woensdag 15 juli 2015

Zeehonden kijken


De Dollard is de kraamkamer voor de Waddenzee. Hier ligt de oorsprong van veel voedsel voor dieren die leven in de Waddenzee. Zo ook voor de prachtige zeehonden. Iedere dag met hoog water verzamelen de zeehondenmoeders zich met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten, eten te zoeken en te zonnebaden. Het is een genot om naar de moeders met hun jongen te kijken. Een unieke locatie in Nederland, die je zelf kunt bezoeken. De zeehonden leven hier een paar maanden met hun jongen. Op sommige dagen liggen er tegen de 300 dieren, waaronder ook de jonge zeehonden. De jonge dieren leren in het water bij de Punt zwemmen en jagen op vis. Dus als je de zeehonden in het echt wilt bekijken moet je naar de zeehondenkijkwand  in Termunten gaan (De punt van Rheide) 
Het Groninger Landschap, het waterschap Hunze en Aa’s en de zeehondencrèche in Pieterburen besloten vorig jaar om een speciale kijkwand te plaatsen om te voorkomen dat mensen de dijk opklimmen en zo de zeehonden verstoren. De dieren schrikken namelijk van bewegende silhouetten op de dijk, maar wennen wel aan een kijkwand zolang de mensen er maar achter blijven, aldus de initiatiefnemers. De kijkwand wordt in de herfst, bij het begin van het stormseizoen, weer verwijderd. 


Is het echter veel te ver voor je om ze in het echt te gaan bewonderen klik dan op web-cam en je kunt ze van achter je pc bewonderen. Soms moet je wel even geduld hebben wil je ze zien maar het is zeker aan te raden. Het is vooral leuk als je ze op het droge ziet liggen maar dat kan wel even duren. Geniet ervan!

Aangezien het voor ons niet zo ver is besluiten manlief en ik ze in het echt te gaan bewonderen. Het is eerst nog wel een stukje lopen maar dat hebben we er wel voor over.

  
En dan zijn we bij de kijkwand. De wand is niet erg groot en er zitten niet zo erg veel gaten in maar de mensen die er staan laten iedereen toch steeds kijken. Ook zijn er speciale gaten om er met een verrekijker door te kijken. Wij hebben ook een verrekijker bij ons en dan kun je ze helemaal goed zien, ook de jonge die in het water zwemmen en steeds kopje onder gaan.
Na een poosje gekeken te hebben gaan we weer terug. Het is maar goed dat wij vroeg gegaan zijn want intussen komen er veel meer mensen aan en moeten de auto's veel verder op geparkeerd worden. 
Het was zeker de moeite waard om er heen te gaan en de zeehondenmoeders er met hun jongen te zien. Ondanks dat het weer later wat druilerig werd hadden we er geen last van.

6 opmerkingen:

 1. Zo mooi, Noortje, héél speciaal ! Gelukkig is er de kijkwand... ! En wat een omgeving... *zucht*...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is zeker de moeite waard als je er dicht bij woont om er te gaan kijken.

   Verwijderen
 2. Leuk, en dat zo dichtbij, binnenkort ook maar even kijken. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh geinig.. die webcam ga ik zo af en toe weleens aanzetten denk ik.. leukkk!
  Da's handig als je er zo dichtbij woont hè. om even een kijkje te kunnen gaan nemen bij zoiets moois van de natuur.. zou ik zéker ook eens gedaan hebben. Het is alleen wel maar een kleine wand inderdaad.. als het er echt druk wordt met mensen op een mooie dag, zou dat dan geen problemen gaan geven?
  Mooie beelden van jullie wandeling! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk af en toe ook naar de webcam. Soms is er veel te zien en soms nauwelijks iets.
   Ik weet niet of drukte een probleem geeft vorig jaar heb ik daar niets over gehoord en toen was die wand er ook.

   Verwijderen