongeveer 547.000 inwoners en is daarmee de tiende stad van het land. Bremen stad ligt aan weerszijden van de Wezer, de rivier waaraan de oude Hanzestad waarschijnlijk zijn ontstaan te danken heeft. De rivier verbreedt zich even voorbij de stad en maakt de stad bereikbaar voor zeeschepen. De havenactiviteiten vinden tegenwoordig echter vooral plaats in Bremerhaven, dat 60 km noordelijker en direct aan zee ligt.

Wanneer je in Oost Groningen woont is deze stad een van de favoriete steden voor een bezoek aan een Kerstmarkt.
Wanneer we de grens over zijn wordt de lucht steeds grijzer en af en toe regent het ook al wat. Het belooft, wat het weer betreft, niet zo'n goede dag te worden. Maar we hebben er al min of meer rekening mee gehouden dat we het vandaag niet droog zullen houden.
Na een kleine twee uur komen we in Bremen aan. Aan de rand van de stad parkeren we de auto en gaan we met de tram naar het centrum.
Het valt ons op dat het niet erg druk is maar daar zal het weer wel debet aan zijn want als je in Bremen woont ga je vandaag denk ik niet voor je plezier naar de markt want we moeten regelmatig een winkel in om te schuilen, hoewel de regen nu niet echt met baken uit de hemel komt.
Het is dan wel buiig weer maar de temperatuur is niet erg laag en de verschillende vuurkorven en de gasterraskachels die her en der staan hebben we niet echt nodig om ons te verwarmen. We hebben al jaren hetzelfde adresje waar we koffie drinken als we in Bremen zijn en hier gaan we dus weer heen want na onze auto en tramreis zijn we hier wel aan toe. De Schwarzwalderkirsch punt en de koffie vallen er dan ook goed in.
Als we na onze koffiepauze weer na buiten gaan regent het wel gestaag en als je de straat in kijkt zie je bijna hoofdzakelijk paraplu's. We gaan daarom eerst maar een overdekte winkelstraat in. In de overdekte winkelstraten staan ook overal kraampjes met koopwaar en natuurlijk met veel eterij en de wel bekend glühwein.
Wanneer het weer droog is gaan we richting het raadhuis waar zich heel veel kraampjes bevinden.
Bij het Raadhuis bevindt zich ook het beeld van de Bremer Muzikanten.
De Bremer Stadsmuzikanten, naar het sprookje van de gebroeders Grimm, hebben zich in de loop der jaren verworven als het beeldmerk van de stad Bremen. Overal in de stad duiken de vier dieren op, maar het bronzen beeld van kunstenaar Gerhard Marcks uit 1951 dat naast het raadhuis staat, is het enige echte standbeeld dat aan de stadsmuzikanten gewijd is. Het sprookjes verteld over vier dieren die allen om een verschillende reden muzikant worden en samen naar Bremen vertrekken. In Bremen wordt verteld: "Houdt men de ezel met beide handen vast aan de voorbenen, dan gaat een wens in vervulling." Daarom zijn de voorbenen van het bronzen beeld inmiddels glanzend geworden. Een andere anekdote is dat je in geen geval met maar één hand een been van de ezel mag vastpakken. Want, zo zeggen de mensen in Bremen, dan zou de ene ezel de andere ezel de hand reiken! 
Opeens zie ik een kraampje waar ze kaassnacks frituren en een camembert ligt te lonken naar me en de keus is dus snel gemaakt.  
De camembert smaakt heerlijk dus is het een goede keus geweest.
We slenteren verder over de markt en bekijken de verschillende kraampjes.

Er is ook een kraampje waar ze heel veel verschillende vogelhuisjes verkopen. Ze mogen niet gefotografeerd worden maar ik neem er van een afstandje toch  een foto van.
Natuurlijk zien we ook de bekende Dom van Bremen. We gaan er ook een kijkje binnen nemen maar we kunnen er niet echt helemaal door heen lopen want er wordt door kinderen geoefend voor het kerstverhaal. 
De Bremer Dom is gewijd aan de apostel Petrus. Al in de 8e eeuw stond er op deze plek een kerk. De huidige dom werd in de 11e eeuw gebouwd. In de loop der jaren is er veel aan gewijzigd en toegevoegd. De laatste wijziging vond plaats in 1888 toen de dom in neoromaanse stijl werd voltooid. Beide torens stammen uit deze tijd.

.

We komen langs het Weihnachts Café, een grote kraam, waar je ook binnen kan zitten. Voorgaande jaren gingen we hier binnen ook altijd al iets drinken. We houden van traditie als we naar deze kerstmarkt gaan en we gaan dus ook nu weer naar binnen.

