zondag 31 januari 2016

Er even tussen uit (derde week)


Het hoogte punt van deze week is toch wel onze trip het Taurusgebergte in met een prive gids/chauffeur.

De gids/chauffeur die we hebben is een Nederlander die nu 3 jaar hier in een dorpje in de buurt van ons hotel woont. In de zomer doet hij regelmatig jeepsafaries voor een onderneming hier in de buurt. In de winter zijn er natuurlijk niet zulke safaries en heeft hij helemaal geen inkomsten. Hij probeert dan zwart zijn diensten aan Nederlanders aan te bieden maar officieel mag dit natuurlijk niet. Vorige week waren hier 4 jongere mensen voor een week en die hadden hem op een of ander terras in Kemer ontmoet. Zij waren vol lof over de tochten die ze met hem gemaakt hadden en op een ochtend toen zij weer met hem op stap gingen hebben wij even kennis met hem gemaakt. Manlief heeft ook gelijk zijn auto even bekeken want die bleek al 20 jaar oud te zien.


Alles zag er positief uit en we hebben toen gelijk een trip besproken om naar een canyon en om naar afgelegen dorpjes in de bergen te gaan.
We nemen wel een extra trui mee want hoog in de berg ligt er nog sneeuw. Harry, zo heet hij, is een echte gids want hij vertelt ons heel veel over het leven in de dorpjes. We beginnen de tour met een bezoek aan het dorp waar hij woont. Onze tocht voert ons al snel de bergen in en we komen dan ook bij de canyon.
Geweldig om te zien en vooral verwonder ik me erover dat het water zo helder is. Onderweg komen we ook verschillende watertap-punten tegen en volgens Harry is dit water nog beter dan het water wat je in flessen koopt.


Verder gaat onze klim weer naar boven en gaan we in een dorpje een grot bezoeken. In dit dorp is ook een plataan die al meer dan 2000 jaar oud is (zie internet)
Het wordt tijd om ergens thee te drinken want dat is natuurlijk de gewoonte in Turkije. Natuurlijk zijn er in de zomer al nauwelijks gelegenheden om iets te gebruiken onderweg omdat de dorpjes erg klein zijn en afgelegen. Toch weet Harry wel een adresje. Als we uit de auto stappen is het behoorlijk koud maar als we in het zeer eenvoudige theehuis annex winkel binnen komen wordt er direct voor ons stoelen bij een houtkachel aangeschoven. De kachel geeft ontzettend veel warmte af en we hebben een prachtig uitzicht op de vallei. Hier is goed te zien dat theezetten in Turkije een heel ritueel is want het duurt wel 20 minuten voordat het goed schijnt te zijn.

Harry vindt het heel jammer dat we ook een stuk van dezelfde weg weer terug moeten rijden want erg ligt te veel sneeuw op de weg. Op een gegeven moment komen we een helling in een haarspeld bocht niet op en glijden we achteruit en komen zelfs in een slip maar alles loopt gelukkig goed af. Natuurlijk gil ik wel.


We hebben het wel getroffen dat met zo'n gids/chauffeur want hij heeft zelfs 's morgens nog sinaasappels uit zijn tuin voor ons geperst en heeft een hele fles bij zich.


Wat ik, als dierenliefhebster, zo fijn aan hem vind is dat hij erg begaan is met de dieren. Hij heeft water en brokken bij zich in de auto. Ook vertelt hij ons over het sterilisatieprogramma van de gemeente en bezoeken we nog het soort plaatselijk asiel waar de straathonden en katten gesteriliseerd worden. Het ziet er best goed uit.


Onderweg komen we nog een straathond tegen die al gesteriliseerd is want dat kun je zien aan een oormerk in het oor en die krijgt brokken en water van hem. Bij katten is trouwens ook aan hun oor te zien als ze gesteriliseerd zijn want dan is er bij hen een klein puntje afgeknipt.
Als het aankomende maandag niet regent gaan we weer een tour met hem doen.

Ook wandelen we deze week weer over de bergweg naar Kemer. Als we net de weg zijn ingeslagen worden we geroepen door een man die in zijn boomgaard sinaasappels aan het plukken is en ons sinaasappels geeft.


Dit is nu juist wat ik zo leuk vind aan de bevolking, ze zijn zo aardig en hulpvaardig.
We passeren een Turks badhuis waar zich een toepasselijke gevelsteen in bevindt.


Natuurlijk doen we nog meer dingen deze week, we gaan naar fitness, als het mooi zonnig weer is zitten we in de zon, lezen onze krant op de tablet, wandelen in de omgeving van het hotel, kijken naar de (nederlandse) televisiezenders, etc. Kortom we vervelen ons nog lang niet.


8 opmerkingen:

 1. Je hebt het getroffen , Noortje, een Nederlandse gids, mét een toffe auto. Een slippartijtje is natuurlijk even gillen. Gelukkig liep het goed af. Zomaar dieren voederen, zomaar sinaasappels delen en huiselijk thee kunnen drinken... 't (Reis)leven is mooi... !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat jullie met zo'n geweldige gids in contact zijn gekomen. De foto's zijn weer prachtig. Fijn dat jullie je zo goed vermaken en duidelijk niet vervelen.

  Hermus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die gids/chauffeur is echt een lot uit de loterij. Hij weet echt hele leuke plekjes.

   Verwijderen
 3. Da's mooi meegenomen, zo'n gids. Het doet me terugdenken aan een vakantie in Madeira.. dat was wel geen Nederlander, maar een bijzonder vrindelijke taxichauffeur die extra z'n best deed. Wíj dachten dat ie ons na afloop een poot uit zou draaien ( we waren zo stom geweest om van tevoren geen prijs af te spreken), maar het bleek hartstikke weinig te kosten allemaal!
  Ik had alleen ook wel gegild bij zo'n slippartij in de sneeuw hoor.. en al zeker in de bergen hehe.
  Genieten jullie nog maar wat verder hè!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden wel een bedrag afgesproken maar afgelopen maandag zijn we weer met hem op stap geweest en toen hadden we ook geen bedrag afgesproken maar we hoefden echt niet veel te betalen. En het is natuurlijk ook veel leuker om met iemand op stap te gaan die allerlei leuke plekjes weet te vinden. Zelf zouden we sommige plekken niet gevonden hebben als we zelf een auto gehuurd zouden hebben.
   Ja bij die slippartij in de bergen was goed te merken dat hij een goede chauffeur is. Ik was al bang dat we in de afgrond zouden storten.

   Verwijderen
 4. Hallo Noortje,
  Ik heb het knappe verslag helemaal doorlopen. Jullie hebben het daar duidelijk naar de zin. Verder genieten maar zou ik zeggen.
  Groetjes,
  Joris (met nieuwe blog)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja genieten doen we hoor en je nieuwe blog heb ik al gevonden hoor!

   Verwijderen