Het voordeel is, nu het niet druk is op de kerstmarkt, dat er gelukkig direct plaats is om te zitten.

Ook dit jaar neem ik er weer Oma's Eierpunch. Natuurlijk bevat het wel veel calorieën maar daar denken we deze dagen even niet aan.

Het is ook wel lekker om even te zitten want van slenteren wordt je toch wel moe en voel je je voeten wel. Een wandeltocht wandelen gaat me dan ook beter af dan slenteren. Nu het wat later op de dag wordt wordt het toch nog druk op de kerstmarkt.


Natuurlijk nemen we ook nog een kijkje bij de kerststal.


 Langzaamaan wordt het tijd om weer richting de tram te lopen en naar de parkeerplaats te gaan zodat we weer naar huis kunnen rijden.


Ondanks dat het weer nu niet echt zo geschikt was voor een bezoek aan een kerstmarkt hebben manlief en ik er toch wel van genoten.
Ik vind het wel jammer dat wij zo ver van België wonen want ik lees overal dat de kerstmarkten daar ook zo mooi zijn.
Sommige foto's zijn niet zo scherp maar dat komt door de regen en soms door condens.

5 opmerkingen:

 1. Heel sfeervolle foto's! Goh.. ik wist niet dat Bremen zo'n leuke stad was.. het enige dat ik ervan ken zijn die 'stadsmuzikanten' hehe dat verhaaltje van Grimm! ( en dát wist ik nog niet eens zo goed meer, hoe dat ging haha) Het weer zat niet echt mee, maar dat heeft ook voordelen.. je kunt alles beter zien en je hebt inderdaad sneller een plekje als je ergens wilt zitten! In België zijn de kerstmarkten ook mooi ja, maar de Duitse hebben toch wat hoor.. het is voor mij nu alweer een tijdje geleden dat ik er was ( en voor ons is Brémen dan juist weer buiten bereik, het was meer Duisburg, Essen, Düsseldorf en zo), maar ik kreeg dáár nog wat meer de kerstsfeer te pakken.. heb ook nog een kast vól met van die speciale bekers van al die plaatsen hahaha!
  Maar wat ik wél lullig vind, is zo'n fotoverbod.. zijn ze bang dat men die vogelhuisjes dan gaat namaken of zo? pfff! Had het in Londen ook eens op een markt.. en ik zie die bordjes nooit natuurlijk.. ik loop doorlopend gewoon te knippen.. en dat je dan terecht gewezen wordt pfff.. zo stom!
  Maar já.. kan me voorstellen dat jullie een heel leuk dagje hadden.. én een vermoeiend dagje, want inderdaad dat slenteren.. daar word je drie keer zo moe van als van een flinke wandeltocht hè! haha!
  Groetjes en fijne dagennnn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan eigenlijk ieder jaar naar Bremen. Papenburg en Oldenburg hebben ook wel een kerstmarkt maar dit zijn kleinere steden en hoewel ze dichter bijliggen heeft Bremen toch onze voorkeur. Wij nemen ons iedere keer voor om in de zomer eens naar Bremen te gaan en dan de stad uitgebreid te gaan bekijken maar er is tot nu toe nog nooit iets van gekomen.
   Ik vind het ook altijd zo stom als je er op gewezen wordt dat je geen foto's mag maken. Ze pikken er mij altijd uit en de jeugd knip maar raak met hun mobiel.

   Ook fijne dagen gewenst vanuit het Noorden!

   Verwijderen
 2. Niet fotograferen..., da's in Brugge op véél plaatsen, Noortje... Dus, als ze even de andere kant op kijken, drukt iedereen op 't knopje...
  Helemaal anders dan een wandeltocht maar minstens even (anders !) leuk in Bremen, en lekker. Dat kilootje wandel jij er toch zo weer af, hahaaa... Tussendoor zag je nòg veel moois !
  Goede Kerst !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer van het druilerige weer maar daar hebben jullie je blijkbaar niet veel van aangetrokken. Het leek me toch een leuke dag te zijn en die taartpunt zou er bij mij ook ingaan hoor. Lekker. Nog fijne feestdagen gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke traditie, zo jaarlijks naar dezelfde kerstmarkt. Gelukkig maar dat jullie je dag niet laten verpesten door een beetje regen.
  (O ja, ik heb ook van deel 3 over Dordrecht genoten.)
  Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2015.

  BeantwoordenVerwijderen